Home » Smart skanning oppdager øyesykdommer på et tidlig stadium – dette selskapet …

Smart skanning oppdager øyesykdommer på et tidlig stadium – dette selskapet …

by Russell Crowe

Anders Eikenes (i midten) besøker Maastricht UMC + University Oftalmology Clinic.
Bilde: Johannes Timmermans

Maastricht –

Smart diagnostikk, apper, kameraer og sensorer. Medisinsk teknologi spiller en stadig viktigere rolle i helsevesenet. Norsk-indiske oppstartsselskapet Oivi utvikler en øyelinseskanner for å oppdage diabetes og glaukom på et tidlig tidspunkt og ønsker å spre vingene til Europa via Maastricht.

En uke i Sør-Limburg åpner øynene dine. Det sier administrerende direktør Anders Eikenes i medisinsk teknologiselskapet Oivi. Den norske forretningsmannen er her på invitasjon fra Medtronic og LIOF. Du er overrasket over all den høykvalitetskunnskapen som er tilgjengelig i Euregio.

«Maastricht er en spydspiss i hjertet av Europa,» sier han. «En veldig interessant region for oss å vise at vår innovative øyelinseskanning kan gjøre en forskjell. Det ideelle stedet å teste produktet vårt og forberede det for det europeiske markedet etter klinisk forskning og validering.»

MedLim: akselererende innovasjoner til markedet

LIOF og Medtronic har støttet lovende oppstart av medisinsk teknologi siden i år gjennom MedLim akselerasjonsprogrammet. Målet er å akselerere markedsintroduksjonen av innovative produkter fra bedrifter. Også nærmere kunden: tilgjengelig og enkel å bruke. Med smart diagnoseutstyr kan sykdommer oppdages (eller til og med forebygges) tidligere og behandles raskere. På denne måten kan helsekostnadene reduseres betydelig.

LIOF forbereder startups for for eksempel (oppfølgings)finansiering. Hos Medtronic kan de utnytte sine kontakter, kunnskap og erfaring innen klinisk, regulatorisk forskning og validering. Små bedrifter har også tilgang til ekspertisen til Brightlands Maastricht Health Campus, Medace og imec.istart, Maastricht UMC, Eindhoven University of Technology, og universitetene i Aachen, Leuven og Hasselt. Ankomsten og intensiv tilsyn med nye medisinske teknologiselskaper gir Limburg muligheter: å styrke det medisinsk-teknologiske økosystemet, tiltrekke internasjonale investorer og skape nye jobbmuligheter.

Blinde folk

Anders Eikenes er en norsk vitenskapsmann som ble fortryllet av smartkameraer. Hans første virksomhet i California mislyktes. Imidlertid fløt Huddly-selskapet – smarte kameraer for videokonferanser – på børsen. «Så jeg ønsket å starte et selskap med mer sosial innvirkning. Slik ble Oivi født i slutten av 2017. Før det besøkte jeg India jevnlig og så overraskende mange blinde der.»

– Det er viktig å oppdage og behandle diabetes og glaukom tidlig, forklarer Eikenes. «Dette er ikke så enkelt som det høres ut, fordi sykdommen ofte ikke forårsaker ubehag over lang tid og derfor er det ingen grunn til å undersøke øynene.»

Ved hjelp av norske og indiske investorer kom Oslo og Bangalore-selskapet frem til en smart løsning. Et rimelig kamera som raskt kan oppdage øyesykdommer, identifisere utviklingsstadier og forhindre blindhet ved hjelp av en stor database og kunstig intelligens.

speilene

«Øynene er sjelens speil, sier de. Vi kan nå skille mellom opptil femti sykdommer med vår øyelinseskanner.»

Oivi, 23 ansatte, hvorav 16 er i India, er i ferd med å begynne fullskala testing av skanneren sin på en øyeklinikk i India. «Den kliniske studien starter 1. desember. Dette etterfølges av nødvendige validerings- og reguleringsprosesser.»

Etter en uke med veiledet nettverksbygging i Sør-Limburg, sier Eikenes at han gjerne vil begynne her også. «Jeg ser etter noen fastleger som ønsker å delta i en utprøving. Smartkameraet fungerer som en blodprøve. Om femten minutter er det en diagnose, som indikerer hva som er galt og hvor alvorlig risikoen er. På denne måten kan en pasient henvises direkte til riktig spesialist.»

Teknologi er én ting, regulering og sertifisering er også en stor utfordring. «Og så er det spørsmålet om hvem som skal betale for disse undersøkelsene. De første samtalene med helseforsikringsselskapene har allerede funnet sted her”.

Testfase

Medtronic, LIOF og hele medisinsk teknologigruppen i Euregio kan ha stor betydning for Oivi for å få fart på introduksjonen av innovasjonen til markedet etter en omfattende testfase.

«Det endelige målet er å oppdage eller til og med forutsi sykdom gjennom tilgjengelig skanning. For eksempel gjennom en kiosk på et apotek, et apotek eller en optiker. Nå er folk ofte avhengige av dyre spesialisert diagnostikk fra en øyelege, for eksempel.»

Les også: Hva om pipetonen varer lenger? Trettitallet Maastricht People Hearing Testing Company er en storfilm i Silicon Valley

«Som pasient må man forholde seg til ventetider, øyedråper osv. Med vår høykvalitets AI-teknologi og selvkalibrerende kameraer vil dette snart bli mye enklere og billigere. Jo tidligere en sykdom oppdages, jo lettere vil det være å behandle den og forhindre kostbar behandling i fremtiden.»

klima

Anders Eikenes tror han vil klare å legge grunnlaget for fremtiden til Oivi etter en uke i Sør-Limburg i Maastricht. – Regionen, som jeg ikke kjente, overrasket meg veldig positivt. Her er det på grunn av grenseoverskridende samarbeid et utmerket klima for å få fart på innovasjon og virksomhetsbygging gjøre. Jeg håper jeg kan ta en test her neste år.»

Neste uke er Paragate Medical fra Israel gjest i Sør-Limburg. Startupen har utviklet en intern enhet som kontinuerlig måler og regulerer fuktighetsinnholdet i kroppen. Væske er et stort problem ved hjertesykdom. Pasienter må oftere til sykehus og trenger mye medisiner.

You may also like