Home » Libanons statsminister fordømmer Hizbollahs militære manøvrer

Libanons statsminister fordømmer Hizbollahs militære manøvrer

by Roald Amundsen

BEIRUT: Libanons avtroppende statsminister Najib Mikati fordømte Hizbollahs militære øvelser med skarp ammunisjon og advarte mot enhver handling som «undergraver statens autoritet og suverenitet».

Kommentarene var som svar på et spørsmål fra Joanna Wronecka, USAs spesialkoordinator for Libanon, om Hizbollah-manøveren, som fant sted i Sør-Libanon søndag.

Øvelsen inkluderte demonstrasjoner av tunge våpen, missiler og droner.

– Spørsmålet om Hizbollahs våpen spesielt er knyttet til en realitet som krever bred nasjonal konsensus og må prioriteres i neste fase, sa Mikati.

Han la til at regjeringen er fokusert på å opprettholde sikkerheten i hele Libanon og forhindre handlinger som truer stabiliteten.

Mr. Mikati minnet også om samarbeidet mellom den libanesiske hæren og FNs midlertidige styrke i Libanon (UNIFIL) i det operasjonelle området til FN-oppdraget, og fremhevet Libanons forpliktelse til resolusjon 1701.

Han ba FNs sikkerhetsråd om å etablere en permanent våpenhvile sør i landet og tvinge Israel til å avslutte sine brudd på libanesisk suverenitet.

«Det som betyr noe for oss er stabiliteten i Libanon, og vi oppfordrer alltid til umiddelbar valg av en ny president for å støtte Libanon og dets folk,» sa Wronecka i en uttalelse.

Hizbollahs militærmanøver, organisert på tampen av årsdagen for frigjøringen av Sør-Libanon fra israelsk okkupasjon, fant sted i en militærleir tilhørende det sjiamuslimske partiet i Aaramta-regionen, nord for Litani-elven, i utkanten av UNIFIL operasjoner.

Flyttingen utløste raseri blant Hizbollahs motstandere og reiste spørsmål om gruppens mål, spesielt siden det fant sted dagen etter avslutningen av toppmøtet i Den arabiske liga i Jeddah.

Libanesiske og utenlandske journalister fikk være med på manøveren, men kommunikasjon i området ble forbudt for å forhindre uautorisert skyting og sendinger.

Samir Geagea, leder for det libanesiske partiet, fordømte øvelsen på det sterkeste og sa at han «fullstendig avviser» grepet.

Han la til at Hizbollahs øvelse undergravde innsatsen til det libanesiske folket, som «jobber dag og natt for å gjenoppbygge staten sin og gjenvinne tilliten til araberne og det internasjonale samfunnet i landet».

Geagea sa at Hizbollahs handlinger viser dens likegyldighet til hendelsene i regionen, ettersom partiet har opprettholdt den samme strategien i tjue år.

Han beskrev flyttingen som en «forhastet handling» som bare ville skade Libanon og undergrave folkets ambisjon om å opprette en reell stat. Denne øvelsen vil også ha en negativ innvirkning på den nylige fremgangen som er gjort i den arabiske regionen og vil til syvende og sist bare komme Israel til gode.

I en felles uttalelse sa det nasjonale rådet mot den iranske okkupasjonen og Saydet el-Jabal-møtet at trekket ser ut til å neglisjere rollen til den libanesiske hæren og resolusjon 1701.

Øvelsen fant sted mindre enn en måned etter et besøk av den iranske utenriksminister Hossein Amir-Abdollahian sør i landet, hvor han hevdet at Iran, gjennom Hizbollah, var aktiv på grensen til Israel, la uttalelsen til.

Begge gruppene advarte mot Hizbollahs intensjoner om å avsløre, både innenlands og internasjonalt, sin intensjon om å dra nytte av de raske endringene i regionen for å styrke sin dominans i Libanon, spesielt i presidentkampen.

Øvelsen ble designet for å skremme potensielle nye ledere, ifølge uttalelsen.

Til tross for oppmerksomheten til Hizbollah-manøveren, fortsetter saken til sentralbanksjefen Riad Salamé, saksøkt i Europa, å få blekket til å flyte.

Mandag beordret Beiruts første etterforskningsdommer, Charbel Abou Samra, to enheter fra Beiruts og Libanons indre sikkerhetsstyrker å varsle Raja Salamé, guvernørens bror, og Marianne Hoayek, hans medhjelper, om datoene for avhørene hans i et Paris. domstol. henholdsvis 31. mai og 13. juni.

Riad Salamé dukket ikke opp for Paris-domstolen på sesjonen som var planlagt til 16. mai, da han ikke var tilgjengelig for å motta varsling, slik libanesisk lov krever.

Følgelig har den franske justisen utstedt en arrestordre mot Salamé gjennom en rød melding fra Interpol, sendt til Libanon forrige fredag.

Det sa tidligere statsadvokat Hatem Madi arabiske nyheter at notatet fra den franske domstolen ikke hadde noen rettsvirkninger i Libanon.

Han la til at det var umulig å gjennomføre en internasjonal arrestordre mot en libanesisk statsborger og utlevere ham til Frankrike.

«Men hvis en libanesisk statsborger er mistenkt, må han avhøres og det må reises søksmål mot ham i Libanon,» sa han.

Mr. Madi sa at manglende gjennomføring av den internasjonale ordren ikke betydde at Mr. Salamé hadde sluppet unna rettferdighet.

Den reformistiske nestlederen Elias Jarada kritiserte behandlingen av Riad Salamé-rettssaken av noen libanesiske dommere, og anklaget dem for uaktsomhet og for å bidra til handlingen til fransk rettferdighet.

Han hevdet at det ble tatt en bevisst avgjørelse innenfor den politiske klassen som kontrollerer rettsvesenet for å unngå arrestasjonen av Mr. Salamé, i frykt for at den tidligere guvernøren ville implisere dem i økonomiske skandaler.

I følge Jarada er det «fornærmende» at Mr. Salamé ikke ble varslet om sesjonen 16. mai før den franske dommeren Aude Buresi.

Han ba de libanesiske domstolene om å straffeforfølge guvernøren på anklagene som ble reist mot ham for de franske domstolene, i samsvar med straffeloven.

Denne teksten er en oversettelse av en artikkel publisert på Arabnews.com

You may also like