Home » Mot Europa, autoritære regimers migrasjonsvåpen

Mot Europa, autoritære regimers migrasjonsvåpen

by Russell Crowe
Av Isabelle Mandraud

Lagt ut i dag kl. 16.30, oppdatert kl. 17.06

I minnet til lappene har vi aldri sett dette: Asylsøkere, for det meste irakere og syrere, ankommer de finske grensepostene Salla og Raja-Jooseppi, på sykkel, på de isete veiene i Arktis. Da sykler ble forbudt, kom familier stadig ombord på den trege gamle Lada. Midt på vinteren 2015-2016, med temperaturer på -20 ° C, prøvde migranter å nå Europa fra Russland, og tok en usannsynlig migrasjonsrute. Ankommet fra naboregionen Murmansk hadde de alle visum, eller russisk midlertidig oppholdstillatelse, i behørig form. Bare i januar 2016 registrerte finske grensevakter 570 migrantankomster, sammenlignet med 694 totalt for 2015. Var dette en Kreml-manøver?

Les også Artikkelen er reservert for våre abonnenter Arktis: Norges og Russlands «Jeg elsker deg, heller ikke jeg».

På den tiden var Helsinki overbevist om det. Grensene er under ansvar av sikkerhetstjenestene til FSB, arving til KGB, og tilliten til en russisk vakt til en fotograf for det finske pressebyrået STT gir næring til kontroversen. Transporten av asylsøkere til grensen, sier han, er orkestrert av FSB, med hjelp fra den lokale administrasjonen. Barnefamilier prioriteres. Finland er i panikk over utsiktene til en bølge av asylsøkere som presser seg på den felles grensen til Russland, 1340 kilometer lang, for å nå deres territorium, Norge eller, utover, den vestlige fasaden av Europa.

På vei helt nord

Den konservative presidenten Sauli Niinistö talte til parlamentet 3. februar 2016 og sa at migrasjonen begynner. «En utfordring for Finland og verdiene til den vestlige verden». Mens Europa deler seg, i møte med en massiv tilstrømning av hundretusenvis av flyktninger fra sør, får Finlands sak lite oppmerksomhet, og i stedet for å appellere til partnerne i EU (EU), bestemmer Helsingfors seg for å ta direkte opp med Moskva: som nekter enhver involvering. Finlands innenriksminister Petteri Orpo reiser til den russiske hovedstaden for å møte sin kollega, Vladimir Kolokoltsev. Åndene roer seg. Langt nord-ruten forsvinner fra radaren.

Sara og Hassan, fra Syria, i skogen nær Lewosze, Polen, 29. oktober 2021. Sara er 5 måneder gravid med sitt første barn.  Da de kom tilbake flere ganger fra Polen til Hviterussland, klarte de å kontakte en NGO, fikk internasjonal beskyttelse og ble overført til et overgangssenter i Połowce.

På tidspunktet for hendelsene diskuterte Finland mulig NATO-medlemskap, et år etter Russlands annektering av Krim i mars 2014, og innføringen av europeiske sanksjoner som reaksjon på konflikten i Øst-Ukraina. Diskusjonene mellom Helsingfors og Atlanterhavsalliansen vil bare utløse et tett samarbeid, men situasjonen ved den finske grensen vil bli tatt godt opp i diskusjonene. Som det fremgår av et innlegg publisert i mai 2016, på NATOs nettsted. «Da Russland på slutten av 2015 tillot 2000 tredjelandsborgere å krysse grensen til Finland, uten riktig visum, ved to sjekkpunkter nord i landet, brøt det uventet grenseregimet med kraft. Denne hendelsen illustrerer Russlands tilbøyelighet til å skape et problem, for så å utnytte det, og deretter tilby å løse det uten å faktisk løse det. «

Du har 81,78 % av denne artikkelen å lese. Resten er kun for abonnenter.

You may also like