Home » Hva bør endres i latvisk idrett? – Å vurdere fortreffelighet i latvisk idrett reiser spørsmål

Hva bør endres i latvisk idrett? – Å vurdere fortreffelighet i latvisk idrett reiser spørsmål

by Edvard Munch

På slutten av året har det tradisjonelt blitt delt ut nasjonale pengepriser for fremragende prestasjoner innen idrett. Årets vinnerliste inkluderer 66 seksjoner. De største beløpene ble tildelt olympiske og paralympiske vinnere.

Listen over prisvinnere er dominert av de olympiske disiplinene og deres forbund. Idrettsutøvere, deres trenere og forbund belønnes ikke bare for deres suksess ved de olympiske og paralympiske leker, men også ved verdens- og europeiske mesterskap, selv på juniornivå.

Av de 66 vinnerne tilhører 56 de olympiske og paralympiske familiene. Unntakene er klatreren Edvards Gruzītis, damene Guntis Valneris, Roberts Misāns og Guntars Purviņš, sambo-utøveren Viktors Reško, rallylaget Mārtiņš Sesks og Renārs Francis og den latviske Raimo Vīgants, en friidrettsutøver fra Latvian. en pengepremie for andreplassen sammenlagt i rulleski-VM, noe som skaper en spesielt spesifikk situasjon ettersom det er en sommerdisiplin av vintersport.

Det er betydelig at herrelaget i dameverdens bronsemesterskap har blitt vurdert som en fremragende prestasjon, men en tilsvarende suksess for kvinnene: nei. Pengepremier har også blitt nektet en rekke tekniske sportsentusiaster, skyttere, sambo og brettseilere.

23. Støtter ikke tildelingen av pengepremier og inkluderer ikke det latviske nasjonale idrettsrådet

forslag til ministerkabinettet om tildeling av prispenger til nevnte idrettsutøvere, deres trenere,

idrettspersonell som betjener idrettsutøvere, servicepersonell for følgende prestasjoner:

2.3.1. Idrettsutøvere fra det latviske bilforbundet Ervīns Grenci for andreplassen i FIA European Autocross Championship Super Buggy

2.3.2. Jānis Preiss, idrettsutøver fra Latvian Union of Sawyers, for andreplassen i Formula Windsurf Fpil Junior and Master World Championship

2.3.4. Det latviske vannsportforbundets idrettsutøver Tomas Budzinski for førsteplassen i Formula Future World Championship

2.3.5. Idrettsutøvere fra det latviske vannsportforbundet Nilu Slakteri for andreplassen i Formula Future World Championship

2.3.7. Det latviske bilforbundets friidrettsutøver Franci Gusta for førsteplassen i det europeiske Speedway-mesterskapet under 19 år

2.3.10. Idrettsutøvere fra det latviske samboforbundet Marija Seleznov for EM i sambo

førsteplass for ungdom

2.3.11. Det latviske Samboforbundets friidrettsutøver Maxim Duinov for EM i Sambo

tredjeplass for ungdom og junior

2.3.14. Idrettsutøvere fra det latviske dameforbundet Jelena Tkachenko, Marija Magdalena Neredas, Neļi Kristīne Malahovskis for tredjeplass ved verdensmesterskapet for lag i 64 ruter

2.3.17. Idrettsutøvere fra Latvia Sawmillers» Union Vita Matīsi for førsteplassen ved World Windsurfing Raceboard Championships

De mest populære representantene for individuelle idretter i Latvia er ikke kvalifisert for premiepenger, siden de ikke lykkes i det formelle europa- eller verdensmesterskapet, verken i de olympiske leker eller i den generelle klassifiseringen av verdensmesterskapet. For eksempel holder bokseren Mairis Briedis seg utenfor Latvia hvert år for idrettsutøvere.

Det faktum at det er stort kaos i latvisk idrett på nasjonalt nivå for å fastslå fortreffelighet, bekreftes også av listen over kandidater til Three Star Award. I nominasjonen «Årets gjennombrudd» har et 3×3-basketlag blitt nominert til prisen, som har vunnet priser i sesongens viktigste konkurranser i 5 år, samt Artūrs Plēsnieks, som allerede har vunnet priser over hele verden. og europamesterskap.

Agnis Čavars og Kārlis Pauls Lasmanis er nominert i nominasjonen «Årets idrettsutøver», men teammedlemmene deres har ikke blitt nominert. Dessuten er «Årets idrettsutøver»-nominasjon uoppnåelig for Kristaps Porziņģis og Elvis Merzļikins, som tilbrakte sine mest produktive sesonger på henholdsvis NBA- og NHL-feltene. Nominasjonen til «Årets individuelle idrettslag» er spesielt iøynefallende, fordi den viser at for eksempel sandvolleyball, bob-double eller 3×3 basketball er individuelle idretter, selv om man selv med det blotte øye kan se at idrettsutøvere samarbeider om dem. – gir en ny pasning til en annen eller skyver og kontrollerer samtidig samme gir. Nærmere individuelle idretter vil i dette tilfellet være sammenlignbart med hockey, der fem spillere bytter hvert minutt og noen spillere ikke bruker et sekund på banen samtidig.

Kunnskapsdepartementet lover å betydelig endre måten idrettsutøvere blir belønnet på etter OL i Beijing. Kunnskapsministeren Anita Muižniece har også snakket om det offentlig, selv om hun ikke nevner spesifikke retninger som disse endringene kan manifestere seg i.

Prosessen lover ikke å bli enkel, siden Kunnskapsdepartementet vil måtte svare på følgende spørsmål:

  • I de olympiske disiplinene, hvor idrettsutøvere hovedsakelig støttes av offentlige penger, står beløpet i premiepenger i forhold til suksessen til idrettsutøvere som ikke har slike privilegier?

Olympiske idrettsutøvere, i motsetning til andre idrettsutøvere, mottar en de facto månedlig godtgjørelse eller lønn, staten subsidierer forbundene de representerer, og OL-laget betaler for medisinske utgifter og treningsutgifter.

  • Er målet på fortreffelighet bare navnet og den formelle statusen til konkurransen, eller er det prestisje og konkurranse i verden?

For eksempel ble Alona Ostapenkos seier i French Open 2017 tildelt for ekstraordinære begivenheter.

  • Har Latvia råd til å betale en av de største pengepremiene i verden?

For eksempel avslørte en studie frem mot vinter-OL 2018 i Korea at Latvia har verdens tredje største premiepenger for OL-gull. Også i forbindelse med sommerlekene er Latvia jevnlig på topp ti.

You may also like

Leave a Comment