Home » Norge ville ha oppdaget sitt største gassfelt på ti år

Norge ville ha oppdaget sitt største gassfelt på ti år

by Liv Ullmann

Lagt ut 10. juli 2023 kl. 17:47

Nordsjøen er ikke ferdig med å avsløre sine skatter. Det norske oljeselskapet DNO meldte mandag at det hadde oppdaget en spesielt stor naturgassforekomst i nasjonalt farvann. Med navnet Carmen vil den inneholde mellom 120 og 230 millioner fat oljeekvivalenter (Mboe) gass og kondensat – en flytende blanding av hydrokarboner som er et resultat av kondensering av naturgass. Dette gjør den potensielt den største forekomsten som er oppdaget i Norge på ti år.

Hvis Carmen fortsetter å være mer beskjeden enn andre norske felt, hvorav noen har reserver på mer enn 3 milliarder fat oljeekvivalenter, er funnet ikke mindre viktig. Faktisk har Nordsjøen vært utvunnet i lang tid, og funn av slike reserver er nå sjeldnere der.

Europas ledende gassleverandør

Gass er også en strategisk ressurs for Norge, som har bygget noe av sin rikdom på den. Og krigen i Ukraina har forverret dette fenomenet ved å tillate kongeriket å ta Russlands plass som Europas beste gassleverandør og sende energiprisene skyhøye, og generere store overskudd til gasselskapene. Disse fordelene var også en kilde til spenning med EU, som krevde lavere priser.

Kunngjøringen om funnet av denne nye forekomsten er også i tråd med policyen som følges av Oslo når det gjelder hydrokarboner. Faktisk fortsetter Norge å favorisere utnyttelse av hydrokarboner, til tross for miljøkostnadene. Den har for eksempel gitt sin godkjenning til 19 olje- og gassprosjekter i forrige måned, til sammen verdt mer enn 17 milliarder euro. Til tross for klimakrisen ser hydrokarboner fortsatt ut til å ha en lys fremtid foran seg i Nordsjøen.

med AFP

Hvilke nøkler for å tilpasse seg i et komplekst miljø?

Hvordan reagere på utfordringene ved energiomstillingen? Hvordan posisjonere deg selv i et ustabilt økonomisk og politisk miljø? Hvordan kan innovasjonsmuligheter i hver sektor utnyttes bedre? Daglig, gjennom våre dekrypteringer, undersøkelser, kronikker, internasjonale presseanmeldelser og redaksjoner, støtter vi våre abonnenter ved å gi dem nøklene til å tilpasse seg et komplekst miljø.

Jeg oppdager tilbudene

You may also like