Home » Sædbanker: som Danmark eksporterer Norge

Sædbanker: som Danmark eksporterer Norge

by Liv Ullmann

I Norge, fertilitetsklinikken lys Han har nettopp fått godkjenning fra helsedirektoratet til å eksportere sæd til klinikkene sine i Sverige og Island. En praksis som allerede er brukt spesielt avEuropean Sperm Bank fra København som eksporterer sæd til Storbritannia.

Norge: utvidet, men kontroversielt regelverk

Frem til nå har sæd fra en norsk donor kun kunne brukes til å unnfange barn fra inntil seks norske familier. En ny forskrift legger imidlertid til muligheten for å donere sæd til to familier på Island.

En utvidelse kritisert av Raymond Egge Kristiansen, medlem av styret i theForening for personer utelukket fra givere i Norge. » Norsk regelverk (…) gir deg beskjed om at du har et begrenset antall brødre og søstre. Ved å eksportere kjønnsceller til utlandet har vi ikke lenger denne kontrollen og søskenmassen kan bli unormalt stor. beklager. ForeløpigEuropean Sperm Bank har gjort det mulig å unnfange mer enn 50 000 barn på tjue år med 700 givere.

Spermdonasjon trivialisert i Danmark

På grunn av mangel på sæddonorer, henvender Storbritannia seg til Danmark. I 2020 kom mer enn halvparten av sæddonasjonene som ble brukt i Storbritannia fra utlandet, inkludert 21 % fra Danmark (jf. Storbritannia: antall barn som kommer fra donert sæd har tredoblet seg på 15 år).

Danske studenter kan tjene opptil 450 euro i måneden ved å gjøre vanlige donasjoner «. Det gjorde Peder Thomsen, nå 30. Under markedsføringsstudiene dro han tre ganger i uken til internasjonal kryogen donere sæd (jf. Gametebanker: Frankrike er også et marked). han» han aner ikke hvor mange barn han hadde i løpet av disse årene. Men han er ikke redd for å møte dem en dag. Faktisk, mens Danmark tillater anonymitet, gjør ikke britisk lov det (jf. I Danmark, en dømt sæd «dealer»).

givervalg

På sædbankens nettsider er et bilde av donorbarnet, et opptak av stemmen hans og en beskrivelse av dets fysiske egenskaper og utdanningsnivå tilgjengelig slik at kundene kan velge. Givere er også nøye gjennomgått for å forebygge mulige helseproblemer (jf. Charcot-Marie-Tooths sykdom overføres av sæddonor).

Kilder: NRK (16.05.2023); Daily Mail, Nick Craven (19.05.2023)

You may also like