Home » oppfordrer til demonstrasjoner på søndag, 40 døde siden kuppet 25. oktober

oppfordrer til demonstrasjoner på søndag, 40 døde siden kuppet 25. oktober

by Russell Crowe

Motstandere av kuppet i Sudan ber om nye protester søndag for å kreve tilbakeføring av sivil makt, til tross for nedslaget som har drept minst 40 mennesker siden 25. oktober, ifølge leger.

USA og Den afrikanske union fordømte denne undertrykkelsen og ba om å unngå «overdreven» bruk av makt. Den norske ambassadøren, et medlem av troikaen med ansvar for Sudan-spørsmålet med USA og Storbritannia, fordømte en «utålelig» undertrykkelse.

Som leder av et kupp 25. oktober, omorganiserte hærsjefen, general Abdel Fattah al-Burhane, kortene for en ustabil overgang i Sudan. Han arresterte nesten alle sivile ved makten, avsluttet den hellige foreningen av sivile og soldater og erklærte unntakstilstand.

Siden den gang har protester mot hæren som ber om tilbakeføring av sivil makt hovedsakelig funnet sted i Khartoum og har ofte blitt undertrykt.

Prodemokratiske aktivister ba sosiale medier om en massiv protest mot kuppet søndag med hashtaggen «Million 21. mars». Og Sudanese Professionals Association (APS), en av spydspissene i det folkelige opprøret i 2019 som presset hæren til å styrte general Omar al-Bashir etter 30 år med styre, ba sudaneserne om å fortsette presset for retur av sivile. kan.

Lørdag marsjerte hundrevis av demonstranter i Khartoum-Nord, en forstad til hovedstaden, og reiste barrikader i gatene og satte fyr på dekk, ifølge en AFP-korrespondent.

«Nei til militærmakt», ropte demonstrantene. Andre gikk ut i gatene øst og sør i hovedstaden, ifølge vitner.

– Politistasjonen brant ned –

En politistasjon i området tok fyr. Demonstrantene og sikkerhetsstyrkene anklaget hverandre for å stå bak hendelsen.

Onsdag 17. november var den dødeligste dagen siden kuppet, og drepte 16 mennesker, de fleste i Khartoum-Nord, en forstad knyttet til hovedstaden med en bro over Nilen, ifølge en pro-demokratisk legeforening. .

En av de 16 personene døde av skadene hans lørdag. «En 16 år gammel gutt som ble skutt i hodet og beinet 17. november er en martyr», heter det i en uttalelse fra fagforeningen.

Hans død bringer til 40 antall mennesker, inkludert tenåringer, drept i protester siden 25. oktober. De aller fleste er demonstranter.

Politiet sier de aldri åpnet ild mot demonstrantene. Hun identifiserer bare én død og 30 sårede blant dem på grunn av, ifølge henne, tåregass, mot 89 sårede politifolk.

Myndighetene sa i en uttalelse lørdag at en etterforskning av de døde demonstrantene vil starte.

I Omdurman, tvillingbyen Khartoum, fordømte demonstranter undertrykkelsen ved å synge: «Ned med militærmakt».

Etter at volden eskalerte, sa USAs utenriksminister Antony Blinken torsdag at han var «dypt bekymret» over nedslaget og oppfordret militæret til å tillate fredelige protester, og gjentok behovet for å «gjenopprette overgangen ledet av USA. Sivil».

– Journalister arrestert –

Den afrikanske union, som suspenderte Sudan, fordømte også onsdagens undertrykkelse «på det sterkeste» og ba om en «demokratisk overgang», ifølge en uttalelse lørdag.

Committee to Protect Journalists (CPJ) har på sin side krevd løslatelse av journalister som ble arrestert mens de dekket protestene, inkludert Ali Farsab, som ifølge organisasjonen ble slått og skutt onsdag.

Stilt overfor krav om tilbakeføring av sivil makt, står general Burhane fast. Han omdøpte seg selv til spissen for overgangens høyeste institusjon, Suverenitetsrådet, og fornyet alle dets militære eller pro-hærmedlemmer og utnevnte apolitiske sivile.

Militæret på sin side er trege med å utnevne en ny regjering som de hadde lovet i flere uker etter at statsminister Abdallah Hamdok ble marginalisert og satt i husarrest.

For den norske ambassadøren Therese Loken Gheziel hadde verden «store forhåpninger» til Sudan, som ble innfridd av kuppet.

bur / tp / vl / bk / am / alc

You may also like