Home » Norge: Statens formuesfond tjente 131 000 millioner euro i 1. semester – I dag kl. 21:06

Norge: Statens formuesfond tjente 131 000 millioner euro i 1. semester – I dag kl. 21:06

by Ashley Olsen

Oslo (awp/afp) – Norges suverene formuesfond, verdens største, tjente 1.501 millioner kroner (131.000 millioner euro) i første halvår, styrket av aksjemarkedene, kunngjorde tirsdag den norske sentralbanken, ansvarlig for forvaltningen.

Denne ytelsen representerer en avkastning på 10 % og bidro til å drive fondets verdi til svimlende 15 299 millioner kroner (1 332 millioner euro) ved slutten av juni.

På seks måneder har fondet så godt som slettet det kolossale tapet (1,637 milliarder kroner) som ble påført i fjor fra krigen i Ukraina og den globale økonomiske nedgangen.

Angivelig for å øke den norske statens olje- og gassinntekter for å finansiere fremtidige utgifter til den generøse velferdsstaten, investeres den hovedsakelig i aksjer, obligasjoner og i mindre grad eiendom.

Norges Bank skulle opprinnelig publisere halvårsresultatet onsdag morgen. Årsaken til innlegget hans tirsdag kveld ble ikke oppgitt.

Siden begynnelsen av året har den enorme ullsokken også nytt godt av svekkelsen av den norske kronen, som mekanisk har økt verdien av eiendeler i dollar, euro og annen utenlandsk valuta.

I løpet av seks måneder økte verdien med totalt 2,87 milliarder kroner.

Ifølge Sovereign Wealth Fund Institute er det norske statsformuesfondet det største i verden, like foran to kinesiske fond.

afp/rp

You may also like