Home » Reglene er også en del av spillet.

Reglene er også en del av spillet.

by Liv Ullmann

Kvinners verden » Meriame Terchoun begynte å menstruere før fredagens VM-kamp mot Filippinene. Det var smertefullt, beskrev han to dager senere til media i Dunedin, New Zealand. Ifølge henne er det spesielt viktig å kontrollere symptomene under en kamp av denne typen. Det var hans sak.

Spillerne på landslaget, som møter Norge i formiddag klokken 10.00, har tatt menstruasjonssyklusen inn i treningsopplegget i snart ett år. «Jeg tar ikke prevensjon og føler derfor syklusen mer intenst», forklarer Meriame Terchoun, som led av migrene hver gang før mensen. Han ble interessert i sykkelen og justeringene den krever etter sin tredje korsbåndskade.

hverdagslig forhold

Dijon-spilleren hadde støtte fra Mélanie Pauli, ansvarlig for sportstrening og skadeforebygging i ASF for kvinnesektoren. Spesielt rådet han Terchoun til å drikke mindre kaffe eller spise nøtter under den premenstruelle perioden. Naturlige anti-inflammatoriske midler har slått effekt. Siden den gang har jeg vært frisk, sprek og sjelden skadet, sier spissen.

Da Mélanie Pauli begynte å jobbe i ASF, ble hun snart møtt med korsbåndskader. En typisk skade. Syklusen dukket raskt opp som den viktigste «skyldige». Da var det mye som ga mening, understreker Mélanie Pauli, som også drev med en idrett på høyt nivå. «Men jeg ville aldri ha laget koblingen mellom sykkelen min og ytelsen min eller skadene mine,» innrømmer han.

I september 2022 begynte Melanie Pauli systematisk å registrere syklusen og symptomene, positive eller negative, i A-teamet. Basert på individuelle data og vitenskapelig bevis laget hun en strategi for å «redusere skader», som hun sier det. For henne passer ikke begrepet forebygging. – Det vil alltid være skader, sier hun.

Mélanie Pauli snakker også om «sykkelorientert» trening. Ifølge henne er en fullstendig «veiledet» forberedelse kun mulig for individuelle utøvere, ikke for et lag. Hormonstrømmen danner grunnlaget. «Syklusen er et naturlig overvåkingsverktøy, en navigasjonsenhet. Veiledet av hormoner legger spillerne hensyn til tre ting: ernæring, regenerering og aktivering. forklarer hun.

Syklusen er delt inn i fire faser. Den første fasen tilsvarer begynnelsen av menstruasjonen. Etter menstruasjon begynner den 2. Mellom dette og fase 3 finner eggløsning sted. Det er i denne perioden kroppen er mest effektiv. «Så vi er alle i veldig god form,» smiler Meriame Terchoun. Den fjerde fasen er den premenstruelle perioden. I dagene før henne og under menstruasjonen trener Meriame Terchoun «lettere», understreker hvem som noen ganger gir avkall på en økt i vektrommet. «Du kan prestere bra i alle faser,» understreker Mélanie Pauli, «så lenge du vet hvilken fase du er i.»

et tabu

Syklusen spores gjennom en app. Personalet er også informert. I hennes Dijon-klubb insisterte Meriame Terchoun også på å ta større hensyn til hormonbalansen. «Arbeidsstyrken består utelukkende av menn. Derfor trenger vi flere meningsutvekslinger, forklaringer og forståelse», sier han, klar over at «tabuet må forsvinne». TTY


Det sveitsiske laget kan betale for sin billett til 16-delsfinalen i verdenscupen for kvinner. Inka Grings-laget smører seg med et revansjistisk Norge i morges klokken 10. Hvis Lia Wälti og lagkameratene kan slappe av etter å ha dominert Filippinene 2-0 på fredag, er Ada Hegerberg og lagkameratene allerede på kommandooppdrag, etter å ha lidd loven fra vertene New Zealand i torsdagens åpningskamp (1-0).

Sveits seier er den første for Inka Grings siden hun tok over i starten av året. En suksess som plasserer sveitseren i en gunstig posisjon. Mer komfortable når det kommer til å spille mot, vil de slippe å konkurrere mot et norsk lag hvis forsvar ikke tilbyr alle garantiene.

Faktisk har laget til Hege Riise sluppet inn ti mål på sine fem siste offisielle kamper. Dette laget har imidlertid et sterkt angrepspotensial, ledet av toppscoreren i Champions League-historien Ada Hegerberg. Inka Grings forventer også å lide mot et lag som åpent sikter seg inn på 1. plass i gruppe A. «Det er deres siste sjanse», understreker den tyske treneren, som ikke vil at presset fra rivalene skal bli deres spilleres. Hun legger til: «Vi er spreke og veldig motiverte.» TTY

You may also like