Home » Kong Harald deltar i den store nasjonale markeringen av samene

Kong Harald deltar i den store nasjonale markeringen av samene

by Russell Crowe

Kong Harald V av Norge feiret det samiske folket mandag 6. februar 2023 i Oslo. Den nasjonale samiske dagen har også blitt feiret i den norske hovedstaden i 20 år. Ulike politiske skikkelser fra landet deltok på den musikalske og kulturelle feiringen.

Les også: Dronning Sonja av Norge på Veneziabiennalen for å innvie samepaviljongen

Nasjonal samisk dag er i full gang igjen i 2023 i Oslo

Samene er et urfolk i Lappland, et territorium som i dag dekker nord i tre skandinaviske land. Samene er en minoritet som nyter sitt eget parlament og regjering i Russland, Sverige, Finland og Norge. Den samiske befolkningen i disse fire landene er henholdsvis 2 000, 20 000, 2 000 og 56 000. Det norske Sametinget ligger i Karasjok og har 39 varamedlemmer.

(Foto: Sara Svanemyr, kriminalbetjent Kongelige Hoff)

Les også: Kronprinsesse Victoria innvier Sametinget i tradisjonell drakt

Den 6. februar, den samiske nasjonaldagen, ble det også arrangert en markering i Oslo, Norges hovedstad. Siden 2003 arrangerer Oslo bystyre en fest i rådhuset sitt. Kong Harald V deltok på denne festen i morges. Det samiske flagget var heist på gårdsplassen til rådhuset til lyden av den samiske nasjonalsangen, sunget av rådhusklokken. Kongen ble tatt i mot ved markeringen av Oslos ordfører, Marianne Borgen, samt Sametingets representant.

(Foto: Sara Svanemyr, kriminalbetjent Kongelige Hoff)

Les også: Kongen av Norge returnerer den samiske kodisillen til samene

Barna i den samiske barnehagen i Oslo, samt elevene ved den samiske barneskolen, sang sanger på samisk. Hovedtaler var dr. Liisà-Ràvna Finbog, arkeolog og museolog. Kunstneren Ulla Pirttijàrvi sto for de kunstneriske animasjonene. Utviklingsminister Anne Beathe Tvinnereim holdt en tale.

(Foto: Sara Svanemyr, kriminalbetjent Kongelige Hoff)

Den samiske nasjonaldagen ble i sin tid bare feiret blant befolkningen og i Lappland. Siden 2003 har arrangementet vokst i størrelse og betydning, også i Oslo.

(Foto: Sara Svanemyr, kriminalbetjent Kongelige Hoff)

I år var det igjen en mer tradisjonell organisering av denne festen, som hadde blitt arrangert på en mer diskret måte tidligere år på grunn av de sanitære tiltakene som har vært gjeldende siden 2020. Ikke engang jeg av de 500 gjestene var invitert til festen. I tillegg til musikalsk underholdning, taler, kunstneriske arrangementer og foredraget, inviteres gjestene til å dele en lunsj.

avatarbilde

nicolas fontaine

Redaktør

Nicolas Fontaine har vært frilans-nettredaktør siden 2014. Etter å ha vært tekstforfatter og forfatter for en rekke belgiske og franske merker og medier, spesialiserte han seg på royalty-nyheter. Nicholas er nå sjefredaktør for Histoires royales. nicolas@historiesroyales.fr


You may also like