Home » Norge. Jager nordlyset

Norge. Jager nordlyset

by Siv Jensen

Nordlyset er praktfullt, flyktig og sjeldent. Å se dem mens du trosser kulden krever tålmodighet, men det er drømmen til mange turister som går om vinteren ombord på en Coastal Express for et cruise til Nordkapp.


Alberto LUGASSY
15. april 2023 kl. 21.24.

For mange er det livets reisedrøm: Unn deg selv en tur ombord på Kystekspressen til Nordkapp for å jage nordlyset om vinteren.

De gamle tilskrev overnaturlige krefter til dem. Utseendet hans ble tolket som en varsler om tragiske hendelser. Fascinerende lysfenomener som bare er synlige om natten, når den svarte himmelen blir fiolett, rød, grønn og gul.

Fra januar til april, i Nord-Norge, er solen helt fraværende. Eller nesten (det gryr først mellom 22.30 og 13.30). Ved daggry er lyset blekt, veldig mykt, luften ren og klar.

Livlige Tromsø, tidligere hvalfangsthovedstad

For å være sikker på å se nordlyset, gå ombord på et av hurtigruteselskapets skip. De kobler Bergen til Kirkenes (på den russiske grensen) hver dag langs norskekysten og betjener 34 havner.

Tromsø, den tidligere hovedstaden i Norges hvalfangstindustri, er fortsatt en travel fiskerihavn og livlig universitetsby. Det regnes også som porten til Arktis, utgangspunktet for polare ekspedisjoner og en base for å observere nordlyset.

Men enten du velger å ta hele ruten eller bare noen få etapper med start fra Tromsø, er det en alternativ og avslappende formel for å nå det legendariske Nordkapp. Hemmelige fjorder, imponerende fjell, skjulte grender… Vi oppdager de mest intime stedene på norskekysten.

Noen ganger overrasker vi oss selv ved å forestille oss at bare et steinkast fra polarsirkelen, forbereder den isolerte fiskeren som bor der, ved jordens kant, i sitt rødmalte trehus, seg til å nyte en konge i sitt dampende kjøkken. krabbe akkompagnert av noen sene poteter. Her regjerer naturen og dens innbyggere lever i harmoni med den.

Disse øyeblikkene av kontemplasjon blir avbrutt av spenningen som plutselig griper skipets passasjerer når varslingen gis om bord for å signalisere nordlysets utseende på himmelen. Og noen ganger lyder sirenen i hyttene deres (du kan velge å deaktivere den) midt på polarnatten.

En enkel smarttelefon kan gjøre susen

Klare til å møte den intense kulden, kledde vi på oss raskt og løp ut på dekk med kamera i hånden. Et lite råd: for å forevige bildet av disse enorme grønne gardinene er det mulig å ha et godt kamera med linser og stativ. Men se, en banebrytende smarttelefon gjør jobben like bra (bildet over).

Og det er i en stor stillhet at alle, fascinert, ser på himmelen, bevisste på å dele en unik, storslått, flyktig og mystisk opplevelse. Tenker kanskje på vikingene som så i disse nordlysene glansen av sammenstøtet mellom skjold og sverd. Mens for samene (urfolk) lyste en brennende rev opp himmelen.
Praktisk

Flyreiser fra Paris: Air France og SAS betjener Bergen og Kirkenes via Oslo.

Cruiseskip

Hurtigruten har fraktet varer og passasjerer langs norskekysten med Kystekspressen siden 1893 – den fyller 130 år i år! For å feire dette jubileet lanserer selskapet to nye ruter: Le Spitzberg Express (3. juni) og Le Cap Nord Express (26. september).

Fra 2. juni til 8. september 2023 er det planlagt åtte avganger for Spitsbergen Express-cruise, fra Bergen til Longyearbyen (og tilbake) om 16 dager. Fra €4 449 (flyreiser inkludert).

De klassiske reiserutene som har gjort selskapet kjent står igjen: fra Kirkenes til Bergen (fra nord til sør) på 6 dager fra 985 euro per person eller fra Bergen til Kirkenes på 7 dager fra 1 155 euro per person.

Den mest komplette, Bergen – Kirkenes – Bergen tur/retur på 13 dager, inkludert flyreiser og helpensjon, tilbys fra €2 424 per person.

www.hurtigruten.fr

Aktivitetene

Under overfarten tilbyr Hurtigruten ulike utflukter og aktiviteter, som ski- eller trugeruter i Tromsø (post@tromsooutdoor.no) eller i Kirkenes, på Snøhotellet, fiske og kongekrabbesmaking (www.snowhotelkirkenes.com) .

Ettersom levekostnadene i Norge er svært høye, er det budsjettaspektet som avgjør hvilke utflukter som skal planlegges.

You may also like