Home » Joly sier han presset Beijing til å inkludere Ukraina i samtaler med Moskva

Joly sier han presset Beijing til å inkludere Ukraina i samtaler med Moskva

by Ashley Olsen

OTTAWA — Utviklingslandenes rolle i Ukraina-konflikten ble sentralt fredag ​​da utenriksminister Mélanie Joly møtte sin norske kollega i Ottawa.

Joly sa at Canada hadde presset Kina til å utvide sine samtaler med Russland til å inkludere Ukraina. I mellomtiden oppfordret den sørafrikanske utsendingen Ottawa til å støtte et oppgjør for denne krigen.

«Vi må utvide koalisjonen av stater vi snakker med,» sa minister Joly fredag. Det er et spørsmål om internasjonal sikkerhet.»

Joly talte på en offentlig debatt om multilateralisme med Norges utenriksminister Anniken Huitfeldt, organisert av Global Centre for Pluralism i Ottawa.

De to kvinnene nevnte kort forholdet mellom de to landene, som arbeider med klimaendringer og forsoning med urfolk. Men arrangementet var hovedsakelig rettet mot å få utviklingsland til å legge press på Russland for å få slutt på invasjonen av Ukraina.

Joly sa at hun hadde bedt Kinas utenriksminister Qin Gang om å arrangere et møte mellom president Xi Jinping og hans ukrainske motpart Volodymyr Zelensky.

Den 24. februar presenterte Kina en «tolvpunktsplan» for den politiske løsningen av konflikten. Joly sa at hun brukte G20 utenriksministermøtet i India tidligere denne måneden til å be Beijing om å utvide samtalene sine utover bilateral dialog med Moskva.

«Da jeg var i Ukraina, hørte jeg tydelig fra president Zelensky at han ennå ikke hadde snakket med Xi Jinping,» sa han. Hvis Kina virkelig ønsker å spille en rolle når det gjelder fredssamtaler, bør det først og fremst være en samtale mellom disse to lederne.»

«glemte» utviklingsland

Norges minister Huitfeldt erkjente på sin side at utviklingsland har beklaget at Ukraina-krisen har avledet oppmerksomhet og finansiering fra problemer som har eskalert i årevis.

«Jeg kan fullt ut forstå frustrasjonen deres ettersom de lider av stigende matvarepriser og klimaendringer. Så vi må virkelig inngå kompromisser, sa han. Vi tar penger fra humanitære kriser i andre deler av verden.»

Huitfeldt sa også at mange utviklingsland ønsker å se en tøffere holdning til Israels ulovlige bosettinger i de palestinske områdene, ellers er kritikken av Russlands invasjon hul.

De to «nordlige» ministrene tok spørsmål fra salen, inkludert den sørafrikanske høykommissæren til Canada, Rieaz Shaik.

«De aller fleste mennesker på planeten bor på den sørlige halvkule, og vi setter pris på at du lytter til stemmen vår når vi forteller deg at vi føler oss stemmeløse, at vi ikke føler oss hørt, at vi føler oss ignorert, og vi inviterer deg til å gjøre det. noe om det», sa.

Shaik hevdet at en forhandlet avtale var bedre enn land som bevæpner både Ukraina og Russland. «Vi er på randen av en katastrofe uten sidestykke i menneskehetens historie. Krigen, invasjonen må ta slutt. Men hør på det andre synspunktet (…) som sier at vi kan sitte ved bordet og vi kan løse denne konflikten”.

Minister Huitfeldt svarte at Norge hadde forsøkt en vedvarende samarbeidskampanje med nabolandet Russland i mer enn 30 år for å fremme demokrati, men Vladimir Putin hadde etablert seg som en autoritær «sterkmann» som trampet ned på sivilsamfunnet.

You may also like