Home » Norge går over til ny Leopard 2A8-tank

Norge går over til ny Leopard 2A8-tank

by Ashley Olsen

I februar i fjor, etter det som så ut til å være en veldig jevn kamp mot Sør-Koreas K2 Black Panther, kunngjorde Oslo sin beslutning om å henvende seg til den tyske Leopard 2A7-stridsvognen for å erstatte de 52 Leopard 2A4NO-ene som ble anskaffet på begynnelsen av 2000-tallet fra Nederland.

I følge den norske pressemeldingen, hvis de to pansrede kjøretøyene hadde vist lik ytelse og kapasitet og begge møtt de behov som den norske hæren har uttrykt, ville den tyske Krauss-Maffei Wegmann-tanken blitt valgt ut fra kriterier om økonomisk, politisk og militær nærhet til Berlin.

Siden den gang har det viktigste kampvognmarkedet utviklet seg betydelig, spesielt under den kombinerte handlingen etter krigen i Ukraina, samt fremveksten av nye tilbud, spesielt Rheinmetalls KF-51 Panther.

Leopard 2A7 (til venstre) og K2 Black Panther (til høyre) matchet hverandre under testing i Norge.

I midten av april presenterte designeren av Leopard 2 derfor en ny versjon av tanken, kalt 2A8, som innebygde integrerte Hard-Kill Trophy aktive beskyttelsessystem og et utvidet syn og persepsjonssystem med datafusjon for mannskapet.

Denne kunngjøringen om ankomsten av en ny versjon av den mest eksporterte vestlige tanken de siste 40 årene tok ikke lang tid å vekke interesse. Knapt en måned senere kunngjorde Bundeswehr at de tyr til denne nye standarden for å erstatte de 18 Leopard 2A6-ene som ble overført til de ukrainske styrkene, ikke uten å gi opsjon til 123 ekstra enheter, både for å sikre mulige fremtidige anskaffelser av Bundeswehr og for å konfigurere, som det hadde gjort noen uker tidligere med Puma, et attraktivt, nært i USA-operasjonen sin til å eksportere og meget nært strukturert.


Resten av denne artikkelen er kun for abonnenter.

Artikler med full tilgang er tilgjengelige i delen «Gratis artikler». Flash-artikler kan nås i sin fullversjon i 48 timer. Abonnenter har tilgang til fullstendige analyser, nyheter og sammendragsartikler. Artikler i Arkivet (eldre enn 2 år) er forbeholdt Premium-abonnenter.

Kjøp av abonnementer er kun tilgjengelig fra nettstedet – Abonnementer og verktøy-seksjonen


You may also like