Home » Maduro hilser reduksjonen av visse amerikanske sanksjoner velkommen

Maduro hilser reduksjonen av visse amerikanske sanksjoner velkommen

by Liv Ullmann

Venezuelas president Nicolás Maduro under en pressekonferanse i Caracas, 14. februar 2020 (Yuri CORTEZ)

Presidenten i Venezuela, Nicolás Maduro, feiret onsdag reduksjonen av visse amerikanske sanksjoner, en dag etter avtalen som ble signert mellom myndighetene og opposisjonen med sikte på å holde presidentvalg i 2024.

«La oss snu siden, la oss gjenoppbygge et forhold av respekt, samarbeid (…) dette er mitt budskap til makten og regjeringen i USA,» erklærte Maduro onsdag under et møte i presidentpalasset.

Han ønsket også velkommen til avtalen som ble signert tirsdag mellom hans regjering og opposisjonen under forhandlinger på Barbados, i regi av Norge, om et presidentvalg som skal holdes i andre halvdel av 2024.

Washington sa imidlertid at de håpet at «alle» kandidater ville være i stand til å stille i disse valget, ellers kunne USA omgjøre sin avgjørelse.

I en uttalelse sa USAs utenriksminister Antony Blinken at USA hadde informert president Nicolás Maduros regjering om at den forventer at den innen utgangen av november vil presentere «en tidslinje og fremskyndet prosess for gjeninnsetting av alle kandidater».

Han krevde også løslatelse av «alle amerikanske borgere og politiske fanger som er urettmessig internert» i Venezuela.

– Motstandere løslatt –

Fem motstandere ble løslatt onsdag i Venezuela etter Barbados-avtalen, blant dem tidligere nestleder Juan Requesens og journalist Roland Carreño, nær opposisjonen Juan Guaidó. De har vært varetektsfengslet siden 2018 og 2020.

«Jeg er litt lamslått fordi, etter tre år med så mye venting, så mye angst, det faktum å nå å finne frihet gir meg et stort håp om at Venezuela også vil finne den,» erklærte Mr. Carreño, anklaget for «terrorisme».

Kunngjøringen om reduksjon av amerikanske sanksjoner, begrenset til olje- og gassektoren, følger avtalen som ble oppnådd tirsdag.

Avtalen utelukker imidlertid ikke-kvalifiserte kandidater. Dette er tilfellet med María Corina Machado, favoritten til opposisjonens primærvalg på søndag, som har til hensikt å nominere kandidaten som skal møte president Maduro i 2024.

Imidlertid indikerte amerikanske tjenestemenn som uttalte seg på betingelse av anonymitet onsdag kveld at deres «forståelse» av avtalen var at Caracas var forpliktet til å «rydde vei» for disse kandidatene til å delta i avstemningen.

– Svært etterlengtet av markedene –

«I samsvar med USAs sanksjonspolitikk, som svar på denne demokratiske utviklingen, har finansdepartementet autorisert transaksjoner knyttet til den venezuelanske olje- og gassektoren, så vel som gullsektoren,» kunngjorde han i en uttalelse. visesekretæren for det amerikanske finansdepartementet. , ansvarlig for finansiell etterretning og terrorisme, Brian Nelson.

Nærmere bestemt godkjenner den amerikanske regjeringen kjøp av venezuelansk gass og olje for en periode på seks måneder, som kan fornyes dersom «Venezuela respekterer forpliktelsene som er påtatt innenfor rammen av valgavtalen.»

For gullsektoren er ingen varighet spesifisert, og finansdepartementet begrunner sin avgjørelse med ønsket om å «redusere gullbørser på svarte markedet».

«Venezuela, med disse avtalene, er igjen i olje- og gassmarkedet,» hilste Maduro, og forsikret at han ønsker og alltid har ønsket «relasjoner av gjensidig respekt» med USA.

Washington tillater også nok en gang utveksling av venezuelanske gjeldspapirer i annenhåndsmarkedet; Forbudet mot primærmarkedet, det vil si gjeldspapirer som nylig er utstedt av staten, forblir i kraft.

Reduksjonen av sanksjonene mot venezuelansk olje ble ivrigt ventet på av markedene, som hadde forutsett denne gunstige utviklingen de siste dagene, som førte til et fall i prisen på et fat til tross for krigen mellom Israel og Hamas.

Imidlertid forblir andre amerikanske sanksjoner som frysing av venezuelanske eiendeler i kraft.

Et fly fra USA med 130 venezuelanske migranter utvist fra landet landet denne onsdagen på flyplassen i Caracas, på den første flyvningen av denne typen.

Den venezuelanske opposisjonen anerkjente ikke gjenvalget av president Nicolás Maduro i 2018 i en avstemning som ble ansett som uredelig og ikke anerkjent av mange land.

Året etter styrket Washington sanksjonene mot Caracas som først ble innført i 2015 på grunn av den brutale undertrykkelsen av protester mot regjeringen.

I 2019 anerkjente Washington, så vel som en del av det internasjonale samfunnet, Juan Guaidó, en opposisjonsleder som nettopp hadde utropt seg selv til midlertidig president.

Opposisjonen avsluttet dette midlertidige presidentskapet i januar, og mente at den ikke hadde nådd sine mål for politisk endring.

lb-els/dax/juf/lpa/pz

You may also like