Home » Norske statsfond samler inn 76 milliarder euro takket være teknologi og ikke-essensielle varer – Liberation

Norske statsfond samler inn 76 milliarder euro takket være teknologi og ikke-essensielle varer – Liberation

by Roald Amundsen
Det største suverene formuesfondet på planeten tjente en uhyrlig sum i første kvartal 2023, og utnyttet fullt ut av børsoppgangen. Nå veier den mer enn 1200 millioner euro.

Etter regnet kommer godværet. Norges suverene formuesfond, verdens største, samlet inn 76,5 milliarder euro (893 milliarder kroner) bare i første kvartal av 2023, drevet av forbedrede aksjemarkeder, kunngjorde banken fredag ​​21. april. Norsk hovedkvarter ansvarlig for forvaltningen. «Kapitalinvesteringer var de største bidragsyterne til resultatene i kvartalet,» forklarte fondets nummer to, Trond Grande, i en pressemelding. «Oppgangen i aksjemarkedet var i stor grad drevet av teknologi- og ikke-essensielle varer,» som luksus, la han til.

I slutten av mars nådde verdien av det norske statlige formuesfondet en svimlende sum på 1.223 millioner euro (14.000 millioner kroner), eller nesten 220.000 euro (2,6 millioner kroner) for hver av de 5,5 millioner norske . Fondet har aksjer i mer enn 9 200 selskaper over hele verden, noe som tilsvarer 1,5 % av den globale markedsverdien.

Denne ytelsen, som representerer en avkastning – forholdet mellom den første innsatsen og det oppnådde beløpet – på 5,9 %, gjør at fondet kan slette nesten halvparten av det kolossale tapet (151 000 millioner euro) som ble påført i fjor. Krigen i Ukraina, inflasjon og stigende renter hadde blitt påpekt.

Olje- og gassinntekter er kilden til hans formue. Det nordiske landet, den største produsenten av hydrokarboner i Vest-Europa, genererer 1,8 millioner fat per dag og er den 15. største produsenten på planeten. Mesteparten av summene som fanges opp av hydrokarboner blir senere investert gjennom dette fondet, for å finansiere fremtidige utgifter til dagens velferdsstat i landet.

I følge en rangering fra SFWI-instituttet er det norske statlige formuesfondet det største i verden, men like foran det kinesiske suverene formuesfondet China Investment Corporation (CIC). De blir fulgt av midler fra Abu Dhabi, Kuwait og Singapore.

You may also like