Home » Meta truet med bot i Norge – EURACTIV.com

Meta truet med bot i Norge – EURACTIV.com

by Russell Crowe

En norsk tilsynsmyndighet forbød mandag (17. juli) den amerikanske teknologigiganten Meta å kjøre målrettede annonser ved å bruke brukerdata fra deres Facebook- og Instagram-plattformer, eller står overfor en bot på nesten €90 000 per dag.

I følge hans aktivitet på Facebook og Instagram, «Brukere blir profilert basert på informasjon som hvor de er, hva slags innhold som interesserer dem, og hva de legger ut»påpeker Datatilsynet i en pressemelding publisert på sine nettsider.

«Personlige profiler brukes da til markedsføringsformål. (…) Datatilsynet anser Metas praksis ulovlig og nedlegger et midlertidig forbud mot atferdsbasert markedsføring på Facebook og Instagram”legg til forekomsten.

Fra og med 4. august vil dette forbudet gjelde i tre måneder eller inntil Meta viser at det har tiltak. Hvis gruppen ikke overholder dette forbudet, vil det bli sanksjonert med en bot på opptil 1 million kroner (88 500 euro) per dag.

«Vi vil analysere avgjørelsen (…), men det er ingen umiddelbar effekt på våre tjenester»Meta reagerte i en uttalelse sendt til AFP.

I desember konkluderte den irske databeskyttelseskommisjonen (DPC), på vegne av Det europeiske økonomiske samarbeidsområdet (EU, Norge, Island og Liechtenstein), at Meta engasjerte seg i ulovlig atferdsbasert markedsføring.

Teknologigiganten hadde da endret sin praksis, men EU-domstolen (CJEU) avgjorde 4. juli at virksomheten fortsatte å bryte den europeiske forordningen om beskyttelse av personopplysninger (GDPR).

Den østerrikske foreningen for beskyttelse av personvernet noyb, kilden til flere klager mot gruppen, ønsket velkommen avgjørelsen fra den norske myndigheten på mandag, som tyr til nødprosedyren foreskrevet i europeiske tekster.

«Dette er et viktig første skritt mot etterlevelse av GDPR. Vi oppfordrer andre myndigheter til å følge eksemplet til sine norske kolleger.»la til noyb i en uttalelse.

Datatilsynets vedtak utgjør ikke forbud mot Facebook eller Instagram i Norge, eller mot målrettet markedsføring, slår den norske tilsynsmyndigheten fast, men det må være underlagt brukerens samtykke.

You may also like