Home » På grunn av den høye strømprisen er kirken i Norge tvunget til å stenge

På grunn av den høye strømprisen er kirken i Norge tvunget til å stenge

by Ashley Olsen

Kirken på Østlandet stengte dørene for tilbedere til våren på grunn av høye strømpriser. Flere bedehus kan følge deres eksempel.

Unntak av Rjukan kirke i Tinn kommune på Østlandet, en av seks kirker i kommunen som stengte til våren på grunn av økende strømpriser, holdes kun i advents- og juletider. Den blir også så vidt varm for ikke å skade det flotte orgelet i kirken.

«Det ble nettopp oppmerksomme på oss da. Rjukan kirke er bygget av stein og betong og oppvarmingen er dyr. Strøm har blitt betydelig dyrere og vi har allerede brukt opp strømbudsjettet for 2021», forklarer Susann Myhra Styrvold, veileder i kirke.

Han beklager at den nærmeste kirken bare er i Dal, sju kilometer unna, og de troende står igjen uten hovedkirken i kommunen. S. Styrvold. han håper også at kirken neste år ikke lenger trenger å møte et slikt problem. Det er to alternativer for denne løsningen: mer finansiering eller lavere strømpriser.

Høye strømpriser er et problem for menigheter på Østlandet. Flere kirker i NRK sa at de allerede sliter med å overleve.

– Vi har allerede brukt 200.000 til 300.000 kroner mer på strøm enn i fjor, sier Kjetil Gjerde, beskytter i Ringerike kirke.

– Hvis strømprisene holder seg nå, vil vi være 120.000 kroner over budsjett i år, sier Sigrid Kobro Stensrød, pastor i Larvik kirke.

Situasjonen er tilsvarende i hovedstaden Oslo.

«Vi har ikke budsjett til å betale for strøm til dagens priser. Dette er et alvorlig problem, forklarer kommunikasjonssjef Finn Folke Thorp i Kirkenes Fellesråd i Oslo.

Kirker, spesielt gamle steinbygde, krever en stor mengde elektrisitet for å varme opp.

– Det er dyrt å varme opp store steinkirker, så vi har flyttet noen aktiviteter til andre kirker eller lokaler, sier Ringerike kirkesjef K. Gjerde.

FF Thorp er ikke i tvil om at dersom strømprisene holder seg høye, vil også enkelte kirker i Oslo vurdere å stenge.

«Vi kan ta et radikalt skritt og stenge noen kirker, men den endelige avgjørelsen ligger hos kirkene selv,» sa Thorp.

Oslo vurderer også å senke temperaturen i kirkene til 16-17 grader. Dette alternativet vil innebære betydelige besparelser, men FF Thorp erkjenner at tiltaket vil utgjøre en betydelig utfordring: «I noen tilfeller er det ikke vanskelig for folk å bruke jakker eller kåper, men det kan være for eldre eller barn».

Utarbeidet av borsen.dagbladet.no, thelocal.no og nrk.no.

Likte du det? Ta deg tid til å støtte Inga Kazakevičiūtė på Patreon!

På grunn av den høye strømprisen er kirken i Norge tvunget til å stenge

sfgdfg

You may also like

Leave a Comment