Home » «Det bekymrer meg»: Arbeidsledighet bekymrer unge kinesere

«Det bekymrer meg»: Arbeidsledighet bekymrer unge kinesere

by Roald Amundsen

BEIJING: Kina har suspendert offentliggjøringen av bekymringsfulle arbeidsledighetstall for 16-24 åringer. Men stemningen til unge mennesker på nett og på gatene i Beijing bekrefter tydelig at arbeidsmarkedet er tregt.

21,3 % av arbeiderne i denne alderskategorien er nå arbeidsledige, ifølge den siste statistikken publisert i juni, som da var rekord.

Men ingen tall for juli. Det nasjonale statistikkbyrået (SNB) sa tirsdag at det ikke lenger ville publisere arbeidsledighetstall etter aldersgruppe, med henvisning til behovet for å «justere» sysselsettingsdataene.

«Oversettelse: la meg finne en ny statistisk metode som kan redusere arbeidsledigheten», reagerte en skeptisk bruker på det sosiale nettverket Weibo.

«Jeg tør ikke forestille meg hva den faktiske arbeidsledigheten er», skrev en annen.

«Ingen utgivelse av tall = ingen arbeidsledighet,» spøkte en tredje.

AI-konkurranse

På Weibo er suspensjonen også et av de mest diskuterte temaene siden tirsdag.

På gatene i hovedstaden Beijing sa Li Nuojun, en 18 år gammel student, til AFP at hun ikke var særlig optimistisk med hensyn til sjansene hennes for å finne en jobb.

«Min universitetsspesialitet er miljødesign. Men med fremveksten av kunstig intelligens tror jeg ikke jeg har mange muligheter i designsektoren, forklarer han.

Alle vennene hennes, sier hun, forventer å bli pisket etter at de er ferdige.

«Det bekymrer meg,» sier hun. «Når jeg tenker på min fremtidige jobbsøking, er jeg selvfølgelig redd. Men hei, jeg er i mitt første år på undergraden, jeg prøver å ikke tenke for mye på det ennå!»

mot embetsverket

Situasjonen er også ganske dyster blant aktive.

«Unge mennesker har vanskelig for å finne jobb. Min fetter og hans kolleger foretrekker for eksempel å fortsette studiene,» forklarer Guo, 35, som jobber i IT-sektoren.

«De forbereder seg også på å ta eksamen. Det er ganske mange som skal gjøre tjenestemannskonkurranser», garanterte ansettelsesgarantier hvis de består, sier han.

En 29 år gammel arbeidskvinne, Xue, forklarer at vennene hennes gjerne vil bytte jobb, men ikke kan.

– Noen sendte CV-er i en måned og hadde flere jobbintervjuer. Men det gikk ikke helt, sa han til AFP.

«Lønnen som ble tilbudt var ikke særlig høy. Og så måtte vi jobbe mye overtid. Arbeidsmarkedet er superkonkurransedyktig…»

You may also like