Home » Plast, klima, samme kamp

Plast, klima, samme kamp

by Siv Jensen

«Hvis vi ikke handler, vil det innen 2050 være mer plast enn fisk i havene.» Sjokkformelen til den franske utenriksministeren, Catherine Colonna, 29. mai i Paris, ved innsettelsen internasjonale forhandlinger om plastforurensning Det har noe å prege åndene. Fremfor alt fordi det opphøyer fantasien vår: vi har i tankene disse bildene av rusk agglutinert i Stillehavet og danner et enormt fremkommet territorium, eller disse flaskene og deres fargede korker spredt på strendene på øyer som fortsatt er tomme for mennesker.

Kort sagt, alle er enige om at plastforurensning er en skikkelig plage.

Men utover denne åpenbare irritasjonen har disse materialene en kobling – mindre synlig – med klimaendringer. Avledet fra petroleum, krever de at vi fortsetter å utvinne svart gull fra jordens tarmer. De genererer nesten like mange klimagassutslipp som luftfartssektoren. I 2019 var det 3,4 % av de globale utslippeneeller 1,8 milliarder tonn CO-ekvivalenter2 og det er anslått at dette tallet vil øke til 4,3 milliarder tonn i 2060. Noen – starter med fagforeninger i sektoren som Plastics Europe – argumenterer imidlertid for at plast bidrar til å begrense utslipp: mye lettere enn sine glass- eller metallkonkurrenter gjør det mulig å ha containere som er lettere å transportere eller til og med biler som bruker mindre drivstoff.

Det er nok sant, men det er fortsatt for mye. Må vi virkelig produsere mer og mer plast, pakke inn alt og bytte bil hvert femte år? det samme gjør mellomfranskene ?

Og så er det en annen effekt av plast på klimaet som forskere begynner å forstå : ved å bryte ned til små partikler som finnes overalt i miljøet, «De kan hindre funksjonen til en av de viktigste karbonvaskene på planeten [l’océan]hindre CO-molekyler2 bli sittende fast på bunnen av havet rapportert Sliping i fjor. Med dette spesialiserte nettstedet, vitenskapsjournalist Matt Simon, forfatter av boken En gift uten like insisterte: «Vi må slutte å produsere så mye plast! Det ble uhåndterlig.»

Dette er også hva «Koalisjon for høye ambisjoner», ledet av Rwanda og Norge og består av rundt femti land, inkludert de i EU. Overfor dette legger land som Saudi-Arabia og USA vekt på resirkulering, som fortsatt er i sin spede begynnelse.

La oss håpe at i morgen, når den andre sesjonen i den mellomstatlige forhandlingskomiteen for plastforurensning avsluttes, vil ønsket om å produsere mindre plast vises. For å bevare biologisk mangfold, helsen til alle, men også klimaet på planeten vår.

ukjent element

Snart

Ukraina foran England

I 2022, i Ukraina, «I Mykolaiv-regionen har den første vindparken bygget i en konfliktsone begynt å generere nok strøm til å forsyne nesten 200 000 hjem takket være sine 19 vindturbiner med en kapasitet på 114 megawatt. lærer oss Vergen. Samtidig fikk England kun 2 vindmøller på land for en produksjon i størrelsesorden én megawatt. Denne slående forskjellen har en veldig enkel forklaring: siden 2015 har det vært forbudt å bygge vindparker på land i denne nasjonen. En avvik som den britiske regjeringen lovet i fjor å sette en stopper for.

ukjent element

Beskyttelse av ozonlaget beskytter klimaet

Siden den trådte i kraft i 1989, har Montreal-protokollen, som forbyr bruk av klorfluorkarboner (KFK), hovedårsakene til ødeleggelsen av ozonlaget, bevist sin effektivitet. Men denne traktaten hadde en annen gunstig effekt: den utsatte femten år datoen da Arktis ville være fritt for all is i sommerperioden. Faktisk en ny studie «viser tydelig at i fravær av Montreal-protokollen ville den globale gjennomsnittstemperaturen være 0,5 °C høyere i 2050, og 1 °C høyere i den arktiske iskappen», oppsummerer nettstedet for vitenskapelig informasjon IFLScience.

ukjent element

Indonesia eksporterer sjøsanden igjen

Tjue år etter å ha forbudt utnyttelsen av den marine sanden på øygruppen, snur Indonesia ved å godkjenne denne fordømte praksisen på nytt. En avgjørelse som overrasket alle gitt «trusselen om slitasje og inntrenging av denne massive utvinningsaktiviteten» i stand til å «endre konfigurasjonen av strømmer og bølger og delta i stigningen av havnivået», understreke Koranens tid. Susi Pudjiastuti, tidligere minister for maritime saker og fiskeri, «skrev på Twitter at regjeringen burde tilbakekalle denne politikken fordi den ville forverre miljøskadene forårsaket av klimaendringer,» vi leser i Jakarta Post.

ukjent element

solfleksibilitet

Solcellepaneler består vanligvis av små silikaskiver som går i stykker ved den minste vri. Men Liu Wenzhu, en forsker ved det kinesiske vitenskapsakademiet i Shanghai, har utviklet en krystallinsk silikabasert prosess for å gjøre solcelleceller mer fleksible, ved å redusere tykkelsen på skivene, fra 160 mikrometer til 60 mikrometer. «Så viste de en fleksibilitet som ligner på et papirark,» vi leser inn Natur. Denne nye serien av solcellepaneler som kan tilpasse seg formen til enhver overflate «gjør et unntak», overskrifter det britiske magasinet på forsiden av 25. mai-utgaven.

ukjent element

Wikipedia-siden til presidenten for COP28 «vasket grønn»

«Presidenten for COP28 [Sultan Ahmed Al-Jaber] Hun er anklaget for å ha forsøkt å grønne bildet sitt» Etter mange endringer i hans Wikipedia-oppføring, avslørt Vergen. Endringer gjort av en bruker «betalt av Adnoc», oljeselskapet Abu Dhabi, som Al-Jaber er administrerende direktør for, skriver det britiske avisen. Videre, under et sitat fra Amnesty International som sa at ministeren ikke kunne være en «uhildet megler mens selskapet du jobber for» det er sannsynlig at«påføre været mer skade»markedssjefen for COP28-teamet tok til siden for å legge til det«Al-Jaber er akkurat den typen allierte klimabevegelsen trenger.»

ukjent element

å lese på nytt

ukjent element
ukjent element

You may also like