Home » Klimamester eller klimahykler? Hvordan Norge finansierer grønne intervensjoner med olje- og gasssalg

Klimamester eller klimahykler? Hvordan Norge finansierer grønne intervensjoner med olje- og gasssalg

by Russell Crowe

Nå er ambisjonen å også drive borerigger og andre anlegg på grønn strøm, i stedet for gassturbiner. Det betyr enorme kostnader, fordi man må føre kabler langs havbunnen for å få strøm fra vannkraftanleggene der. Men hvis de lykkes, vil nordmennene igjen redusere mye av sine nasjonale utslipp.

– Olje- og gassindustrien står for en fjerdedel av Norges utslipp, sier Björn Lindberg, konservator ved oljemuseet i Stavanger. «Hvis du kan få oljen og gassen til å gå grønt, er det selvfølgelig en stor seier. Spørsmålet er, kan du bare snu og slutte å bekymre deg for hva som skjer videre.»

«Problemet er selvfølgelig ikke å produsere olje, det er bare 2 prosent av utslippene. Resten kommer fra bruk.» Vi har snakket med Cinta Hondsmerk. Hun er en aktivist for Extinction Rebellion. «Norge kan utgi seg for å være den beste eleven i klassen, men til slutt blir alt grønt».

Hun klager over at Norge selger oljen sin som den grønneste oljen, men når den havner i motorer spiller det liten rolle om den kommer fra Norge eller Saudi-Arabia, sier hun.

You may also like