Home » Norge vil starte bistanden til Brasil på nytt etter Lulas seier

Norge vil starte bistanden til Brasil på nytt etter Lulas seier

by Russell Crowe

Tilhengere av påtroppende president Luiz Inácio Lula da Silva lytter til talen hans på Avenida Paulista etter hans seier i andre runde av presidentvalget i São Paulo, Brasil, 30. oktober 2022. CARL DE SOUZA / AFP

Norge, som hadde frosset sin økonomiske bistand mot Amazonas avskoging i Brasil under presidentskapet til Jair Bolsonaro, vil gjenoppta samarbeidet med Brasilia etter Lulas seier, sa den norske miljøministeren til AFP mandag (31. oktober).

«Vi hadde et godt og veldig nært samarbeid med regjeringen før Bolsonaro og avskogingen i Brasil falt kraftig under Lula da Silvas presidentskapEspen Barth Eide forklarte. «Vi havnet deretter i en frontal konfrontasjon med Bolsonaro, som hadde en diametralt motsatt tilnærming til avskoging.«.

«Skandale»

Den viktigste finansmannen for beskyttelsen av Amazonas regnskog, det skandinaviske landet, hadde suspendert, i likhet med Tyskland -en annen stor økonomisk støtte-, sin bistand til Brasil i 2019, året da Jair Bolsonaro tok tømmene i landet. Under det høyreekstreme presidentskapet har avskogingen av Amazonas regnskog akselerert med 70 %, et tall «skandaløstsa herr Barth Eide.

Ifølge ham venter rundt 5000 millioner kroner (487 millioner euro) av norsk bistand i dag, ubrukt, i Fondet for bevaring av Amazonas-regnskogen. «Når det gjelder Lula, la vi merke til at han under kampanjen la vekt på bevaring av Amazonas regnskog og beskyttelse av urbefolkningen i Amazonas.«, argumenterte den norske statsråden i et telefonintervju med AFP.

«Fornyelse av samarbeid»

«Derfor håper vi å komme i kontakt med teamene deres, så snart som mulig, for å forberede gjenopptakelsen av det historisk gode samarbeidet mellom Brasil og Norge.«la han til. Allerede president mellom 2003 og 2011, forsikret Luiz Inacio Lula da Silva etter presidentseieren på søndag at Brasil var «klar til å igjen spille en ledende rolle i kampen mot klimaendringer«.»Brasil og planeten trenger en levende Amazonas«, hammer.

You may also like