Home » Kontiki-museet, et oseanisk epos… synlig i Norge • TNTV Tahiti Nui Télévision

Kontiki-museet, et oseanisk epos… synlig i Norge • TNTV Tahiti Nui Télévision

by Henrik Ibsen

Fem nordmenn tok fatt på Kon-Tiki, inkludert ekspedisjonsleder Thor Heyerdahl, men også en svenske, som skulle bli spesialist i Polynesia: Bengt Danielsson – Foto: Mike Leyral

«Grenser? Jeg har aldri sett dem … men jeg har hørt at de eksisterer i hodet til visse mennesker». Dette sitatet fra Thor Heyerdahl illustrerer både hans vitenskapelige og eventyrlystne ånd.

Denne nordmannen, som knapt kunne svømme, var likevel lidenskapelig opptatt av kystbyer. Med en teori, basert på likheter mellom amerindianske og polynesiske myter: ifølge ham var polyneserne av inka-opprinnelse.

På 1940-tallet var Thor Heyerdahl den eneste som trodde på bosettingen av Stillehavet fra Sør-Amerika. Det vitenskapelige samfunnet favoriserer en opprinnelse til polyneserne i Sørøst-Asia.

Thor Heyerdahl vil vise at det er mulig å reise fra Peru, uten moderne navigasjonsmidler, ikke engang en spiker. En viss død er spådd. Han bygger en flåte og legger i 1947 i det største havet på planeten.

Tre måneder senere landet han ved Raroia, i Tuamotus. Under reisen kom han over en hvalhai, oppdaget ukjente arter, men mistet også en mann over bord midt i en storm, heroisk reddet av en annen sjømann. Eposet ble fulgt av radioer over hele verden og boken hans vil bli en bestselger. Konservatoren for Kontiki-museet, Reidar Solsvik, ga oss tilgang til reservatene sine: vi kan med følelser lese ordene til Thor Heyerdahl, skrevet i bloggen hans: «Vi har oppnådd det!»

Arkeologi og lingvistikk lener seg fortsatt mot en polynesisk sørøstasiatisk opprinnelse. Men nyere genetiske studier viser at det var kontakter mellom Øst-Polynesia og Amerika. Kanskje polyneserne nådde dette kontinentet før de vendte tilbake til øyene sine, og tok med seg spesielt søtpoteten, hittil ukjent i Polynesia.

«På øya Fatu Hiva fant vi de første DNA-prøvene som beviser at banene til polynesierne og indianerne krysset hverandre. Selv om vi tror at polyneserne seilte til og fra Sør-Amerika, er det en veldig liten mulighet for at det var søramerikanerne som bygde et skip, krysset Stillehavet og nådde Fatu Hiva.» forklarer Reidar Solsvik, konservator ved Kon-Tiki-museet.

Reidar Solsvik, konservator ved Kon-Tiki-museet i Oslo (Norge)

Med dette eventyret ga Thor Heyerdahl fremfor alt vitenskapen en ny drivkraft: risiko og menneskelig erfaring. Han vil fortsette å seile, for eksempel på Ra, en bambusbåt, for å vise at egypterne var i stand til å nå Amerika i oldtiden.

Kontiki og Ra er midtpunktene i Kontiki-museet. Men er ikke de eneste. Thor Heyerdahl ble i Marquesas og Påskeøya for sin antropologiske forskning. På denne måten samlet han gjenstander av stor verdi, for eksempel rongo rongo-tavlene til Rapa Nui, hvis skrift ennå ikke er dechiffrert.

You may also like