Home » Marktplaats får norsk eier

Marktplaats får norsk eier

by Russell Crowe

Amerikanske Ebay selger sin reklamearm for totalt 9,2 milliarder dollar. Gruppens rubrikkannonser inkluderer ikke bare Marktplaats, men mange flere salgssider, spesielt i Europa.

Kjøper er det norske selskapet Adevinta. Nordmennene betaler kjøpesummen på 2,5 milliarder kontant og Ebay får også en eierandel på 44 prosent i Adevinta.

Ukjent verdimarkedsplass

Ebay kjøpte Marktplaats i 2005 for 225 millioner euro. Partene avslører ikke hvor mye Marktplaats for øyeblikket er verdt individuelt.

For spørsmålet om hva oppkjøpet betyr for brukerne, viser Marktplaats til Ebay. Selskapet var ikke umiddelbart tilgjengelig for kommentar.

Adevinta den største

Transaksjonen vil gjøre Adevinta til verdens største aktør innen nettannonsering. Adevinta er en spin-off av det norske selskapet Schibsted.

Adevinta er separat notert på Oslo Børs. Etter nyheten om oppkjøpet Adevinta aksjekurs 37 prosent mer. de Ebay pris i går steg den nesten 2 prosent og er litt høyere i premarket-operasjoner.

«Prosus er feil»

Forrige uke rapportert Bloomberg-nyhetsbyrået Prosus, som er børsnotert i Amsterdam, var også interessert i Marktplaats og resten av reklamefilialen til Ebay. Prosus ville til og med gitt det høyeste budet.

Oppkjøpet av Adevinta betyr at hvis du virkelig var interessert, vil Prosus savne det. Tidligere i år sto Prosus også bak nettverket i oppkjøpskampen med det nederlandske matleveringsselskapet Takeaway.com om sin britiske motpart Just Eat.

Prosus var imidlertid i samtaler om full oppkjøp av Classified Group, mens Ebay fortsatt eier nesten halvparten av aksjene. Det var ikke interessant for Prosus, vet en innsider.

Aktivistaksjonær

Ebay listet reklamevirksomheten for salg under press fra aktivistaksjonæren Elliot Advisor.

Det er den samme aksjonæren som dukket opp på AkzoNobel og ønsket at gruppen skulle selge deler. Elliott Advisors mener det ville være bedre for Ebay å fortsette kjernevirksomheten og selge de andre virksomhetene.

I mars i fjor ble alle nettstedene som tilhører Ebay-klassifisert gruppe verdsatt til 8 til 12 milliarder dollar. Det vil bety at Ebay-kjøpsprisen er på undersiden av det beløpet.

You may also like