Home » Island omskriver jordens historie

Island omskriver jordens historie

by Russell Crowe

Denne artikkelen er hentet fra Sciences et Avenir – La Recherche nr. 898, desember 2021.

Kulden er allerede bitter på Island i slutten av september, mens et team av geologer fra Storbritannia, Frankrike, Norge, Tyskland og USA streifer rundt i disse robuste og fuktige vulkanlandene. Forskere leter etter mineralske ledetråder som vil tillate dem å bekrefte eksistensen av et nedsenket kontinent, et land på rundt 600 000 km2 hvorav Island er den fremkomne delen.

Kalt Island, kan denne neddykkede kontinentalplaten til og med nå et totalt areal på rundt 1 million kvadratkilometer hvis regionene vest for Storbritannia faktisk er dens geologiske utstrekning, slik forskere forestiller seg. Denne forbløffende hypotesen er detaljert i et verk fra Geological Society of America som skal publiseres i januar 2022, hvis kapittel om Island ble publisert i juni i fjor.

«I felten samlet vi steinprøver fra røttene til eldgamle vulkaner, sier Laurent Geoffroy, en forsker ved Laboratory of Geosciences-Ocean (LGO) ved University of Western Brittany i Brest, Finistere, en av underskriverne av studien. Analysen av dens kjemiske og isotopiske sammensetning skal gjøre det mulig å identifisere en endring av magmaene med kontinentalt materiale. «

Et forenklet diagram av planeten vår skiller den kontinentale skorpen, som danner kontinentene, og den oseaniske skorpen, som utfolder seg på hver side av ryggene. Sistnevnte danner en undersjøisk fjellkjede, der havskorpen dannes, en kontinuerlig prosess knyttet til fremveksten av magma fra jordkappen. Så langt har geologer beskrevet Nord-Atlanteren, vest for våre kyster, som sammensatt av oseanisk skorpe som dannes med en hastighet på 1 til 2 cm per år – separasjonshastigheten til de eurasiske og nordamerikanske platene.

You may also like