Home » Pol fra Norge i raset i Ask: ingen tviler på at det kommer flere katastrofer av denne typen | Utenriksnyheter

Pol fra Norge i raset i Ask: ingen tviler på at det kommer flere katastrofer av denne typen | Utenriksnyheter

by Russell Crowe

I Norge gikk et jordskred i byen Ask tre mil nord for Oslo. Søket etter 11 personer fortsetter fortsatt. Det er greit. Ti personer ble skadet, en av dem i kritisk tilstand.

Stort skred i Norge. 26 etterlyst, 500 evakuert

«Barnehagen har forsvunnet fra jordens overflate»

Mieszko Czarnecki *, en polak bosatt i Norge, kommenterte hendelsen på sin Facebook-side. «En barnehage har forsvunnet fra jordens overflate. Et titalls hus. I utkanten av den nyopprettede åssiden er det et eldresenter. Det er ingen kontakt med 15 personer. Blant de savnede er et barn på flere år. «. Et halvt tusen evakuerte. Mange vil virkelig ikke ha noe sted å vende tilbake. Vi er 10 minutters kjøretur fra oss», skriver han.

Videre heter det at tsunamien i Sørøst-Asia i 2004 var den største naturkatastrofen i moderne historie for nordmenn. «Det ble forårsaket av jordskjelvet. Den største naturkatastrofen i moderne norsk historie som skjedde her er også tsunamien. Men den ble forårsaket av – og hvordan – et skred,» beskriver han. «Da en million kubikkmeter stein og leire raste utfor skråningen av Lovatnet, oversvømmet en mer enn 70 meter høy tsunami de omkringliggende byene. 74 mennesker døde,» minnes han.

Czarnecki henspiller på det fatale raset som gikk i 1936. Bølgene ødela da alle gårdene i Bødal og de fleste i Nesdal.

Se videoen
Svalbard. Her steg temperaturene raskest i verden

«Fordi Norge, etter Andorra er det mest fjellrike landet i Europa, er ikke bare steiner. Det er mye leire fra den eldgamle havbunnen, som i dag utgjør det øverste laget av det norske landskapet, selv 100 km fra Atlanterhavskysten. har trakk seg tilbake, men leiren med bunnen ble liggende Et stort geologisk skred. Et anstendig regnvær er nok til at leirlaget fungerer som en perfekt smurt langrennski», leser vi i Czarneckis innlegg. Forfatteren understreker videre at Klimaendringene i Norge er usedvanlig «klart og raskt», og hos Ask selv i år falt det med 20 prosent. Mer regn enn langtidsgjennomsnittet. «I stedet for 840 mm mer enn en meter vann. I Poznań regner det rundt 500 mm hvert år. I Szczecin, 550 mm. Dessuten falt det 30 cm våt snø i går og temperaturen var rundt null. Katastrofen er klar, spesielt i 15 år i sin. Ifølge rapporten indikerte den norske geologiske undersøkelsen at hele Gjerdrum kommune er i områdene med høyest risiko for skred, sier Czarnecki.

«Helikoptre flyr hele tiden»

«Helikoptre flyr hele tiden. Sivilforsvaret mobiliserte umiddelbart. Tjenestene prøver å gjøre alt som står i deres makt, men den konstante glidningen av skråningen (en virkelig iøynefallende bakke) tvinger noen ganger redningsmenn til å trekke seg,» legger han til.

Ifølge forfatteren av innlegget er «ingen i tvil om at det vil komme flere katastrofer av denne typen», fordi global oppvarming og klimakatastrofen gjør at «Sør-Norge ikke lenger snør og regner». «I år i juli, i nord ved Alta, sank halve bygda i havet. Heldigvis døde ingen. I år, i februar, i Enebakk, 15 minutter fra oss, falt en avstand på 300 meter … Heldigvis om natten. I år, i år. I dag morges har barnehagen kollapset. Heldigvis har barna Juleferie «- sier hun. – Og verdens største skred ligger flere titalls kilometer fra Stavanger under havet. Da Storegga raste ut i havet, var ikke Storbritannia lenger en halvøy og ble en øy, avslutter han.

Jordskred i Ask, Norge

Asks jord raste sammen onsdag morgen. Ifølge funnene til norsk politi bodde de savnede i områdene som ble mest berørt av skredet. Politimester Roger Pettersen meldte i løpet av dagen at «området er fortsatt ustabilt for øyeblikket og kan kun nås med helikopter».

Norges statsminister Erna Solberg uttrykte sine kondolanser på Twitter. – Det er hjerteskjærende å se naturkreftene herje Gjerdrum. Mine tanker går til alle som har blitt rammet av raset, skrev han.

Leirejord dominerer i Sør-Norge. Ifølge Reuters kan kraftige regnvær de siste dagene ha bidratt til raset.

* Mieszko Czarnecki har bodd i Norge i to år. Merk spaltene dine om dette landet på Facebook med hashtaggen #zdrugiejstronyfiordu.

You may also like