Home » Sudan: hva har skjedd siden kuppet 25. oktober?

Sudan: hva har skjedd siden kuppet 25. oktober?

by Russell Crowe

Madagaskars nye sterke mann, Andry Rajoelina, har vært ved makten i mer enn en uke, foranlediget av et militærkupp fordømt av hele det internasjonale samfunnet. «Sterk mann», uttrykket er dårlig brukt på den vi ser for oss å forberede oss til baken, derfor er utseendet hans ungdommelig, trettifire år gammel. Det spiller ingen rolle: Andry Rajoelina, med kallenavnet «TGV» for sin meteoriske politiske fremgang, gikk seirende ut av konflikten som i tre måneder motarbeidet ham til tidligere president Marc Ravalomanana. Tre måneder med demonstrasjoner, press, forsøk på mekling av kirkene forent i FFKM, med nådekuppet nedleggelsen av Viva TV, eid av Andry TGV. Den tidligere ordføreren i Antananarivo samlet bak seg alle motstanderne av Ravalomanana. Og hæren leverte nådekuppet. Resultatet: Madagaskar styres i dag av en ganske heterogen koalisjon, alt fra tilhengere av det venstreorienterte Monima-partiet til næringslivsledere, rasende over Ravalomananas stadig skarpere kontroll over landets økonomi. Hva er programmet til denne nye makten, kalt «den høye overgangsautoriteten»? Ingen vet, bortsett fra nøkkelordet for å utrydde fattigdom … Madagaskar er bekymret. De er redde, redde for å snakke, redde for å bli avlyttet, redde for fremtiden. Mange mennesker gleder seg imidlertid over avgangen til den tidligere presidenten, som hadde brutt «fihavanana», denne sameksistensregelen som ligger til grunn for det malagasiske samfunnet.
ForretningsopasitetDaewoo-affæren var uten tvil siste dråpen. Den 19. november 2008 kunngjorde finansdirektøren i Daewoo Logistics, et koreansk selskap, at han hadde signert en emfyteutisk leieavtale med de malagasiske myndighetene for 99 år på en million tre hundre tusen hektar dyrkbar jord. Og dette for å produsere palmeolje og mais til Sør-Korea. Et firma fordømt av «Collective for the Defense of Malagasy Lands», som forklarer at på denne måten vil halvparten av dyrkbar jord bli leid ut til Daewoo. En skandale i befolkningens øyne, for hvem landet, restene av forfedrene, er en hellig ressurs. Så snart han kom til makten, annonserte Andry Rajoelina oppsigelsen av denne avtalen. «Dette hindrer oss ikke i å være oppmerksomme, understreker Benjamin des Gachons, prosjektleder i Peuples solidaires, en medlemsforening av kollektivet. En slik ugjennomsiktighet råder i denne filen at vi ikke vil stole på denne enkeltannonsen. En skjerpende faktor, Daewoo-saken kommer bare to år etter Force One-affæren, som har holdt seg levende i minnet vårt. President Ravalomanana kjøpte deretter, for 60 millioner dollar, et presidentfly som han ikke nølte med å bruke til personlige formål. 60 millioner i et av de fattigste landene på kloden … Dette var utgangspunktet for striden som litt etter litt spiret i hodet til folk. Force One, toppen av isfjellet. For det er mye mer, fordømmer Tovo Rakotoharintsifa, en av de store malagasiske teologene, som lenge har hevet stemmen mot pengenes makt. «Krisen har avslørt forakten som malagasiske mennesker har blitt holdt i åtte år av en president som nektet å lytte til klagene deres. En president som har fjernet og stilnet alle dissidenter; som ikke nølte med å ekspropriere for å utvide sine eiendeler; som blandet sakene til selskapet hans Tikko og statens, som omsluttet hele det politiske systemet ”.
Å bryte «dinaen»Davida Rajaon er en av de stemmene som måtte holde kjeft. Tidligere nær Ravalomanana, fengslet, opplevde autoritarismen til en president som nekter å lytte til kritikk. Ifølge ham gjentas mønsteret fra 2002 i 2009. Folket avviser en leder – Ratziraka i 2002, Ravalomanana i 2009 – som brøt «dinaen», den moralske kontrakten som bandt dem. Og støtte en forsynsfull, dynamisk og rik mann. Gir deg en frist. Selv når ?
