Home » NATOs stabssjef skandaliserer Ukraina

NATOs stabssjef skandaliserer Ukraina

by Siv Jensen

Stian Jenssen (t.v.), generalsekretærens stabssjef Jens Stoltenberg og NATOs visegeneralsekretær Mircea Geoana (til høyre) på et uformelt NATO-møte i Berlin.Bilde: IMAGO/photothek

Forslaget fra en høytstående NATO-tjenestemann utløste protester i Ukraina. Hans idé: å avstå territorium til Russland i bytte for å tilhøre den militære organisasjonens rekker.

17.08.2023, 12:0217.08.2023, 17:02

Sophie Woelk / t-online

Mer «internasjonal»

en artikkel av

t på nett

Under en panelsamtale i Arendal i Norge, stabssjefen til NATOs generalsekretær uttrykte en tanke som langt fra var enstemmig. I de ukrainske rekkene er det til og med snakk om et «demokratiets nederlag». Stian Jensen sa:

«Jeg tror en løsning kan være at Ukraina gir fra seg deler av sitt territorium i bytte mot NATO-medlemskap.»

stian jenssens

En territoriell avståelse som i dette tilfellet tilsvarer å underkaste seg Russland.

norsk avis verdens gjeng, sa stabssjefen for NATOs generalsekretær: «Jeg sier ikke at det må være slik. Men det kan være en løsning.»

👉 Følg krigen mot Ukraina live 👈

«HAN triumf av Putin»

Allerede i sommer, etter NATO-toppmøtet i Vilnius, understreket Stian Jenssens viktigheten av å diskutere sikkerhetssituasjonen i Ukraina etter krigen. Han la til at Russland i alle fall ikke var militært i stand til å erobre nye områder for øyeblikket. Så det var viktig å finne ut om Ukraina kunne høste noe av det, og deretter finne en løsning slik at «krigen ikke gjentar seg».

Noen ukrainske representanter reagerer på Stian Jenssens uttalelser med veldig klare ord: Zelenskys rådgiver Mychajlo Podoljak understreker på «X»-plattformen (tidligere Twitter) at denne ideen er «latterlig» og kaller den et «nederlag for demokratiet». En avståelse av territorium til Russland ville være en «Putin-triumf» og ville «ødelegge internasjonal lov».

Ukrainas utenriksdepartement Uverdig

Talsmannen for Ukrainas utenriksdepartement, Oleg Nikolenko, anser også denne ideen som «absolutt uakseptabel», som han skriver på Facebook. Ifølge ham spiller han spillet til Russland. I hans øyne vil det heller være nødvendig å diskutere mulighetene for en ukrainsk seier og raskt NATO-medlemskap. Dette vil også være i den euro-atlantiske sikkerhetens interesse.

Russland ble også overrasket over Jenssens kommentarer. Det russiske sikkerhetsrådets visepresident Dmitrij Medvedev reagerte negativt. Ideen er «rar», sa han før han fortsatte:

«For å bli med i blokken, ville myndighetene til og med måtte forlate Kiev selv, hovedstaden i det tidligere Russland. Og de burde flytte hovedstaden til Lviv.»

Med andre ord: innrømmelsene som Stian Jenssens foreslår går ikke langt nok for Medvedev.

Jens Stoltenberg har foreløpig ikke kommentert disse uttalelsene. Tidligere har han imidlertid gjentatte ganger understreket at Ukraina selv må bestemme tidspunktet og betingelsene for forhandlingene med Russland for å avslutte okkupasjonen. Denne onsdagen kvalifiserte Stian Jenssens sine uttalelser i et intervju med den norske avisen VG:

«Uttalelsen min var en del av en større diskusjon om mulige fremtidige scenarier i Ukraina. Jeg skulle ikke ha sagt det på den måten.»

Oversatt fra tysk av Valentine Zenker

Alle de varme nyhetene om Ukraina…

Vis alle artikler

Den ukrainske krigen i øynene til Alexander Chekmenev:

1/25

Krigen i Ukraina i Alexander Chekmenevs øyne

kilde: alexander chekmenev

Kakhovka-demningskatastrofen i bilder:

You may also like