Home » Norge godkjenner utlevering av mistenkte til Frankrike

Norge godkjenner utlevering av mistenkte til Frankrike

by Russell Crowe

Den mistenkte må utleveres innen 10 dager.

Norge ga sitt endelige grønt lys fredag ​​27. november til utleveringen av en av de angivelige gjerningsmennene til angrepet på rue des Rosiers som etterlot seks døde i Paris i 1982, en stråle av håp for familiene til ofrene som venter på rettssak. i nesten 40 år. . Tatt i Ministerrådet er den norske regjeringens avgjørelse ikke gjenstand for klage og må gjennomføres innen ti dager, meldte AFP til landets etterretningstjeneste (PST).

Walid Abdulrahman Abou Zayed, også kjent som Osman i Norge, er etterlyst av den franske justisen for sin påståtte rolle i angrepet som førte til at seks døde og 22 ble såret i det historiske jødiske kvarteret i den franske hovedstaden.

Denne norske palestineren hevdet sin uskyld, naturalisert i 1997, motsatte seg en utlevering til Frankrike. Godkjent av alle rettsnivåer i det nordiske landet, hadde den ennå ikke fått grønt lys fra den norske regjeringen. «Osmans klage ble behandlet av Ministerrådets møte for Kongen. Hun ble avvist» sier Annett Aamodt, PST-talsmann, til AFP. «Justisdepartementet har gitt pålegg om at utleveringen skal gjennomføres etter avtale mellom norsk og fransk politi, og avgjørelsen skal gjennomføres innen ti dager.la hun til.

Den 9. august 1982 kastet en kommandogruppe på tre til fem mann en granat på restauranten Jo Goldenberg i «Pletzl», Historisk jødiske kvartal i Paris, åpnet deretter ild i etablissementet og på forbipasserende. Operasjonen ble raskt tilskrevet Abu Nidals Fatah Revolutionary Council (Fatah-CR), en palestinsk dissidentegruppe fra Palestina Liberation Organization (PLO).

Fransk justis mistenker at Abou Zayed, etablert i Norge siden 1991, har vært «en av skytterne etter angrepet». Han forsikrer henne om at han var i Monte Carlo på tidspunktet for angrepet.

«Forbrytelser aldri glemt»

Oslo-avgjørelsen ble ønsket velkommen av familiene til ofrene. «Rettssaken kan endelig finne sted, med en tiltalt i boksen«Avi Bitton, som forsvarer tre tidligere restaurantansatte Jo Goldenberg, venter på meg. «Det tok år med kamper, avsløringer i pressen og aktivisme fra advokater før denne rettssaken fant sted.» Han stresset.

Norge hadde ikke fulgt opp en tidligere forespørsel fra Paris i 2015 fordi de ikke utleverte sine statsborgere. Men ikrafttredelsen i fjor av en juridisk avtale med EU og Island tillater det nå.

«Ofrene ønsker Norges samarbeid velkommen og venter utålmodig på at den franske justisen skal konfrontere Herren med hans ansvar for forbrytelser de aldri har glemt.En annen advokat for ofrene, Romain Boulet, sier til AFP.

Abu Zayeds norske advokat nektet å kommentere kjennelsen og mottok ingen skriftlig melding. «Jeg liker ikke FrankrikeHans klient proklamerte under et rettsmøte i september. «Jeg vil ikke i fengsel i Frankrike».

Fransk justis har utstedt tre andre internasjonale arrestordrer mot to personer lokalisert i Jordan og en tredje på Vestbredden, alle mistenkt for å ha vært involvert i forberedelsene eller iverksettingen av angrepet. Jordan har gjentatte ganger nektet å utlevere de to mistenkte som er til stede på landets territorium, inkludert den påståtte hjernen bak angrepet.

Saken er desto mer delikat ettersom en mulig hemmelig avtale som ble inngått på det tidspunktet mellom fransk etterretning og Abou Nidal-gruppen jevnlig nevnes: førstnevnte ville ha lovet å frigjøre fangene i bytte mot at gruppen forplikter seg til ikke å utføre operasjoner på fransk jord.

SE OGSÅ – Gå tilbake til angrepet på rue des Rosiers 9. august 1982

You may also like