Home » Norsk produsent remikser sin egen musikk og satser på CO2 og LED

Norsk produsent remikser sin egen musikk og satser på CO2 og LED

by Russell Crowe

Remix det sang Tomatsangen er det minste prosjektet Lauvsnes Gartneri har påtatt seg i år. Å utvide ditt hybride LED-system, for eksempel, eller fange CO2 utenfra og bringe det inn i drivhuset for å øke planteveksten er også på agendaen.

Lauvsnes Gartneri er en tomatdyrker på Finnøy i Ryfylke, Norge. Eieren er Jan Terje Vignes, en fjerde generasjons produsent. Med et areal på 30 hektar med tomater under glass, høster selskapet 1000 tonn «Juanita»-tomater per år.

For noen år siden spilte selskapet inn deres velkjente sang «tomatsangenopp, og i år gjorde de en remiks. — Det var veldig gøy å gjøre og også bra for teambuilding, sier Jan Terje Vignes. «Men de er også gode PR.»


Tomater i drivhus

Å remikse selskapets sang er det minste nye prosjektet produsenten har påtatt seg i år. «Akkurat nå bruker vi HPS-lamper, men i år skal vi utvide vårt hybride LED-system, vi har allerede installert det i en seksjon og neste høst skal vi installere den neste. Vi lyser opp hele året på grunn av klimaet her, så det er verdt investeringen, sier Jan Terje. Den nederlandske LED-leverandøren Gavita skal levere systemet.

Ny teknikk
Selskapet har imidlertid tatt et enda dristigere skritt. Det er den første dyrkeren som bruker GreenCap Solutions sin nye teknologi – fanger CO2 utenfra og tar den inn i drivhuset for å øke planteveksten (mer om dette her). «Med sitt Environmental Control System (ECS) er drivhuset stengt for å holde CO2 inne, mens luften sirkulerer sakte, for en perfekt balansert atmosfære. En relativt enkel løsning for å skape 40 % mer plantevekst uten utslipp. I tillegg har vi reduserer vannforbruket vårt med to tredjedeler, forklarer Jan Terje.


GreenCap Solutions miljøkontrollsystem (Foto: GreenCap Solutions)

Selskapene møttes ved en tilfeldighet: «Det er et hagebruksforskningssenter ikke langt fra selskapet vårt. Jeg hadde deltatt på demonstrasjoner av produktene deres en stund og var overbevist om effektiviteten til deres nye produkt. Det har bevist sin effektivitet. Så vi installerte det på 3 hektar av overflaten vår. Flere selskaper jobber med det, men vi var de første.»

Bærekraft var hovedmotivasjonen for Lauvsnes Gartneri til å kjøpe ECS. «I årevis brukte vi grønn strøm. Imidlertid bruker vi fortsatt nordsjøgass, og vi ønsket å gjøre noe med det. Denne ECS er den typen tilnærming vi var ute etter: et bedre, fremtidsrettet system som gjør oss uavhengige av fossilt brensel».

Det lukkede sløyfesystemet skal etter planen settes i drift sent i 2021, og CO2-fangst vil bli implementert neste vår.


Jan Terje Vignes med kona Lisa Vignes og deres barn

Bred applikasjon
Jan Terje er overbevist om at teknologien bak dette systemet også vil fungere for andre dyrkere. «For det første er det et tilskudd fra den norske regjeringen tilgjengelig for å støtte bærekraftige bedrifter. I tillegg er det en økende etterspørsel etter bærekraftige lokale produkter, som produsentene må svare på.»

Lauvsnes Gartneri dyrker tomater i ulike størrelser. «Vi ser også en økende etterspørsel etter våre spesialtomater.»


Lauvsnes Gartneris mest kjente tomat: Juanitas

Jan Terje er stolt over å ta selskapet sitt, som har vært i familien i fire generasjoner, til et nytt nivå av CO2-nøytral. «Vi har dyrket tomater siden 1935, da min oldefar startet virksomheten. Fremtiden er karbonnøytral, så jeg er stolt over å kunne styre arven vår i den retningen.»

For mer informasjon:
Lauvsnes Gartneri
www.lgartneri.no

You may also like