Home » seier og rekorder for New Zealand og Australia i åpningen

seier og rekorder for New Zealand og Australia i åpningen

by Liv Ullmann

Verdensmesterskapet for kvinner åpnet med spenning på torsdag for New Zealand og Australia, vertsnasjoner som begge vant fra start med rekordoppmøte, en historisk dag preget av en skyting i Auckland og skaden til Sam Kerr.

Mer enn 115 000 tilskuere, totalt, deltok på de to åpningskampene i turneringen. Og de var bortskjemte, med New Zealandernes overraskende seier mot Norge (1-0) og australiernes mest etterlengtede seier mot Irland (1-0).

Folket i New Zealand svarte på oppfordringen, med 42 137 tilskuere samlet på den berømte Eden Park, en rekord for en fotballkamp i skjærgården, ifølge det lokale forbundet. Når det gjelder fansen av den australske «Matildas», markerte de også et historisk hjem for kvinnefotball, med 75 784 registrerte på Stadium Australia, det mytiske teateret under de olympiske leker i Sydney 2000.

Arrangørene håper at denne gløden vil følge denne niende utgaven av verdenscupen for kvinner i en måned med konkurranse (til 20. august), programmert for å akselerere utviklingen av disiplinen, mellom økende profesjonalitet og forpliktelse til likestilling.

På banen tok New Zealands «Football Ferns» utfordringen, mot tidligere Lyonnais Ballon d’Or Ada Hegerbergs Norge, under en åpningskamp som lot seg rive med etter pause.

Et mål fra spiss Hannah Wilkinson (48.) ga dem sin første seier (1-0) i konkurransen, på deres sekstende forsøk.

– «Wave» i Australia –

2000 kilometer mot vest tok Arsenals Steph Catley på seg heltinnens antrekk ved å omgjøre en straffe i det 52. minutt. Et avslappende øyeblikk for et utsolgt stadion og mye mer.

Federation Square-arenaen i Melbourne, hvor en gigantisk skjerm ble installert, lot gleden eksplodere, spesielt til tross for kulden i denne sørlige vinternatten.

«Bølgen» utplassert på stadion har nesten fått oss til å glemme skaden til den offensive stjernen og kapteinen Sam Kerr, som ble slått i leggen på onsdag og ute i minst to kamper. Et hardt slag for «aussies», spesielt hvis fraværet varer utover 31. juli, datoen for gruppe B-oppgjøret mot de kanadiske olympiske mesterne.

De to første følelsesladede kampene ble innledet av ett minutts stillhet til ære for de to personene som ble drept i en tidligere skuddveksling i Auckland sentrum. Skytteren mistet også livet.

Hendelsen, som ikke er relatert til turneringen ifølge FIFA, opprørte forberedelsene til flere nære lag, inkludert den to ganger amerikanske mesteren. FIFA og myndighetene i New Zealand har sørget for at det ikke er noen spesielle sikkerhetsrelaterte bekymringer rundt konkurransen.

– «Verden vil se» –

Dette er ment å være historisk. Det første verdensmesterskapet med 32 lag, det første verdensmesterskapet på den sørlige halvkule, det første verdensmesterskapet i samarbeid med to land: de 736 spillerne som ble innkalt til denne utgaven håper å ta disiplinen til et nytt nivå, fire år etter den vellykkede utgaven i Frankrike.

dpa

«Dette trofeet vil bli symbolsk og vi vil se eksepsjonelle kamper her. Verden vil se på», begeistret Gianni Infantino, Fifa-president som forventer «en feiring» av kvinnefotballen, åtte måneder etter et beklaget verdensmesterskap for menn i Qatar.

Denne konteksten er ledsaget av historisk høye FIFA-midler: 152 millioner dollar lovet til lagene, det vil si tre ganger mer enn i 2019 og ti ganger mer enn i 2015.

Men denne akselerasjonen er ledsaget av tvil om helsetilstanden til spillerne. Mange stjerner, som franske Marie-Antoinette Katoto eller engelske Beth Mead, trakk seg på grunn av en alvorlig kneskade.

Denne konkurransen på den sørlige halvkule mellom juli og august reiser også spørsmålet om TV-publikum i de viktigste fotballlandene, som noen ganger må stå opp tidlig for å se kampene på grunn av tidsforskjellen. FIFA unngikk så vidt en audiovisuell fiasko ved å signere kringkastingsavtaler i Europa og Japan i siste liten.

You may also like