Home » Demontering av et nettverk av cubanske migrantsmuglere i EU

Demontering av et nettverk av cubanske migrantsmuglere i EU

by Siv Jensen

MALMÖ: Den svenske klimaaktivisten Greta Thunberg ble fjernet av politiet fra en nedstengningsaksjon i Malmö, Sverige, timer etter sin første rettssak der hun ble funnet skyldig i å ha vært ulydig mot politiet.

Seks aktivister, inkludert Greta Thunberg, ble arrestert av Malmö-politiet for å «nekte å adlyde» etter at de blokkerte byens havn igjen, ifølge politiet og en AFP-fotograf.

Denne politiaksjonen kommer noen timer etter at den unge svensken ble bøtelagt for de samme fakta.

Den 19. juni blokkerte Greta Thunberg sammen med andre aktivister tilgangen til samme havn for å protestere mot bruken av fossilt brensel og nektet å adlyde politiets ordre.

«Det er riktig at jeg var der den dagen og at jeg fikk en ordre som jeg ikke hørte på, men jeg vil gjerne nekte for» enhver forseelse, hevdet han i retten i Malmö mandag, ifølge en AFP-fotograf på stedet.

Han forklarte at han handlet «av nødvendighet» i møte med klimakrisen.

«Etter min mening er vi i en nødsituasjon, og det er derfor min handling var legitim», begrunnet han på en pressekonferanse etter rettssaken.

I teorien risikerer han seks måneders fengsel – en dom som sjelden blir avsagt i denne typen saker – ble aktivisten dømt til å betale en bot på 1500 kroner (130 euro) og 1000 kroner som erstatning.

I følge klagen deltok 20 år gamle Greta Thunberg «i en protest som forstyrret trafikken» og «nektet å adlyde politiets ordre om å forlate stedet».

«absurd» straff

«Vi kommer absolutt ikke til å trekke oss tilbake», reagerte aktivisten etter kunngjøringen av dommen, og argumenterte for at lovene må endres for å beskytte planeten.

«Det er absurd at de som handler ut fra vitenskapelige data, de som blokkerer fossilindustrien, skal være de som skal betale prisen,» la han til.

På siden av miljøorganisasjonen «Ta tillbaka framtiden», som Greta Thunberg mobiliserte med mandag og 19. juni, forblir også viljen til å kjempe mot fossilindustrien intakt.

«Hvis retten velger å se vår handling for å (forstyrre trafikken) som en forbrytelse, kan den gjøre det, men vi vet at vi har rett til å leve, og fossilindustrien blokkerer denne retten», reagerte Irma Kjellström fra «Ta tillbaka framtiden» til AFP.

I tillegg til Greta Thunberg skal fem aktivister fra organisasjonen prøves for den første blokaden av Malmö havn.

«Unge mennesker kommer ikke til å vente, men vi kommer til å gjøre det vi kan for å stoppe denne industrien som brenner livene våre», la Kjellström til, og bekreftet handlingsmåten sivil ulydighet.

En fredag ​​i august 2018 satt aktivisten, da 15 år gammel og helt ukjent, for første gang foran det svenske riksdagen med sitt skilt «Skolestreik for klimatet».

I løpet av noen få måneder, fra Berlin til Sydney, fra San Francisco til Johannesburg, fulgte unge mennesker etter og bevegelsen «Fridays for Future» ble født.

Utover sine klimaprotester, angriper Greta Thunberg jevnlig politikere og regjeringer for deres klimamangel.

You may also like