Home » Litauiske og norske lakseoppdrettere braste sammen

Litauiske og norske lakseoppdrettere braste sammen

by Russell Crowe

Det norske selskapet er en av de største fiskeforedlere i Europa og Litauen er en av de største fiskeforedlere i de baltiske landene. Begge selskapene foredler og eksporterer norsk oppdrettslaks.

Han anmeldte saken mot nordmannen

Utenlandske medier viser til en rapport fra Sunnmore tingrett på Vestlandet om at en tvist mellom Hofseth International og Hofseth Europe (tidligere One Fish Germany) og ICECO Fish skal behandles denne våren.

Testen starter 19. april og skal etter planen vare i åtte dager og avsluttes 28. april.

Selskapene Hofseth International og Hofseth Europe er representert i saken ved Andreas A. Johansen og Hallvard Gilje Aarseth, representanter for advokatfirmaet Schjodt.

ICECO Fish-saken er representert ved Håkon Berge og Trond Hatland, Thommessen advokater.

AA Johansen, en advokat som representerer den norske siden, sa til den norske publikasjonen SalmonBusiness at striden mellom de litauiske og norske selskapene var knyttet til fortsatt levering av fiskerivarer fra ICECO til Hofseth Europe.

«Ifølge Hofseth Europe var ICECOs produkter uegnet, noe som førte til høyere kostnader og lavere salg for Hofseth Europe. Partene er også uenige om salgsprisen på ICECO-produkter. ICECO har på sin side fremmet en rekke motkrav. , som Hofseth Europa har avfeid som ubegrunnet, sa advokaten.

Litauere var de første som saksøkte nordmenn

Evaldas Kazlauskis, markedsdirektør i UAB ICECO Holding Alfa.lt kommenterte at UAB ICECO zivis var den første som startet et søksmål i Litauen, og anla søksmål mot Hofseth International AS / Hofseth Europe GmbH.

Den litauiske fiskeforedleren krevde at Hofseth International AS / Hofseth Europe GmbH skulle betale et betydelig beløp for produkter kjøpt og akseptert fra UAB ICECO zivis i løpet av 2018 høsten.

Ifølge E. Kazlauskis bestilte og aksepterte Hofseth Europe GmbH produkter fra UAB ICECO zivis under samarbeidet og forpliktet seg til å betale for dem. «Men etter slutten av samarbeidet anla Hofseth Europe GmbH, i stedet for å nøye seg med de aksepterte kvalitetsproduktene og allerede starte saken i Litauen, søksmål i Norge mot UAB ICECO zivis med innvendinger angående betalingen.» sa E. Kazlauskis.

Ifølge ham har UAB ICECO zivis reist motkrav i Norge mot Hofseth Europe GmbH for eiendoms- og skadegjeld.

«ICECO zivis UAB anser at de påståtte innvendingene fra Hofseth International AS / Hofseth Europe GmbH er grunnløse og håper at denne saken vil bli behandlet rettferdig og upartisk i Sunnmore tingrett.» Alfa.lt sa E. Kazlauskis.

En av de største fiskeforedlere i Europa

Historien til det norske selskapet Hofseth går tilbake til 2005, da et lakseforedlingsanlegg ble åpnet i et ombygd meieri.

I 2006 begynte selskapet å levere frossen laks til USA, da selskapet hadde en omsetning på 100 millioner dollar. norske kroner (NOK).

2008 Hofseth International, opprettet ved å skaffe kapital fra lokale fiskere, har en omsetning på 160 millioner euro. NOK. 2009 begynte global ekspansjon, økte omsetningen til 500 millioner. NOK.

2014 Et salgs- og distribusjonsselskap ble etablert i USA, med en omsetning på 1,3 milliarder. NOK. 2016 Selskapet etablerte eget salgs- og distribusjonsselskap i USA, kjøpte opp lakse- og ørretprodusenten Fjordlaks Aqua (Hofseth Aqua) og åpnet et tredje lakseforedlingsanlegg, Hofseth Aalesund, med en samlet omsetning på nærmere 2.000 millioner. NOK.

«Etter 15 år er vi en av de største lakse- og ørretforedlere i Europa, med en årlig produksjon på 60.000 tonn», skriver selskapet på sine nettsider.

Selskapet sysselsetter i dag mer enn 500 personer og er en av de beste arbeidsgiverne i Sunnmore fylke, Norge.

De siste ti årene har Hofseth vokst med 25 % årlig, og i 2020 tjente selskapet 4,2 milliarder. NOK inntekter.

Hofseth eksporterer til 23 land, hovedsakelig USA, og er i dag Norges største eksportør av laks til det amerikanske markedet.

En av de største fiskeforedlere i de baltiske landene

2011 Det litauiske kapitalselskapet UAB ICECO, etablert i 2006, kjøpte Marijampolė Kraitenė produksjonsselskap for iskrem og fiskeprodukter. Dette, 1995 Selskapet, som hadde moderne fiske- og iskremproduksjonsfabrikker, var på den tiden et av de ledende selskapene i det litauiske markedet når det gjelder fiskeforedling og ekspanderte raskt til Latvia og Estland.

2012 Selskapet begynte å opprette et nettverk av ICECO merkevarebutikker i 14 byer i Litauen.

2015 UAB ICECO skilte produksjon av fiskerivarer fra andre aktiviteter. Et nytt UAB ICECO zivis-selskap er etablert.

I Litauen er merkevarene til dette selskapet godt kjent i de baltiske markedene: ZIGMAS tilhører segmentet med høykvalitetsprodukter, og JUNGA tilhører segmentet med billigere priser av høy kvalitet. For de største detaljhandelskjedene i Litauen, Latvia og Vest-Europa, produserer ICECO Fish private label-produkter av dine foretrukne oppskrifter.

ICECOs hovedfiskefabrikk ligger i Marijampolė.

Selskapet har produsert lakseprodukter av høyeste kvalitet fra norsk oppdrettsfisk i 16 år. Lakseprodukter utgjør om lag 63 prosent. all produksjon.

Den nest største er silda og dens produkter, som utgjør om lag 21 prosent. produksjon. Selskapet foredler også mer og mer hvit sjøfisk, samt ferskvanns- og oppdrettsfisk (steinbit, ørret, karpe, etc.).

Det meste av selskapets sjømatsalg er fokusert på det baltiske markedet og vesteuropeiske land.

Rundt 75 prosent. ICECOs sjømatprodukter selges i utlandet, inkludert USA, Canada, Storbritannia, Tyrkia og Australia.

You may also like