Home » Naturgass overstiger 40 euro, avbrudd i norsk produksjon

Naturgass overstiger 40 euro, avbrudd i norsk produksjon

by Liv Ullmann

Prisene på naturgass har steget med over 50 % etter avbrudd i norsk produksjon. MaxSafanies / stock.adobe.com

Naturgassprisene steg torsdag, styrket siden begynnelsen av juni av fallende forsyninger fra Norge, på grunn av lekkasjer og vedlikehold ved mange anlegg. Rundt 09:55 GMT (11:55 i Paris), klatret den nederlandske TTF-futureskontrakten, regnet som den europeiske referansen, med mer enn 14 % til 43,85 euro per megawattime (MWh), kort tid etter å ha nådd 44,75 euro per MWh, den høyeste pris siden begynnelsen av april. «Flere avbrudd i norsk produksjon, til sammen (…) resulterte i en økning på over 50 % (priser) av de mest omsatte futureskontraktenei det europeiske markedet, sier Energi Danmarks analytikere.

Etter krigen i Ukraina er Norge blitt hovedleverandøren av naturgass på det europeiske kontinentet. I slutten av mai «en gasslekkasje ved Equinors Hammerfest LNG-anlegg tvang den til å stenge«, driver prisene opp, konstaterer DNB-analytikere. Resultat: ifølge Lu Ming Pang, fra Rystad Energy, gjenvunnet fluksene via nordlige gasser fra det kontinentale Europa og Royal-United States 244 millioner meterkuber per dag 5. juni, med 300 millioner m3 per dag observert i fjor. I begynnelsen av juni hadde TTF-prisen falt til €22,885 per MWh, den laveste prisen siden mai 2021, da høye lagringsnivåer i Europa kombinert med lavere etterspørsel på grunn av milde vårtemperaturer som tynget prisene.

Prisstigning, et problem?

Men siden det laveste på over to år, har prisen på TTF skutt i været med over 90 %. Denne kraftige økningen er fortsatt dempet sammenlignet med økningene den svært volatile TTF allerede har sett. For DNB er ikke prisøkningen «ikke dramatisk for europeiske gassmarkeder, som for tiden er overforsyning på grunn av svak etterspørselØkningen i gassprisene i Europakom da importen av LNG (flytende naturgass, red.anm.) begynte å avta under den kombinerte effekten av intensivt vedlikehold av LNG-bunkringsanlegg og høyere etterspørsel fra Asia», angir analytikerne til Aspectos Energéticos i deres ukentlige rapport distribuert av UniCredit.

Analytikere forventet kutt i forsyningen av flytende naturgass, men «markedet tok det fysiske beviset på denne nedturen som en mulighet til å gå ut av noen av shortposisjonene som hadde bygget seg opp i gassmarkedet«, fortsatte de. På oljesiden steg et fat Brent fra Nordsjøen, for levering i august, 1,15 % til $74,04. Dens amerikanske ekvivalent, et fat West Texas Intermediate (WTI) for levering i juli, steg 1,11 % til $69,03. Prisene utnyttet pausen i renteøkningene kunngjort onsdag av den amerikanske sentralbanken (Fed), den første siden mars 2022 etter ti påfølgende oppganger Nok til å la verdens største økonomi puste en stund, noe som kan støtte etterspørselen etter råolje.

«data-script=»https://static.lefigaro.fr/widget-video/short-ttl/video/index.js» >

You may also like