Home » Norske beachhåndballspillere vil ikke lenger spille i avslørende bikinitruser, men risikerer nå å bli bøtelagt

Norske beachhåndballspillere vil ikke lenger spille i avslørende bikinitruser, men risikerer nå å bli bøtelagt

by Henrik Ibsen

Det er for tiden en heftig diskusjon i strandhåndballen om hva spillere kan og ikke kan bruke. På EM ville tross alt norske damer gå i shorts, i stedet for den regulerte bikinitrusen. De risikerte en bot fra det internasjonale håndballforbundet og tok på seg den avslørende bikinitrusen igjen, bare ikke i sin siste kamp. Hendelsen vakte mange reaksjoner.

Den tradisjonelle drakten i nesten alle strandsporter er et tema som har vakt oppsikt en stund. For eksempel boikottet to tyske beachhåndballspillere tidligere i år en Qatari-turnering nettopp fordi de ikke fikk bruke bikini. Denne uken gikk imidlertid diskusjonen på det motsatte.

På den europeiske strandhåndballturneringen i Bulgaria ønsket norske spillere å bruke shorts i stedet for bikinitruser. Det norske forbund hadde til og med bedt om tillatelse til å bruke shorts, men det europeiske forbund fikk ikke fram. Han sa at brudd på reglene ville bli bøtelagt med 50 euro per spiller. Regelverket er som følger: «Kvinner bør bruke bikini. Toppen skal være en ettersittende sports-BH med dypende utringninger på armene. Trusen må ikke være mer enn fire tommer på sidene”.

Hvordan brikkene ønsket å spille. © Facebook

Derfor bestemte de norske jentene seg i de første kampene for å varme opp kun i shorts, men å spille i bikinibukse. Tykk mot Norges Forbunds vilje. – Det viktigste er at vi har lag som utøverne føler seg komfortable i, sa Kare Geir Lio, president i Norges Forbund. «Hver spiller bør, innenfor en bestemt linje, kunne velge hva de bruker for å spille.»

Hvordan brikkene skal spille.

Hvordan brikkene skal spille. © Youtube

Til slutt bestemte nordmennene seg for å spille i shorts i sin siste bronsekamp mot Spania sist søndag og dermed bryte den kontroversielle regelen, men det kan nå ende med bot. De ble støttet i dette av deres forbund, som sa seg villig til å betale eventuelle bøter senere.

«Spillerne føler seg nakne og overvåket»

Valérie Nicolas, treneren til det franske laget, snakket også om hendelsen: «Det er urettferdig. Penger og bøter er ikke en del av denne diskusjonen. For at endringer skal skje, må landene innta en felles holdning. Det gjør vi nå. Hvis ingenting endrer seg til neste turnering, vil jeg gjøre mitt beste og sørge for at vi spiller i de kostymene vi ønsker. Og vi vil bære konsekvensene.»

«Vi har mistet spillere på grunn av antrekkene,» fortsatte han. «Spillerne forteller meg at de føler seg ukomfortable i draktene. De føler seg nakne og overvåket. Dette er en sport med mye bevegelse og bikinien er spesielt vanskelig. I tillegg oppstår også ubehag, for eksempel under menstruasjon. Og så er det selvfølgelig de religiøse grunnene.»

Det europeiske håndballforbundet sa i et tørt svar at de var klar over spenningen, men har ennå ikke vurdert en mulig straffe for Norge. «Forbundet er forpliktet til å ta opp denne saken. Det er imidlertid bare Det internasjonale forbundet som kan gjøre en regelendring, sa talsmann Andrew Barringer.

You may also like

Leave a Comment