Home » Norge installerer et solkraftverk i Arktis, kun 1300 kilometer fra Nordpolen

Norge installerer et solkraftverk i Arktis, kun 1300 kilometer fra Nordpolen

by Roald Amundsen

Solcellepaneler vil snart bli tatt i bruk på den norske skjærgården på Svalbard, i Arktis.

Strøm deg selv med strøm takket være solenergi i en region midt i en endeløs polarnatt om vinteren? Norge vil ta i bruk solcellepaneler i Svalbard-skjærgården, et eksperiment som kan hjelpe fjerntliggende arktiske samfunn med å oppnå sin energiomstilling.

Klokt oppstilt i seks rader starter torsdag 360 solcellepaneler for å levere energi til en gammel radiostasjon som tidligere ble brukt til sjøtrafikk (Isfjord Radio) og i dag omgjort til basecamp for turister i denne norske skjærgården også kjent under navnet fra Spitsbergen . . Slått av vind og kun tilgjengelig med båt eller helikopter når været tillater det, ligger dette stedet drøyt 1300 kilometer fra Nordpolen.

– Vi mener det er den nordligste bakkenette solcelleinstallasjonen i verden, forklarte Mons Ole Sellevold, teknisk rådgiver for fornybar energi i det statseide selskapet Store Norske, til AFP.

«Dette er første gang noen har gjort dette i denne skalaen i Arktis,» sa han med riflen på skulderen for å muligens beskytte seg mot isbjørn, dyr hvis tilstedeværelse er ganske vanlig på disse breddegradene. Ifølge ham, med ytterligere 100 paneler installert på den tidligere radiostasjonen, skal enheten dekke halvparten av strømbehovet og redusere CO2-utslippene på stedet, som til nå går på dieselgeneratorer.

«Midnattsol»

Om sommeren faller solstrålene i overflod på denne regionen badet av «midnattssolen» som aldri går ned. Og solcellepaneler drar også nytte av «albedo»-effekten (reflekterende kraft) av is og snø, samt lave temperaturer som øker effektiviteten. Tvert imot, om vinteren er steder kastet ned i totalt mørke i flere måneder, fra begynnelsen av oktober til midten av februar, noe som fortsatt gjør det umulig å klare seg helt uten fossilt brensel.

Store Norske sier de vurderer alternative løsninger, som vindturbiner, for å gjøre strømforsyningen enda grønnere. I tillegg til miljøhensyn er denne energiomstillingen drevet av økonomiske faktorer: Diesel er dyrt i innkjøp og transport, mens solcelleutstyr er lett å vedlikeholde og ikke går i stykker, sa biskop Ole Sellevold.

Målet er også å tjene som et pilotanlegg for å teste teknologi som kan eksporteres til arktiske områder eller samfunn (1500, står det) som ikke er koblet til tradisjonelle strømnett, men som også må «grønnes». «Vi ønsker å gjøre Isfjord Radio til et teststed for å (…) få teknologi testet under arktiske forhold som så kan overføres andre steder» av samme type, uttalte han.

I følge en studie publisert i fjor har Arktis varmet opp nesten fire ganger raskere enn resten av verden de siste 40 årene, noe som har forårsaket akselerert smelting av isen som endrer økosystemer og lokale befolkninger, men som også påvirker resten av planet. (økning i vannstand, klimatiske fenomener, etc.).

Hovedartikler

You may also like