Home » Mens Sverige vinner Eurovision, bomber Russland Ukrainas hjemby – POLITICO

Mens Sverige vinner Eurovision, bomber Russland Ukrainas hjemby – POLITICO

by Russell Crowe

Blant fjærkledde kjoler, røykmaskiner, automatiske pianoer og mer LED-lys og glitter enn du kunne forestille deg, vant en kraftig vokalprestasjon, gulvlister og virkelig utrolig neglekunst Eurovision-prisen 2023 for Sverige.

Lorine Zineb Nora Talhaoui, kjent som Loreen, leverte en perfekt gjengivelse av sangen hennes «Tattoo», og fikk Sverige til å jevne Irland ut som de to mest suksessrike landene i fotballhistorien i en fargerik konkurranse, hver med syv seire.

Men i en konkurranse satt opp for å bringe europeiske land sammen med sang, glitter og glamour etter at de ble revet i stykker av andre verdenskrig, hang spøkelset til Russlands fullskala invasjon av Ukraina over debattene.

Minutter før Ukrainas handling Tvorchi traff Eurovision-scenen, dukket det opp rapporter om at Russland hadde angrepet deres hjemby Ternopil i det vestlige Ukraina, omtrent en tre timers kjøretur fra den polske grensen. Han brakte en mørk tone til en begivenhet kjent like mye for sine eksplosive kostymer og latterlige iscenesettelse som for låtskriving og sang.

«Ternopil er navnet på hjembyen vår, som ble bombet av Russland mens vi sang på Eurovision-scenen våre hjerter av stål, vår ukuelighet og vår vilje,» sa Tvorchi, en elektronisk musikkduo bestående av Andrii Hutsuliak og Jeffery Kenny, i en beskjed. på Instagram etter opptredenen hennes. «Det er en melding til alle byene i Ukraina som blir bombet hver dag. Kharkiv, Dnipro, Khmelnytskyi, kyiv, Zaporizhzhia, Uman, Sumy, Poltava, Vinnytsia, Odessa, Mykolaiv, Chernihiv, Kherson og alle andre. Europa, foren deg mot det onde for fred!

Tvorchi fremførte «Heart of Steel» på en scene opplyst av en ukrainsk trefork, eller tryzub, i de nasjonale fargene gult og blått. Tittelen på sangen er et nikk til Azovstal stålverk i Mariupol, der en liten gruppe ukrainske soldater holdt ut i flere uker under en russisk beleiring i fjor under forferdelige forhold.

Arrangørene av den årlige sangkonkurransen insisterer på at Eurovision «ikke vil bli politisert eller instrumentalisert på noen måte.» Av denne grunn forhindret European Broadcasting Union den ukrainske presidenten Volodymyr Zelenskyy fra å holde en tale under finalen, med henvisning til behovet for å holde ting upolitisk. Men handlingene har lenge funnet måter å bøye reglene på, med skrå politiske uttalelser.

Tvorchi, som endte på sjette plass i 2023-konkurransen, søkte Ukrainas andre Eurovision-seier på rad, etter Kalush Orchestras seier i fjor.

Som de forsvarende mesterne ville Ukraina generelt vært vertskap for årets konkurranse. Men midt i den pågående russiske invasjonen, henvendte arrangørene seg til 2022-toeren i Storbritannia for å arrangere konkurransen på Ukrainas vegne. Liverpool, hjemstedet til Beatles, ble deretter valgt som vertsby; Russland er ekskludert fra konkurransen.

Det ble nikk til Ukrainas situasjon utover kvelden, i tillegg til en blanding av kjente Liverpool-musikalske bidrag og en rørende gjengivelse av «You’ll Never Walk Alone», en sang som er synonymt med byen.

Catherine, prinsesse av Wales lagde den andre kongelige Eurovision-cameoen, iført en ballkjole i en glitrende nyanse av ukrainsk blått og spilte piano i en stjernespekket åpningsfremføring av Kalush Orchestras vinnerlåt «Stefania». (Kong Carlos III og dronning Camila dukket opp i videoopptak av semifinalen.)

Loreen fremfører sangen sin «Tattoo» | Peter Kneffel/Photographic Alliance via Getty Images

En stor favoritt i den 67. Eurovision-finalen og vinner av sangkonkurransen i 2012, Loreen ble den andre artisten som vant to av de ettertraktede trofeene, sammen med irske Johnny Logan. Fanfavoritten Finland ble nummer to, mens Israel ble nummer tre.

For første gang kunne folk fra ikke-deltakende land stemme i konkurransen, med den offentlige avstemningen som representerte 50 % av det totale resultatet, samt dommene fra juryene fra deltakerlandene, bestående av fagfolk fra musikk industri.

Sverige samlet en ledelse på 163 poeng etter juryens stemmer, men Finland på fjerdeplass steg til topps etter å ha fått 376 poeng fra publikum. Ved å trenge 187 stemmer fra publikum for å vinne, fikk Sverige, det siste landet som ble annonsert, 243, og sikret en relativt komfortabel seier til tross for den innledende skremmen.

Sverige vant først konkurransen i 1974, da ABBA-kvartetten fremførte «Waterloo», landets siste seier som dateres tilbake til 2015.

Norge rykket opp på rangeringen etter folkeavstemningen, og endte på femteplass, mens Frankrike, Belgia og Spania ikke klarte å bygge videre på sine sterke prestasjoner i juryavstemningsrunden.

Et publikum på 7000 pakket inn i Liverpools M&S Bank Arena, drapert i nasjonalflagg, viftet med glødepinner og går amok med, blant andre publikumsfavoritter, den finske sangen «Cha Cha Cha».

Rundt 26 nasjoner deltok i lørdagens store finale, etter to semifinaler denne uken der Irland, Malta, Aserbajdsjan, Latvia, Nederland, Romania, Danmark, Georgia, Island, San Marino og Hellas ble eliminert.

Storbritannia, Frankrike, Spania, Tyskland og Italia, kjent som Big 5, kvalifiserte seg automatisk til finalen som de landene som ga de største økonomiske bidragene til organiseringen av konkurransen gjennom sine respektive kringkastere. Storbritannia erstattet sin andreplass i 2022 med nest siste i år.

Sverige, som vinner, er vertskap for neste års arrangement.

You may also like