Veldig vanskelig å si. Paradoksalt nok har Andry Rajoelina samme profil som den han tok. En vellykket ung bedriftsleder, han har liten politisk erfaring og vil måtte takle store prosjekter. For det første å få en internasjonal legitimitet som vi mangler totalt i dag. Med en viss forsinkelse har EU, Den afrikanske union, USA, Frankrike på sin side fordømt kuppet. En «veldig vestlig» reaksjon i øynene til mange madagaskiske mennesker, som tror at når den grunnleggende samfunnsgrunnlaget blir angrepet, har folket rett til å reagere. «Jeg ventet disse sanksjonene,» sa Antoine Ramarokoto, pastor i FPMA, den protestantiske kirken i Madagaskar i Frankrike, medlem av FPF. Men jeg tror at angående Ravalomanana i 2002, vil fremmede land revurdere sine posisjoner og anerkjenne Andry Rajoelina. Denne anerkjennelsen er desto mer nødvendig gitt at USA i dag har suspendert sin økonomiske bistand. Vil Frankrike spille en spesiell rolle i denne sammenhengen? «Jeg tror ikke et øyeblikk på avhandlingen som går ut på at Rajoelina bare er en marionett i hendene på ratsirakistene, støttespillerne til den tidligere presidenten, selv støttet av Paris,» sier historikeren Jean Fremigacci.
Å åpent kunngjøre returen til Tana de Francafrique, som noen allerede gjør, virker derfor som noe raskt. Selv om det nå er allment kjent at Marc Ravalomanana ikke likte Frankrike og bestemt hadde vendt seg til USA og Kina. Og på et tidspunkt da han var i fare, tok Andry Rajoelina tilflukt i den franske ambassaden. Humanitært tiltak? En varsler om nye forhold mellom Paris og Antananarivo? Veldig overmodig å bestemme seg i dag…
LandsmøterUtover dette diplomatiske arbeidet gjenstår det for den selvutnevnte presidenten å forene et splittet land, der regionale motsetninger vedvarer. Dens styrker: den er merne, det vil si fra fjellene, og dens statsminister, Monja Roindefo, er kystnær. Og fremfor alt, hvilken politikk vil du implementere i landet: hva er programmet ditt? ditt sosiale prosjekt? kalenderen din? Andry TGV har nettopp snakket om å arrangere valg om to år. To år er lang tid for en som kaller seg TGV … Spesielt siden han brutalt suspenderte Senatet og nasjonalforsamlingen. For Touv Rakotoharintsifa er imidlertid et levedyktig demokrati mulig i hans land. Men dens relansering forutsetter realiseringen av nasjonalforsamlinger som samler alle partene, kirkene, de mellomliggende organene. Dette er også ønsket til Monsignor Jaona Ranarivelo, den anglikanske biskopen: «Siden begynnelsen av denne krisen har vi tatt til orde for å holde disse møtene for å tillate tilbakeføringen av sosial fred. Jeg er imidlertid ikke sikker på at de vil høre det. Mandag demonstrerte tilhengere av Marc Ravalomanana i Tana. Kan situasjonen bli verre da? Hva vil hæren gjøre? Ingen kan si det den dag i dag. De eneste sikkerhetene er: økonomien er dårlig, giverne er bekymret, turistsesongen er kompromittert. Madagaskar trenger støtte i utlandet, intern styring. Ingen rovdyr.
Kronologi17. mars kl. 12.00: presidentpalasset invaderes av opprørske soldater og tilhengere av Andry Rajoelina.17. mars kl. 16.00: et desperat gjensyn forener hovedpersonene.17. mars kl. 20.00: mytteristene overlater makten til Andry Rajoelina.18 mars: Den høyeste konstitusjonelle domstolen støtter overføringen av fullmakter til High Transitory Authority (HAT).
Vil hæren beholde sin rang?
Hærens fremtidige holdning er fortsatt en stor ukjent. Andry Rajoelina ble brakt til makten av en håndfull underoffiser, etter et siste meklingsforsøk av den katolske erkebiskopen av Tana, monsignor Odon Razanakolona. Et forsøk som vil mislykkes og som også vil signere krisen som hæren går gjennom, delt mellom gårsdagens lojale for den tidligere presidenten og støtte til den nye. Imidlertid, ifølge Jean Fremigacci, en av de beste spesialistene i malagasisk historie, «vil hæren undertrykke seg selv så mye at den frykter eksplosjonen, både dens interne samhold, delt mellom Mernes – innbyggere i hovedstaden og sentrum – og vannkanten «. områdene forblir skjøre. For å støtte opprøret, ga en del av hæren ut de mange klagene den hadde med hensyn til Marc Ravalomanana, en forretningsmann som forsøkte å redde i seg selv og rasjonalisere hierarkiet sitt. Et inflasjonshierarki, født på slutten av Den andre republikken, i 1992, under Ratziraka, for å dempe ambisjonene til offiserene. Resultat: for en anslått arbeidsstyrke på 25 000 soldater er det 125 generaler, hvorav 80 er aktive. Til sammenligning, i Europa tilsvarer 125 generaler omtrent 350 000 mann … Derav klankrigene, sjalusien og frustrasjonene til mange kapteiner som ønsker å gå høyere. I tillegg kommer rollen til ryktet, som ikke kan ignoreres. Og Jean Fremigacci konkluderer: «Vi hørte alt og det motsatte på tidspunktet for maktovertakelsen, opptøyer som umiddelbart ble avvist av pressemeldinger. »
NL – Hva vil dukke opp av den nye makten, ledet av Andry Rajoelina, satt i gang med makt? Madagaskar her og der er bekymret for fremtiden til landet deres.

You may also like