Home » Russland sier de avlyttet et norsk militærfly som nærmet seg grensen

Russland sier de avlyttet et norsk militærfly som nærmet seg grensen

by Henrik Ibsen

Russland sa at de sendte et jagerfly for å avskjære et norsk militærfly mandag som nærmet seg grensen over Barentshavet i Polhavet.

• Les også: Ukraina hevder små fremskritt i øst og sør

• Les også: kyiv hindrer russiske missil- og droneangrep i Odessa-regionen

• Les også: Ukraina: Russisk bombing dreper seks, inkludert babyer

«Da det russiske jagerflyet nærmet seg, snudde det utenlandske militærflyet», kunngjorde det russiske forsvarsdepartementet i en uttalelse, som spesifiserte at det norske flyet var identifisert som et Boeing P-8A Poseidon, et maritimt patruljefly.

«Ingen brudd på grensene til Den russiske føderasjonen var tillatt,» la departementet til, og sørget for at avlyttingen fant sted i samsvar med internasjonale standarder «uten å kutte luftbaner» eller «farlige tilnærminger».

Avlytting er en operasjon som tar sikte på å møte et fly som anses for nært eller har kommet inn i luftrommet.

Hendelser med russiske fly og fly fra NATO-land, inkludert Norge, er relativt hyppige og skjedde allerede før konflikten startet i Ukraina.

De fant ofte sted over Østersjøen, men også i Svartehavet og andre steder.

«Det er riktig at et russisk fly identifiserte en norsk P-8 (et begrep som generelt foretrekkes av det norske militæret, red.anm.) i internasjonalt luftrom over Barentshavet,» kommenterte oberstløytnant Reidar Flasnes i Hærens operasjonssentral. .

«Det er en enkel rutineoperasjon der vi tar av og identifiserer hverandre. Disse operasjonene utføres av både Norge og Russland fra tid til annen, sier han, ifølge det norske byrået NTB.

Mellom begynnelsen av året og begynnelsen av juli gjennomførte Luftforsvaret selv tjue identifiseringsoppdrag for å gjenkjenne 37 fly, generelt russiske.

– Det var ikke noe spesielt med denne flyturen og jeg har ikke hørt at den ga opphav til noe dramatisk, sa den norske offiseren uten å bekrefte om «Poseidon» faktisk nærmet seg russisk territorium.

I en egen uttalelse mandag sa det russiske militæret at flere av deres strategiske bombefly og jagerfly hadde gjennomført «planlagte flyvninger» over internasjonalt farvann i Østersjøen, Barentshavet og norske hav, samt Øst-Sibirhavet, Beaufort og Chukchi-havet. .

You may also like