Home » Litauen sier at anstrengte forhold til Kina er en «fareklokke» for Europa, nyhetene fra Taiwan

Litauen sier at anstrengte forhold til Kina er en «fareklokke» for Europa, nyhetene fra Taiwan

by Russell Crowe

Litauens viseutenriksminister sa onsdag at Kinas avtale med Litauen var en «vekker» til Europa og ba EU om å slutte seg til Beijing-spørsmål.

I august krevde Kina at Litauen skulle trekke sin ambassadør til Beijing etter at Taiwan kunngjorde at kontoret i Vilnius ville bli omdøpt til Taiwan-representasjonen i Litauen.

Landet, som har en befolkning på rundt 3 millioner, har også trukket seg ut av 17 + 1-dialogmekanismen mellom Kina og noen sentral- og østeuropeiske land i år, som USA ser på som et forsøk fra Beijing på å avvikle diplomatiet. .

Handelsforstyrrelser forårsaket av spenningene truet Litauens økonomiske vekst.

«Jeg tror på mange måter det er en vekker, spesielt for deres kolleger i Europa å forstå at hvis de vil forsvare demokratiet, må de forsvare det,» sa Litauens viseutenriksminister Arnoldas Brankivitsius til et sikkerhetsforum i Washington.

For at Europa skal være troverdig i verden og som en partner av USA, sa Brankwic at de må «arbeide sammen for Kina».

«Kina prøver å gi oss et eksempel, et negativt eksempel på at andre land ikke nødvendigvis vil følge denne veien, så det er en prinsippsak hvordan det vestlige samfunnet, USA og EU samhandler,» sa han.

Kina, som hevder at Taiwan styres demokratisk av sitt eget territorium, blir stadig sint over enhver handling som kan bety at øya er et eget land.

Bare 15 land har offisielle diplomatiske forbindelser med Taiwan, men mange andre har fysiske ambassader, ofte kalt handelskontorer, som bruker navnet på byen Taipei for å ekskludere selve øya.

Brankevičius la til at Litauens beslutning om å trekke seg fra 17 + 1-mekanismen ikke var anti-europeisk, men proeuropeisk.

«Vi må snakke med én stemme og sammenheng, for ellers kan vi ikke være troverdige, vi kan ikke forsvare våre interesser og vi kan ikke ha et likeverdig forhold til Beijing,» sa han.

You may also like