Home » Macron oppfordrer kaledonere til å «bygge fremtiden» til tross for splittelse

Macron oppfordrer kaledonere til å «bygge fremtiden» til tross for splittelse

by Siv Jensen

Republikkens president Emmanuel Macron under en seremoni i Noumea, Ny-Caledonia, 24. juli 2023 (Ludovic MARIN)

«Det er ikke bare trærne som faller, bak det er menn som lider»: Emmanuel Macron møtte virkningen av klimaendringene i Ny-Caledonia på tirsdag, en av sakene han oppfordrer til å «bygge fremtiden» utover politiske brudd.

Tiouande-stammen, Touho-kysten, østkysten. Ankom med helikopter fra Nouméa, bekreftet statsoverhodet skaden forårsaket av erosjon. En familie måtte flytte fra huset sitt som kollapset og en familiegrav er nå truet av havet som tærer på landet.

«Vi flytter de levende, men vi flytter også de døde,» forklarer den tidligere beboeren i lokalet. «I Kanak-kulturen flytter vi ikke de døde på den måten», legger han til med tårer i øynene.

Totalt her er åtte familier bekymret på kort sikt, ifølge innbyggerne. Men trusselen er mye større.

For Maurice Tillewa, ordføreren i Ouvéa inviterte til å bli med på turen, «hvis vi ikke gjør noe i dag, er det absolutt en del» av denne kaledonske atollen «som vil forsvinne.» «Vi vil ikke ha noen fremtid for barna våre», advarer den folkevalgte separatisten.

«Som en del av den fremtidige veien» for Ny-Caledonia, «er jeg klar for at staten engasjerer seg med dere, men det må være en konsensus», svarer presidenten, og refererer spesielt til ytterligere midler til forskning. Før du ringer for å gå «raskere i flytting» og «beskytte kysten bedre.»

Dette er et av målene for hans andre besøk til stillehavsøygruppen, etter det i 2018: å påkalle det 21. århundres utfordringer for å «se til fremtiden sammen».

I mellomtiden organiserte det oversjøiske territoriet de tre folkeavstemningene fastsatt i Nouméa-avtalen fra 1998, som endte med et «nei» til uavhengighet. Men separatistene fra Kanak National Liberation Socialist Front (FLNKS) bestrider resultatet av den siste avstemningen i 2021, som de hadde boikottet.

– «Jeg respekterer» –

Derfra sklir forhandlingene om den fremtidige institusjonelle vedtekten og snubler spesielt over det vanskelige spørsmålet om velgerne, som det er et presserende behov for enighet om for å oppnå en konstitusjonell gjennomgang i tide til provinsvalget i 2024.

Slutten av folkeavstemningsparentesen, «er ikke et punktum», «er et semikolon». Nå må vi «bygge oppfølgeren», erkjente Emmanuel Macron i morgentimene under et besøk til det vanlige senatet i Nouméa.

Men «hvis de institusjonelle debattene er viktige», «må de tjene et felles prosjekt», geopolitiske, økonomiske, kulturelle og pedagogiske, advarte han. «Vår felles plikt», «er nå å bygge fremtiden», oppsummerte presidenten.

I boksen til det vanlige senatet sa presidenten for denne rådgivende institusjonen som representerer Kanaka-skikken, Victor Gogny, at han håper at hans ankomst vil fremme et «klima av tillit og dialog.»

Men han advarte også mot viljen til innenriks- og utenriksministeren Gérald Darmanin om å vente «en eller to generasjoner» på en mulig implementering av «retten til selvbestemmelse» til de nye kaledonerne.

«Et skritt tilbake», feide han, «Frankrike må virkelig bygge og lykkes med Kanak-folket og innbyggerne i Ny-Caledonia, vår avkoloniseringsmodell».

Stilt overfor denne forventningen, uttrykt på en rolig, men fast måte, lovet Emmanuel Macron «respekt» og «tillit».

Men han deltok også i relativt lang tid, og tok til orde for «et minne- og historieverk» som er «sakte, ydmykt, krevende», gjennom en prosess med «sannhet og forsoning».

«Den store risikoen som er vår er å stå stille», «anse fortiden som uoverkommelig» og «låse oss inne» i «en fast identitet og en institusjonell debatt med nye utnevnelser til å stemme», insisterte statsoverhodet.

På dette stadiet har ikke Gérald Darmanin klart å bringe uavhengighetstilhengere og ikke-uavhengighetstilhengere sammen rundt samme bord for trepartsforhandlinger. Han har satt et nytt møte i Paris i slutten av august.

Vil Emmanuel Macron bryte dødlåsen? Det må samle alle spillerne på onsdag, selv om en utkant av FLNKS hevder å ville boikotte møtet.

fff/jmt/arco

You may also like