Home » Minister legger press på meglere, budregister kreves for å hindre misbruk

Minister legger press på meglere, budregister kreves for å hindre misbruk

by Russell Crowe

Det avtroppende kabinettet ønsker at meglere innfører et automatisk budregister for å gjøre boligbudene mer oversiktlige og rettferdige. På denne måten kan potensielle kjøpere senere se hvor mye og når andre har budt.

«På denne måten forsvinner rommet for å ikke opptre med integritet og alle vet hvordan anbudet gikk», skriver avtroppende statsråd Ollongren. Han vil at næringen skal starte med et slikt register. Hvis det ikke skjer raskt nok, vil det bli innført nytt regelverk som gjør det obligatorisk.

Anbudsregisteret er ett av tre tiltak som Ollongren foreslår for å ta tak i overgrep i korridorene. Statsråden vil også undersøke om det kan gjøres obligatorisk å inkludere en økonomisk og arkitektonisk reserve i anbudet. I tillegg har Ollongren bedt næringsforeningene om å lage en forbedringsplan innen utgangen av dette året, for å begrense tolkningsrommet for reglene.

Ministeren ser ikke en «sektoriell tilnærming»

Ollongrens planer kommer i en tid med stor boligmangel; antall boliger for salg falt til 16.500 i tredje kvartal, ned 44 prosent fra året før. Boligprisene fortsetter også å stige. Gjennomsnittlig salgspris på en eksisterende bolig var 419.000 euro i siste kvartal, 19 prosent mer enn i samme periode i fjor.

Den nåværende knappheten gir rom for manipulasjon, som vist i flere eksempler. For eksempel er det kjente tilfeller der potensielle kjøpere kan se det høyeste budet etter at offisielle bud lukkes og deretter har muligheten til å øke budet med et lite beløp.

«Folk har følelsen av at de blir manipulert. Og nå er det vanskelig å bevise om det er sant fordi alt er muntlig,» sier Hans André de la Porte de Vereniging Eigen Huis i Nyheter NOS Radio 1. Han nevner et annet eksempel: «En budgiver blir fortalt at et høyere bud er gitt, og at han må tilby minst € 20 000 mer for å ha en sjanse. Men er det virkelig tilfelle? Det kan ikke bekreftes noe sted.»

«Det er en følelse av at eiendomsmeglere manipulerer markedet,» sier Rob Wassenaar i NVM eiendomsforening. «Og det vil utvilsomt skje en dag, men det er ikke så drastisk som det noen ganger beskrives.» Wassenaar er ikke imot en loggbok, men han tror ikke det er en løsning på alle problemer.

NOSop3 har tidligere undersøkt hvordan den desperate posisjonen til førstegangskjøpere virkelig oppsto på boligmarkedet:

You may also like