Home » Norge: Verdens største flytende vindpark innviet i Nordsjøen

Norge: Verdens største flytende vindpark innviet i Nordsjøen

by Russell Crowe

Norge innviet onsdag i sine nordsjøfarvann det største feltet med flytende vindturbiner i verden, en teknologi som fortsatt vokser frem, men som anses som lovende.

I motsetning til installerte offshore vindturbiner, er flytende vindturbiner montert på en flytende struktur som holdes på plass av forankringsanordninger. Teknologien vokser fortsatt frem, men blir sett på som lovende for energiomstillingen. Sammensatt av 11 turbiner på 8,6 MW hver, leverer Hywind Tampen-feltet, det største vindturbinfeltet av sin type i verden, strøm til fem nærliggende olje- og gassplattformer, og dekker rundt 35 % av deres behov.

» Europeere og alle vi trenger mer strøm. Krigen i Ukraina forsterket dette. – sa Jonas Gahr Støre, statsminister i Norge, sitert av NTB. Denne elektrisiteten må være av fornybar opprinnelse dersom Europa ønsker å nå sine klimamål Feltet, som ble satt i produksjon på slutten av fjoråret, ble offisielt åpnet onsdag, ca. 140 km fra kysten, av norske kronprins Haakon og Jonas Gahr Støre.

«Noen må gå foran»

De flytende strukturene til disse vindturbinene gjør at de kan installeres på dypere vann, lenger fra kysten og hvor vinden er mer stabil, men kostnadene deres er også høyere.

Byggingen av Hywind Tampen på dybder mellom 260 og 300 meter kostet 640 millioner euro. » Ja, det er dyrt, men noen må gå foran. », uttalte statsministeren.

I tillegg til Equinor, samler prosjektet det norske offentlige konsernet Petoro, østerrikske OMV, Vår Energi – det norske datterselskapet til italienske Eni –, tyske Wintershall DEA og japanske Inpex.

You may also like