Home » Offisiell: CMA forhåndsgodkjenner Microsofts oppkjøp av Activision! | xbox one

Offisiell: CMA forhåndsgodkjenner Microsofts oppkjøp av Activision! | xbox one

by Siv Jensen

Microsofts oppkjøpsrunde av Activision Blizzard King er i ferd med å avsluttes. I flere uker nå har alle øyne vært rettet mot det britiske reguleringsorganet, som nettopp har gitt viktige ledetråder om en mulig kommende validering.

Microsoft klarte å overbevise CMA

Activisions salg av skyspillrettigheter til Ubisoft adresserer i stor grad tidligere bekymringer og åpner døren for at avtalen kan gå videre, sa CMA i dag.

Pressemelding fra CMA 22. september 2023

Som en påminnelse har UK Competition and Markets Authority (CMA) motsatt seg avtalen mellom Microsoft og Activision Blizzard i flere måneder. Deres største bekymring var basert på en mulig nåværende og fremtidig dominerende posisjon for Microsoft i skyspillsektoren.

I juli 2023 mistet det amerikanske reguleringsorganet (FTC) all mulighet til å blokkere tilbakekjøpet, og EU hadde allerede validert det for noen uker siden. CMA fant seg derfor på egenhånd og gikk til slutt med på at Microsoft kunne gjennomgå kopien med sikte på å gjenoppta forhandlinger.

Som forventet foreslo Microsoft en ny løsning til CMA for å løse problemet med skyspill, og alt tyder på at britiske myndigheter var overbevist. Microsoft ble tvunget til å restrukturere oppkjøpet og utvikle sin skyspillaktivitet i dette markedet.

Overraskende nok har Microsoft tilbudt å delegere rettighetene til sine skyspillaktiviteter til Ubisoft. Denne øvelsen har imidlertid to grenser. Den første er at den vil være effektiv hvis og bare hvis kjøpet skjer. Den andre er at avtalen som er inngått med Ubisoft kun gjelder Microsofts aktiviteter i skyspillsektoren over hele verden, utenfor det europeiske økonomiske samarbeidsområdet (EØS). Det vil si at de 27 medlemslandene i EU + Island, Norge og Liechtenstein ikke er berørt.

Hvis alt dette går i oppfyllelse, vil Ubisoft ha rettighetene til Microsoft skyspill for alle nåværende eller fremtidige Activision-Blizzard-spill i 15 år etter at Microsoft kjøper Activision Blizzard. Denne avtalen vil tillate Ubisoft å tilby tilgang til Activision Blizzard-spill gjennom «skystrømming» til et større antall spillere rundt om i verden, og disse rettighetene er evigvarende.

Microsoft-kampen er ikke over ennå

Som angitt av CMA, er den endelige dommen ennå ikke gitt. Dette er imidlertid gode nyheter for Microsoft, som kan forvente et positivt resultat for sin virksomhet før fristen 18. oktober. Her er CMAs foreløpige konklusjon:

CMA mener at den restrukturerte avtalen medfører betydelige endringer som i vesentlig grad adresserer bekymringene den hadde reist angående den opprinnelige transaksjonen tidligere i år.

Spesielt vil salget av Activisions skystrømmingsrettigheter til Ubisoft forhindre at dette viktige innholdet – inkludert spill som Call of Duty, Overwatch og World of Warcraft – faller under Microsofts kontroll når det kommer til nettspill. Opprinnelig fant CMA at Microsoft allerede hadde en sterk posisjon innen skyspilltjenester og kunne ha brukt sin kontroll over Activision-innhold til å kvele konkurransen og styrke den posisjonen. I stedet resulterer den nye avtalen i overføring av skystrømmingsrettigheter for Activision-spill til en uavhengig aktør, Ubisoft, og holder dermed konkurransen åpen ettersom skyspillmarkedet vokser de neste årene.

Selv om den omstrukturerte avtalen er vesentlig forskjellig fra den forrige transaksjonen og i stor grad adresserer de fleste bekymringene, har CMA begrenset gjenværende bekymring for at visse bestemmelser i Activisions salg av skystrømmingsrettigheter til Ubisoft kan omgås, oppheves eller ikke implementeres.

For å møte disse bekymringene har Microsoft foreslått løsninger for å sikre at CMA kan håndheve vilkårene for Activisions rettighetssalg til Ubisoft. CMA har foreløpig konkludert med at denne tilleggsbeskyttelsen bør løse disse gjenværende bekymringene.

CMA har nå åpnet en konsultasjon, frem til 6. oktober, om Microsofts foreslåtte løsninger.

I sommer ga Microsoft også juridisk bindende forpliktelser overfor europeiske myndigheter om at Activision-spill kunne strømmes i minst et tiår etter fusjonen.

16. juli kunngjorde Microsoft også at de hadde oppnådd en avtale med PlayStation om Call of Duty om å fortsette å gi ut på PlayStation i minst ti år. Xbox-representanter bekreftet at avtalen bare refererer til Call of Duty-lisensen og ingen av de andre i Activision Blizzard King-katalogen.

På sin side ønsket Microsoft-president Brad Smith denne nye avgjørelsen fra CMA velkommen.

Vi er oppmuntret over denne positive utviklingen i CMA-gjennomgangsprosessen. Vi har sendt inn løsninger som vi mener fullt ut ivaretar CMAs gjenværende bekymringer angående strømming av skyspill, og vi vil fortsette å jobbe for å få godkjenning for nedleggelse før fristen 18. oktober.

Bobby Kotick, administrerende direktør i Activision Blizzard, sendte følgende e-post til sine ansatte:

Til hele laget,

Jeg vil dele en viktig oppdatering angående vår foreslåtte fusjon med Microsoft.

I dag utstedte den britiske regulatoren, CMA, foreløpig godkjenning for vår fusjon med Microsoft basert på rettsmidler sendt inn av Microsoft som en del av den nye fusjonssøknaden. Denne godkjenningen er avgjørende for å fullføre fusjonen vår.

Det neste trinnet er at CMA samler inn kommentarer fra tredjeparter, hvoretter den tar en endelig avgjørelse.

Som jeg sa da jeg kunngjorde avtalen, vil denne transaksjonen bidra til å akselerere ambisjonene våre for spillets fremtid og tillate oss å betjene spillerne våre bedre. Microsoft anerkjenner forpliktelsen til fortreffelighet og kreativ uavhengighet som har tjent oss godt de siste 30 årene. Jeg er sikker på at deres ressurser, teknologier og verktøy vil gi oss enda større muligheter til å lage enda bedre spill.

Dette er en viktig milepæl for fusjonen og et vitnesbyrd om vårt løsningsfokuserte arbeid med regulatorer. Jeg er fortsatt optimistisk mens vi fortsetter veien mot fullføring og er veldig takknemlig for hver enkelt av dere for deres engasjement og fokus gjennom denne prosessen.

Ettersom regulatorer fortsetter prosessen, vil jeg holde deg informert om fremdriften mot planlagt stenging.

Med takknemlighet,

Politimann

Det har gått et og et halvt år siden vi fulgte i detalj oppkjøpet av Activision Blizzard i Xboxygen. Avslutningen av saken nærmer seg ferdigstillelse, regn med at vi holder deg orientert.

You may also like