Home » Norge avgjør om det skal boikottes denne søndagen

Norge avgjør om det skal boikottes denne søndagen

by Russell Crowe

Den ekstraordinære kongressen sammenkalt av Norges Fotballforbund (NFF) lover å bli en thriller: Norge, i den grad det kvalifiserer, kan bli det første landet som gir avkall på VM neste år (21. november 2022 – 18. desember 2022) .

Å spille i Qatar «er dessverre å spille på en kirkegård», erklærer talsperson for Norsk Supporterallianse (NSA) Ole Kristian Sandvik, og bruker en metafor brukt av mange motstandere.

Det hele startet nord for polarsirkelen i slutten av februar med en appell fra Tromsø IL som inviterte NFF til å boikotte dette store rundebordsmøtet.

«Vi kan ikke lenger stå på sidelinjen og ikke gjøre noe mens folk dør i fotballens navn,» sa førstedivisjonsklubben.

Gassemiratet blir jevnlig kritisert av frivillige organisasjoner for behandlingen av utenlandske arbeidere fra Afrika og Asia på nettsteder knyttet til fotball-VM.

Doha hevder å ha gjort mer enn noe annet land i regionen for å forbedre forholdene.

«Det er ingen tvil om at dette VM aldri burde blitt tilskrevet Qatar, forklarer en av initiativtakerne til boikottbevegelsen, Tom Høgli, tidligere fagmann som ble PR-sjef for Tromsø IL til AFP.

«Forholdene er alvorlige og mange har mistet livet der,» argumenterer han.

I mars, langt fra de høye bompengene nevnt av enkelte medier, estimerte en talsmann for de Qatarske arrangørene antallet dødsfall i byggearbeid siden 2014 til «tre», og ifølge ham mistet ytterligere 35 livet utenfor arbeidsplassen.

Et initiativ drevet av støttespillere

Tromsøsatsingen vokser uansett som en snøball i Norge, hvor klubbene driver på en svært demokratisk måte: Under press fra sine supportere sier mange lag «nei».

For talsmannen for fansen, Ole Kristian Sandvik, ville dødsfallene på verdensmesterskapet i 2022 vært unngått «hvis de ikke hadde måttet bygge hoteller, jernbaner og stadioner».

Nesten én av to nordmenn (49 %) sier i dag at de er for boikott sammenlignet med 29 % som er imot, viser en meningsmåling publisert onsdag i VG.

Uten å gå så langt, markerer også utvalget slaget.

Før hver kamp tar superstjernen Erling Braut Haaland, kaptein Martin Ødegaard og resten av laget på seg T-skjorter med påskrifter som «Menneskerettigheter på og utenfor banen». En gest imitert av andre land som Tyskland, Nederland og Danmark.

FIFA, argumenterer for de sosiale fremskritt tillatt av organiseringen av verdensmesterskapet i emiratet.

«Vi vet at det fortsatt er arbeid å gjøre, men vi må sette pris på den betydelige fremgangen som er gjort på veldig kort tid,» sa presidenten Gianni Infantino i mai.

Liten sjanse for å lykkes

Hvis de i tillegg sier at de alltid angrer på emiratets valg om å arrangere arrangementet, er NFFs styrende organer imot boikotten.

– Det er ikke det rette verktøyet for å forbedre menneskerettighetssituasjonen eller arbeidsforholdene i Qatar, sa president Terje Svendsen.

Ifølge forbundet kan en boikott koste norsk fotball 205 millioner kroner (over 20 millioner euro) i form av bøter, erstatning og inntektstap.

Forlegen sendte NFF ballen videre til en ekstraordinær kongress som vil samle alle de åtte medlemmene av dens eksekutivkomité og representanter fra 18 distrikter og hundrevis av profesjonelle og amatørklubber på søndag.

Diskusjonene vil ta utgangspunkt i funnene til en ekspertkomité som, med unntak av to representanter for støttespillere, også gikk ut mot en boikott.

«For at en boikott skal lykkes, må den ha en kritisk masse bak seg, en opposisjon som ber om det i landet, FN som legger press på myndighetene, næringslivet, fagforeningene, samfunnet. Sivile som anstrenger seg langsiktig. pressfrist, sa komitéleder Sven Mollekleiv.

– Historisk sett har det vært få treff, fortsatte Nyhetskanalen på TV2.

I stedet for en boikott anbefalte komiteen 26 tiltak utformet for å konsolidere og utvide fremgangen man har sett i Qatar, men også for å hjelpe FIFA med å beskytte seg mot «sportshvitvasking» (hvitvasking av et lands rykte med det som en stor sportsbegivenhet).

Tom Høgli har i likhet med andre boikotttilhengere tatt parti for disse funnene, men motstanden eksisterer fortsatt, ifølge en fra NSA.

Norge, som ikke har deltatt i en stor internasjonal konkurranse siden Euro-2000, er for tiden nummer fire i gruppe G i Qatar-VM-kvalifiseringen bak Tyrkia, Nederland og Montenegro.

You may also like