Home » Qatar arresterer to norske journalister etter VM-dekning

Qatar arresterer to norske journalister etter VM-dekning

by Russell Crowe

DUBAI, De forente arabiske emirater – Qatarske myndigheter arresterte to journalister fra norsk statsfjernsyn i mer enn 30 timer og slettet noen av bildene de tok opp i en migrantarbeiderleir mens de prøvde å rapportere om den problematiske situasjonen til disse arbeiderne i løpet av årene. 2022. FIFA-VM.

Qatar-regjeringen anklaget NRK-journalistene Halvor Ekeland og Lokman Ghorbani for å ha «inntrengt privat eiendom» og «skyting uten tillatelse». De to kom tilbake til Norge onsdag etter pågripelsen. Journalistene hevder å ha innhentet muntlig tillatelse fra de som filmet.

Disse arrestasjonene utløste en diplomatisk strid mellom Norge og Qatar. Norsk nyhetsbyrå NTB meldte at Qatars ambassadør ble innkalt av Norges utenriksminister Anniksen Huitfeld i forbindelse med saken.

Norges statsminister Jonas Gahr kalte arrestasjonene «uakseptable».

«En fri presse er avgjørende i et demokrati», skrev Gahr på Twitter. Det viser også viktigheten av å ha delt ut den siste Nobels fredspris til journalister. Jeg er veldig glad for at Halvor Ekeand og Lokman Ghorbani er løslatt.»

– Pressefrihet er nødvendig for demokratiet og det er også grunnleggende å garantere respekt for menneskerettighetene, sa minister Huitfeld i en uttalelse sendt til NRK.

Disse arrestasjonene, et år før VM, viser hvor følsom den autokratiske regjeringen i Qatar er. Andre journalister har også blitt varetektsfengslet etter å ha rapportert over hele landet.

Ekeland, en sportsjournalist, og Ghorbani, en fotograf, var i et lite land i Midtøsten da sistnevnte fremhevet de 365 dagene før åpningen av verdensmesterskapet i 2022.

– De fikk alle nødvendige tillatelser for å gjennomføre intervjuene sine, sa NKR-sjef Thor Gjermund Eriksen ved organisasjonens Oslo-hovedkvarter.

Ekeland sa de ikke hadde skriftlig tillatelse til å filme på privat eiendom, men at folk hadde gitt sitt samtykke. Senere dukket sivilkledde offiserer opp på hotellet deres og ba dem følge dem til en politistasjon.

– Vi var bekymret for at vi kanskje ikke kunne filme, men arrangørene av VM hadde invitert oss til å filme en reportasje og flere andre utsalgssteder var der også, sa Ekeland.

Agentene hadde «en veldig frekk tone og de ønsket å skremme (oss)», la Ekeland til og la til at de ikke var blitt truet eller at disse agentene ikke hadde tyr til vold.

«Vi fant ut at vi har blitt behandlet godt,» sa han.

Journalistene sa til NRK at de ikke kunne forlate landet med laget sitt. Norsk Journalistforbund og Norges Fotballforbund har kritisert arrestasjonen hans.

Qatar-regjeringen sa at de to mennene ble arrestert etter en klage fra en uidentifisert eier av et boligfelt i landets industrisone, der arbeidsleirene ligger. Han sa at Ekeland hadde søkt om filmtillatelse, men myndighetene ga det ikke før han besøkte stedet.

Qatar, som andre arabiske stater i Persiabukta hvor ytringsfriheten er svært strengt regulert, krever at journalister har lisens til å utføre arbeidet sitt.

«Som i de fleste land er overtredelse i strid med qatarisk lov, som medlemmene av dette filmteamet kjente godt til før de gikk inn på denne eiendommen,» het det i uttalelsen. Opptakene som ble skutt under denne inntrengingen ble slettet av myndighetene, som kreves av qatarisk lov.»

På spørsmål fra Associated Press om Qatars kommentarer angående journalistene, svarte NRK i en uttalelse at de var uenige i disse påstandene og at journalistene «opptrådte i samsvar med journalistiske prinsipper og etikk».

«Selv om myndighetene i Qatar mener at disse journalistene har brutt noen lov, er behandlingen deres uakseptabel,» hevdet NRK. Arrestasjonen av disse journalistene og konfiskeringen av utstyret deres er fullstendig uforholdsmessig. Dette utgjør en trussel mot fri og uavhengig journalistikk og kaster en kald dusj på alle journalister som besøker Qatar.»

Qatar er hjemsted for US Army Central Command og har fått spesiell oppmerksomhet i måten den behandler utenlandske arbeidere på siden den fikk rettighetene til å arrangere verdensmesterskapet i 2022.

—-

Olsen bidro fra København, Danmark.

You may also like