Home » Aksjer faller, renten holder seg fast etter at Fed har endret rentene «høye for lenge» – I dag

Aksjer faller, renten holder seg fast etter at Fed har endret rentene «høye for lenge» – I dag

by Russell Crowe

Globale aksjer falt og amerikanske renter nådde topper i flere år på fredag, etter en uke fullpakket med sentralbankmøter som signaliserte at USAs Federal Reserve-renter ville holde seg høye lenger.

Yenen handlet til 148,31 per dollar, etter å ha falt kraftig tidligere på dagen etter Bank of Japans beslutning om å holde renten i negativt territorium, noe som tyder på at det ikke hastet med å avslutte det massive programmet.

Dollaren, som steg 0,2 %, var på vei mot sin 10. ukentlige oppgang på rad, støttet av et fall i euroen etter dystre økonomiske data i eurosonen.

Oljeprisen var over 90 dollar fatet, selv om de var på vei mot en liten ukentlig nedgang etter å ha økt med mer enn 10 % de foregående tre ukene, på grunn av bekymringer om stramme globale oljeforsyninger.

Markets overvåket også den økende risikoen for en nedleggelse av amerikanske myndigheter på bare 10 dager.

MSCI verdensaksjeindeksen var litt svakere og falt rundt 2,6 % siden begynnelsen av uken.

Amerikanske 10-årige statsrenter steg til 16-års høyeste på 4,508 %, og handlet til 4,478 % i Europa, mens 30-årsrenter nådde sitt høyeste nivå på et dusin år. De handlet til 4,55 %, en liten økning på dagen.

Federal Reserves revurdering av sin politikk med å heve langsiktige renter driver høyere avkastning, og skaper motvind for risikoaktiva som aksjer, kreditt og fremvoksende markeder, men støtter dollaren, sa ING bank.

«Den massive uken for sentralbanker har virkelig handlet om Federal Reserve. Det er fokuset i markedet og det er det som driver dollaren akkurat nå,» sa Eren Osman, administrerende direktør for formue i Arbuthnot Latham.

Federal Reserve har senket arbeidsledighetsprognosen for neste år, og hvis amerikanske økonomiske data fortsetter å forbedre seg, vil det sette en «oppsiderisiko» på rentene, noe som gjør en myk landing enda mer nødvendig, la han til. Osman.

I motsetning til den amerikanske økonomien, forventes økonomien i eurosonen å trekke seg sammen i tredje kvartal og ikke vokse igjen på kort sikt, ifølge den foreløpige HCOB Purchasing Managers» Index, som har hatt innvirkning på euro og avkastning.

Tysk forretningsaktivitet falt for tredje måned på rad i september, noe som peker på en dyp økonomisk nedgang i Europas største økonomi.

Den pan-europeiske STOXX 600-indeksen falt 0,45 %, noe som forsterker tapene for uken.

Amerikanske aksjefutures steg litt etter at Wall Street falt torsdag på grunn av bekymring for at Federal Reserve, som stoppet sine rentehevinger på onsdag, vil holde lånekostnadene på dagens nivå lenger enn forventet.

Taler fra Federal Reserve-tjenestemenn Mary Daly, Neel Kashkari, Susan Collins og Lisa Cook er ventet senere.

DOLLAR/YEN-SPORING

MSCIs indeks over Asia-Pacific-aksjer unntatt Japan nådde et 10-måneders lavt nivå før det kom seg 0,5 % etter Kinas løfter om å støtte private selskaper. Den er ned 2,8 % denne uken.

Yenen svekket seg på nyheter fra Bank of Japan, og handelsmenn var på vakt mot intervensjon etter at Bank of Japan signaliserte at de overvåket virkningen av valutabevegelser på den japanske økonomien.

«Markedene innser at dette ikke er et grønt lys for å kjøpe dollar/yen ustraffet,» sa Ray Attrill, leder for valutahandel i National Australia Bank i Singapore.

Japanske Nikkei slettet 1 % tap for å handle 0,5 % lavere.

Ti-årige japanske statsobligasjonsfutures steg, selv om spotrentene var lite endret og nærmet seg et tiår på 0,745 %.

Investorer fordøyde fortsatt en rekke politiske beslutninger tatt av store sentralbanker i løpet av uken.

Fed-medlemmer hevet mediananslaget for 2024-fondsrenten med 50 basispunkter (bps) til 5,1 % og tradere senket implisitte futurespriser med ca. 15 bps, som hadde spådd renter på 4,7 % ved slutten av neste år.

Sentralbankene i Sverige og Norge annonserte økninger på 25 basispunkter, med utsikter til ytterligere økninger i fremtiden.

Imidlertid holdt Bank of England, i en delt avgjørelse, rentene stabile for første gang på nesten to år, og sendte pund til det laveste nivået på seks måneder, mens sveitserfrancen falt kraftig etter en overraskende rentesuspensjon fra Swiss National. Bank. .

«Det er mange motstridende meldinger og historier, og det er ofte det som skjer på avgjørende tider,» sa Craig Ebert, seniorøkonom ved BNZ i Wellington.

I fremvoksende markeder steg indiske obligasjoner og rupien etter at JPMorgan sa at det ville legge til indisk gjeld til sin bredt fulgte fremvoksende markeder, og banet vei for milliarder av dollar i utenlandsk innstrømning.

Gull styrket seg med 0,3 % til 1 926 dollar per unse, til tross for press fra stigende dollar- og obligasjonsrenter.

You may also like