Home » Mancini forlater Italia i stikken

Mancini forlater Italia i stikken

by Siv Jensen

Italienske Roberto Mancini, som trakk seg som Italias trener 13. august 2023, her under EM 2020-finalen mellom Italia og England på Wembley Stadium i London 11. august 2021 (FACUNDO ARRIZABALAGA)

Italia, mester i Europa 2021, har ikke lenger en trener: Roberto Mancini har levert sin oppsigelse til overraskelse for alle, mindre enn en måned før kvalifiseringskampene for EM 2024 viktige for Nazionale som ikke hadde klart å kvalifisere seg til verdensmesterskapet i 2022.

Mens hele Italia lever i sakte film, som tradisjonen tilsier når 15. august ankommer, opplevde fotballen en dramatisk vending denne søndagen med at Mancini trakk seg, i vervet siden mai 2018.

«FIGC har tatt Roberto Mancinis oppsigelse fra sin trenerstilling mottatt lørdag kveld,» kunngjorde det italienske fotballforbundet (FIGC) i en pressemelding, der årsakene til denne avgangen ikke ble spesifisert.

«På grunn av de viktige ansettelsene for landslaget med kvalifiseringskampene til EM 2024 mot Nord-Makedonia og Ukraina 10. og 12. september, vil FIGC kunngjøre navnet på den nye Nazionale-treneren i løpet av de kommende dagene,» fortsetter meldingen. .

Så snart Mancinis avgang ble annonsert, nevnte italiensk presse navnet til Luciano Spalletti som hans etterfølger, som førte Napoli til den italienske mestertittelen forrige sesong før han forlot vervet.

– Spalletti eller Conte –

Antonio Conte har også vært uten klubb siden han ble oppsagt i Tottenham i mars i fjor. Fordel (eller ulempe?), han administrerte allerede Italia mellom 2014 og 2016, og mislyktes i EM 2016-kvartfinalen, før han forlot sin stilling for å trene Chelsea.

Ifølge ulike italienske medier har forbundet kontaktet disse to teknikerne med Spalletti for å løse problemet med hans nåværende kontrakt med Napoli.

Et annet navn nevnt for å ta ansvar for Nazionale, det til Fabio Cannavaro, verdensmester i 2006 med en trenerkarriere til da uten stor glans i Kina, Saudi-Arabia og nylig i Benevento, i den italienske 3. divisjon.

Mancinis oppsigelse er uansett en stor overraskelse, uten noen advarselstegn.

I begynnelsen av måneden hadde FIGC gått med på en av forespørslene hans og betro ham tilsynet, i tillegg til Nazionale, av de italienske lagene under 20 og 21 år.

Skal vi da se etter årsaken til hans avgang i de nylige bevegelsene i ledelsen av Nazionale med ankomsten av tidligere anerkjente internasjonale, som Andrea Barzagli, som ble betrodd den defensive sektoren til Nazionale, eller Gianluigi Buffon, nylig pensjonert og utnevnt delegasjonsleder?

Bare Mancini (58) og FIGC-president Gabriele Gravina, som prøvde å få ham til å oppheve avgjørelsen sin lørdag kveld, vet foreløpig.

«Min oppsigelse som trener er et personlig valg», begrenset Mancini seg til å skrive på ettermiddagen på sine sosiale nettverk, i en takkemelding rettet til forbundet, spillerne og fansen.

«Jeg vil aldri glemme denne ekstraordinære seieren i Eurocup», la han til, før han konkluderte med «det har vært en ære».

Navnet hans har allerede blitt sitert av avisen Arriyadhiah for å lede Saudi-Arabia, uten trener siden franskmannen Hervé Renards avgang.

Det er en kontrasterende side i historien til Nazionale som snur.

– Europeisk tittel på Wembley –

Mancini vil forbli mannen som ga Italia sin andre europeiske tittel, 53 år etter den første, ved å slå England i EM 2021-finalen på Wembley (1-1 etter ekstraomganger, 3 tab til 2).

Men tiden til den tidligere landslagsspilleren, som også trente Lazio, Manchester City, Galatasaray og Inter, var preget av en like rungende fiasko: de nåværende europeiske mesterne var ikke i Qatar for verdensmesterskapet i 2022 på grunn av en katastrofal slutt på kampanjen ( uavgjort mot Sveits hjemme og i Nord-Irland, hjemmetap mot Nord-Makedonia i sluttspillet).

Mancini hadde i mai 2018 etterfulgt Luigi di Biagio, utnevnt på foreløpig basis etter at Nazionale ikke kunne kvalifisere seg allerede til verdensmesterskapet i 2018 i Russland under ledelse av Gian Piero Ventura.

Rekorden hans i spissen for Nazionale (37 seire, 15 uavgjorte og ni tap) er hederlig med en europeisk tittel, en 3. plass i Nations League 2022-23, men også Qatari-fiaskoen og en start på Euro-2024-kampanjen blandet.

Italia er tredje i gruppe C med tre poeng etter seier mot Malta (2-0) og tap mot England (2-1), leder med 12 poeng på fire kamper.

Det er opp til Mancinis etterfølger, som bare vil ha noen få dager på seg til å forberede seg til kampene i begynnelsen av september, for å få henne tilbake på sporet for Tysklands EM 2024.

jr/bdu/jld

You may also like