Home » Homeland – Umergierne fortsatt savnet etter Norges ras

Homeland – Umergierne fortsatt savnet etter Norges ras

by Russell Crowe

Redningsmannskaper jobber på stedet for raset.

Nijolė STUNDŽIENĖ

Tidlig på morgenen 30. desember tok et jordskred i Norge flere mennesker livet. Også åssiden i byen Asko i Jerdrum kommune, cirka 28 km nordøst for hovedstaden Oslo, oversvømmet og ødela flere hus. Lokalt politi har offentliggjort en liste over ti savnede og etterlyste personer. Åtte av dem er voksne, to er barn: en er to år og den andre 13 år. Blant de savnede er Rasa Lasinskienė, en 49 år gammel litauisk statsborger fra Ukraina. Hun var villig til å forføre hunden på katastrofetidspunktet.

R. Lasinskiene.

Ramūnas Lasinskas, den savnede mannen som ble intervjuet av «Patria» 4. januar, sa at likene til syv personer ble funnet blant skredene under det fem dager lange søket. «Det kom nettopp til vår oppmerksomhet da. Forhåpentligvis vil i det minste restene bli funnet. Rasa ville ikke ønske å bli gravlagt under jorden,» sa mannen hennes.

Han husket også den skjebnesvangre morgenen 30. desember. Den dagen var kona hans bursdag: hun var 49 år gammel.

Ekteparet, som har bodd i Norge i 14 år, jobber for logistikkselskapet ABK Qviller i Oslo. De leide en del av sitt eget hus sammen med familien i landsbyen Asko, i Gjerdrum kommune, og de stod alltid opp tidlig om morgenen. «Rasa tok med hunden ut for å bade, hun badet igjen, vi skyndte oss til bussholdeplassen klokken 5 om morgenen og klokken 06.30 om morgenen. vi var på jobb, sa Ramūnas.

30. desember var begge ektefellene ikke i arbeid, de hadde fri, men våknet som vanlig. R. Lasinskas gikk på terrassen kl 15 for å kutte snøen og Rasa for å gå med et kjæledyr.

«Omtrent 4 timer, 5 minutter før katastrofen, snakket vi fortsatt i telefonen,» sa han da han kom hjem. Og på slutten av samtalen ble stedet der det skulle komme fra stengt av et leireskred, husket mannen detaljene fra det øyeblikket.

Han prøvde fortsatt å skrike, ringe, men kona svarte ikke på telefonen, strømmen i landsbyen var borte …

Etter katastrofen forsvant 10 personer og ytterligere 10 ble skadet, en av dem i alvorlig tilstand. Fra området der det bor ca 5000 mennesker. nesten 1500 mennesker ble evakuert i frykt for deres sikkerhet mens bakken beveget seg.

Lokale redningsmenn rapporterte at noen hus ble tatt over bakken opptil 400 meter fra der de var, og en del av bygningene ble revet.

Ramūnas og hans 21 år gamle datter ble stående uten husly. Begge bor nå i en leilighet leid av familien til deres 27 år gamle sønn.

«Huset vårt kollapset ikke, men det ble hengende utenfor en åpen klippe,» sa Umergist. – Redningsmennene slapp dem ikke inn en gang, bygningen kunne kollapse når som helst. Alle tingene, klærne, dokumentene ble der.»

Ifølge Ramūnas er dette den største katastrofen i sitt slag i norsk historie. Skredet gikk på stedet for en flyteleire i Norge og Sverige som kunne bli flytende av en sterk ytre kraft. Havaristedet er svært vanskelig tilgjengelig, der redningsmenn kun lander fra helikoptre.

Nordmenn begynte å gi massive donasjoner av mat og klær til ofrene for katastrofen og tapet av all eiendom. Litauere i Norge har også tatt initiativ til å hjelpe Umergeans savnede ektemann, ved å dele meldinger med donasjonsforespørsler på sosiale medier.

R. Lasinskas takket både barna og Facebook-vennene på sitt sosiale nettverk for hjelpen. Takket være dem ble det åpnet en støttekonto. Familien får også støtte fra Ukmergė. Rasas foreldre og bror, Ramūnas mor og bror, bor her.

«Vi håper veldig på at han i det minste vil finne kroppen sin,» delte mannen, og la til at hele familien møter en psykolog hver dag.

Dette er ikke det første skredet i Norge, hvor litauerne befinner seg i episenteret. For fire år siden drepte et 420 meter bredt og 270 meter langt skred 3 litauiske skogsarbeidere. Byen Asko, som nå er i fare, ligger bare noen få kilometer unna.

Bilder fra personlig arkiv til R. LASINSKAS

Rasa og Ramunas elsket å reise.

You may also like