Home » Lukasjenko truer med å «kutte gass» i Europa som svar på mulige sanksjoner

Lukasjenko truer med å «kutte gass» i Europa som svar på mulige sanksjoner

by Russell Crowe

Et møte med europeiske utenriksministre vil bli holdt 15. november for å diskutere nye sanksjoner. Putin oppfordrer EU til å gjenoppta dialogen med Hviterussland.

Den hviterussiske presidenten Alexander Lukasjenko sa torsdag at landet hans vil svare på eventuelle nye europeiske sanksjoner knyttet til migrasjonskrisen på den hviterussisk-polske grensen, som Brussel tilskriver Minsk.

«Hvis de pålegger oss nye sanksjoner …, må vi svare»sa han, ifølge en transkripsjon lagt ut på nettstedet til det hviterussiske presidentskapet, og nevner spesielt muligheten for å stanse driften av en gassrørledning som går gjennom Hviterussland og leverer viktig russisk gass til europeere.

Gassutpressing

Da Europa står overfor en alvorlig energikrise, tok han opp muligheten for å stanse driften av gassrørledningen Yamal-Europa som krysser Hviterussland og leverer russisk gass, spesielt til Tyskland og Polen. «Vi varmer opp Europa og de truer med å stenge grensen. Og hva ville skje hvis vi kuttet naturgassen som går der? Så jeg vil råde polske, litauiske ledere og andre tåpelige sinn til å tenke før de snakker.»sa Lukasjenko.

Yamal-Europe-rørledningen gjør det mulig for den russiske giganten Gazprom å levere store mengder gass fra Yamal-halvøya i Arktis til Polen og Tyskland. Til gjengjeld får Minsk transittavgifter for passasje av metroen gjennom sitt territorium.

Fra «bløff»For opposisjonen

Den hviterussiske opposisjonslederen Svetlana Tikhanovskaya kalte «bløffTorsdag truet president Alexander Lukasjenko med å stenge leveranser av russisk gass som passerer gjennom landet hans til EU i tilfelle nye europeiske sanksjoner.

«Det ville være mer skadelig for ham, for Hviterussland, enn for EU, og jeg kan anta at dette er en bløff.«Han sa til AFP under et intervju i Berlin, og la til at han ikke lenger tror på en løsning av krisen gjennom diplomatiske kanaler.

«Jeg ville ikke tatt henne på alvor (trusselen hennes), for det er også en russisk interesse i denne saken.sa hun etter å ha deltatt på en tale om emnet av Tysklands utenriksminister Heiko Maas foran Forbundsdagen.

SE OGSÅ – Migrasjonskrisen mellom Hviterussland og Litauen blir verre, ifølge EU

Kreml lover at gassleveranser til Europa vil fortsette til tross for trusler fra Minsk

Kreml forsikret fredag ​​at russiske gassleveranser til Europa ikke vil bli suspendert, til tross for trusler fra Hviterussland om å stenge ventilene til en større gassrørledning som går gjennom landet i tilfelle europeiske sanksjoner. Russland «er og vil fortsette å være et land som oppfyller alle sine forpliktelser til å levere gass til europeiske forbrukereDet sa Kreml-talsmann Dmitrij Peskov.

Putin oppfordrer EU til å gjenopprette dialogen

Denne torsdagen, under et telefonintervju med Tysklands forbundskansler Angela Merkel, det andre på to dager, understreket Vladimir Putin«Betydningen av å løse den alvorlige migrasjonskrisen så snart som mulig, i samsvar med internasjonale humanitære standarder», ifølge en uttalelse fra Kreml.

Denne forskriften går, ifølge Putin, gjennom «Reetablering av kontakter mellom EU-landene og Hviterussland», Spesifiserer pressemeldingen.

Polen anklager Hviterussland for «krig»

Tusenvis av migranter som ankom med hviterussisk visum i håp om å nå EU, strømmet til den polske grensen tirsdag, mens Warszawa fordømte en «angrep» orkestrert av Minsk og Moskva.

På bakken krystalliserer bekymringen for skjebnen til mer enn 2000 mennesker som er strandet i en provisorisk leir på den hviterussiske siden av avgrensningen, hvor de varmer seg ved å brenne ved for å tåle temperaturer nær 0 °C.

Ukraina utplasserer tusenvis av soldater til grensen

Ukraina kunngjorde torsdag sin intensjon om å utplassere ytterligere 8.500 soldater til grensen til Hviterussland, kunngjorde Ukrainas innenriksminister Denys Monastyrsky torsdag.

Hvis de ukrainske grensevaktene forsikret det«Det er ingen trussel» kom fra hviterussisk territorium, sa Ukrainas president Volodymyr Zelensky landet hans «Svar riktig» til enhver utvikling av situasjonen på grensen, under et telefonintervju med hans litauiske kollega Gitanas Nauseda.

