Home » USA oppfordrer diplomater til å forlate Etiopia når opprørere nærmer seg hovedstaden.

USA oppfordrer diplomater til å forlate Etiopia når opprørere nærmer seg hovedstaden.

by Russell Crowe

På det tidspunktet hadde landets statsminister, Abiy Ahmed, bedt folket om å ofre og slå tilbake opprørerne som truet med å invadere hovedstaden.

Ni opprørsgrupper sa at de ville slå seg sammen i alliansen fredag. Ryggraden vil være Tigris People’s Liberation Front (TPLF), som har vært involvert i en årelang krig som har krevd tusenvis av liv og tvunget mange flere mennesker til å sulte under lignende forhold.

I november i fjor sendte Ahmed tropper til landets nordligste region for å demontere og avvæpne Tigris People’s Liberation Front, som han anklaget for å ha angrepet føderale militærleirer.

Ahmed, vinneren av Nobels fredspris i 2019, lovet en rask seier, men i slutten av juni omgrupperte opprørerne seg og okkuperte det meste av Tigris.

USA har oppfordret ikke bare diplomater, men også andre landsmenn til å forlate Etiopia.

Saudi-Arabia, Norge, Sverige, Danmark og andre har gjort lignende oppringninger de siste ukene.

Berhane Gebre-Christos, en talsmann for Tigris-opprørerne, sa at alliansen vil forsøke å «styrte regimet» da den signerte en nipartiavtale i Washington fredag.

Som svar på uttalelsen skrev Ahmed på Twitter om behovet for å ofre seg selv: «Men de ofrene vil redde Etiopia».

«Vi har sett utfordringer og hindringer, men det har gjort oss sterkere,» sa han.

På sin side sa regjeringens kommunikasjonstjeneste på det sosiale nettverket Twitter: «Det er en ære for etiopiere å dø for sin suverenitet, enhet og identitet. Det er ingen etiopianisme uten ofre.»

Eksistensiell krig

Forrige helg rapporterte TPLF at de okkuperte to strategiske byer i Amhara-regionen. Opprørerne marsjerte hit etter at Tigris ble gjenerobret i juni.

De sa også at de gjennomførte «felles operasjoner» med en annen opprørsgruppe, Oromo Liberation Front. Sistnevnte spår at Addis Abeba kan være opptatt om noen uker.

Den etiopiske regjeringen, som erklærte en landsomfattende unntakstilstand tirsdag, har benektet ethvert større opprør eller trussel om opprør i hovedstaden og har lovet seier i en «eksistenskrig».

Ahmeds talskvinne, Billene Seyoum, anklaget fredag ​​opprørerne for å skape en «urovekkende fortelling som forårsaker mye spenning mellom ulike samfunn, inkludert det internasjonale samfunnet».

«Denne informasjonskrigen og dens propaganda skaper en falsk følelse av usikkerhet,» sa han.

FNs sikkerhetsråd ba om våpenhvile fredag, men ingen av sidene har ennå svart på oppfordringen.

Så snart han sendte tropper til Tigris, erklærte Ahmed seier, men i juni hadde opprørerne tatt tilbake det meste av Tigris og begynte å flytte til naboregionene Afar og Amhara.

Endringer på Twitter

Konflikten har også forverret etnisk konflikt, spesielt på sosiale medier, med folk som uttrykker hat og oppfordrer til krig.

Twitter lanserte en «Trending»-seksjon i Etiopia på lørdag som viser de mest populære innleggene om et spesifikt emne.

Den sosiale mediegiganten sa at den «søkte en trygg debatt» og la til at «oppfordring til eller dehumanisering av vold er i strid med reglene».

Det Facebook-baserte selskapet Meta sa onsdag at det hadde slettet Ahmeds rekord og oppfordret etiopiere til å «begrave» opprørerne.

Etter å ha erklært en landsomfattende unntakstilstand tirsdag, sa advokater til nyhetsbyrået AFP at tusenvis av innbyggere i Tigris var varetektsfengslet.

Myndighetene sier det kun retter seg mot TPLF-tilhengere.

Menneskerettighetsorganisasjonen Amnesty International har imidlertid kritisert nødtiltakene som en «plan for å eskalere menneskerettighetsbrudd».

You may also like