«Organisert menneskehandel »

Hviterussland er i arbeidet med en «organisert menneskehandel ved grensen», anklaget denne torsdag morgen av Clément Beaune, statssekretær for den franske Europa- og utenriksministeren, med ansvar for europeiske anliggender, på mikrofonen til Jean-Jacques Bourdin, denne torsdagen 11. november 2021 BFMTV og RMC.

Hviterusslands president Alexander Lukasjenko «Prøver å presse EU, og det gjør det med noen få tusen mennesker som det bruker som kanonfôr«Han fortsatte.

Fremgang»På alle fronter», ifølge EU-kommisjonen

Arbeidet med å stoppe tilstrømningen av massemigranter på den hviterussisk-polske grensen gir resultater, sa visepresidenten for EU-kommisjonen i Beirut fredag. «Det store bildet er at vi ser fremgang på alle fronter.«Sa Margaritis Schinas på en pressekonferanse.»På mandag skal jeg til Bagdad og neste uke venter jeg på Ankara«La han til, etter et intervju med den libanesiske presidenten Michel Aoun.»Jeg har en følelse av at dette er tiden da Europa på en eller annen måte har sine venner, og vi er veldig glade for å se at vi har mange av dem.».

Internasjonal bekymring, nye sanksjoner kommer

«Vi er i en situasjon der det er på tide å trekke konklusjoner. Vi ønsker å gjøre det med våre europeiske partnere.»I mellomtiden forklarte Tysklands utenriksminister Heiko Maas denne torsdagen til varamedlemmene i den tyske forbundsdagen, og la til at «Den europeiske union vil utvide og styrke sine sanksjoner mot Lukasjenko-regimetEuropeere har anklaget den hviterussiske presidenten Alexander Lukasjenko i flere uker for å skape spenninger ved å utstede visum til migranter og ta dem til grensen som hevn for europeiske sanksjoner tatt mot landet deres for å undertrykke en opposisjonsbevegelse, etter presidentvalget i 2020.

Et alternativ bekreftet onsdag av presidenten for EU-kommisjonen, Ursula von der Leyen. «I begynnelsen av neste uke vil det bli en utvidelse av sanksjonene» mot Minsk, sa den tyske tjenestemannen etter et intervju med USAs president Joe Biden i Washington.

«Orkestrert instrumentalisering av mennesker»

Europeiske og amerikanske medlemmer av FNs sikkerhetsråd fordømte torsdag i en felles uttalelse en «orkestrert instrumentalisering av mennesker«Av Hviterussland på grensen til Polen for å»destabilisere EUs ytre grense«Etter et hastemøte med lukkede dører innkalt av Estland, Frankrike og Irland, vurderte de seks aktuelle landene (sammen med USA, Norge og Storbritannia) i sin uttalelse at Hviterusslands mål også var»destabilisere nabolandene«og»å distrahere deg selv fra dine egne voksende menneskerettighetsbrudd».

«Denne taktikken er uakseptabel og krever sterk internasjonal reaksjon og samarbeid for å holde Hviterussland til ansvar.”Underskriverne av uttalelsen lest av den estiske ambassadøren Sven Jürgenson understreket, uten imidlertid å nevne konkrete tiltak.

«Den viser hvordan (Alexander) Lukasjenkos regime har blitt en trussel mot regional stabilitet. Vi oppfordrer hviterussiske myndigheter til å sette en stopper for disse umenneskelige handlingene og ikke sette menneskers liv i fare.», la de til.

Underskriverne ga også uttrykk for sine «solidaritet med Polen og Litauen». «(Vi er) klare til å diskutere nye tiltak som vi kan ta for å støtte dem og målrette de involverte og som bidrar til aktivitetene til Lukasjenko-regimet som letter ulovlig kryssing av EUs ytre grenser.» De bekreftet.

WHO «veldig bekymret »Om helsesituasjonen til migranter på grensene mellom Hviterussland og EU

Verdens helseorganisasjon (WHO) er «veldig bekymret«Om helsesituasjonen til migranter som prøver å komme inn i EU fra grensene til Hviterussland,» sa direktøren for Europa fredag. WHO Europa»oppfordrer alle stater til å beskytte retten til helse for flyktninger og migranter på grensen til Hviterussland, hvorav mange trenger medisinsk hjelp”, indikerer i en pressemelding.

FN-organisasjonen spør «beskytte og avpolitisere»Helsestatusen til tusenvis av migranter, hovedsakelig fra Midtøsten, som er strandet under vanskelige forhold, spesielt på grensen mellom Hviterussland og Polen. I følge et av deres tekniske oppdrag sendt til grensen mellom Hviterussland og Litauen, krevde 60 % av migrantene «på en eller annen måte«Medisinsk behandling.


SE OGSÅ – Migranter på grensen mellom Polen og Hviterussland: FN fordømmer en «uutholdelig situasjon»

You may also like