Home » Spenningen øker mellom Nord-Europa og Russland

Spenningen øker mellom Nord-Europa og Russland

by Russell Crowe

Utenfor Oslo er detUSS Gerald Ford det ville nesten latterliggjøre det imponerende rådhuset der Nobels fredspris deles ut hvert år. Norge, et grunnleggende medlem av NATO, har ønsket det første eksemplet på disse elleve neste generasjons gigantiske hangarskip velkommen siden 24. mai: 100 000 tonn drevet av kjernekraft, i en lengde på 137 meter som gir plass til 90 fly og helikoptre, også som ca 5.400 sjømenn.

symbol på forsoning

Utplassert for første gang, vil denne giganten, den største som noen gang er bygget, trolig berolige nordmenn. Hans tilstedeværelse provoserte ikke frem protester, ikke engang i venstreorienterte kretser som tradisjonelt var fiendtlige til Atlanterhavsalliansen. Krigen i Ukraina endret alt. «Det er det konkrete uttrykket for vårt nære forhold til USA og demonstrerer viljen til å forsvare og kollektiv avskrekking,» la han til. ønsket sentrumsforsvarsminister Bjørn Arild Gram velkommen.

«We are the gendarmes of heaven»: disse franske pilotene som beskytter Østersjøen

Ikke nok til å berolige Russland, derimot, hvis provokasjoner har mangedoblet seg de siste månedene. – Gitt erkjennelsen i Oslo av at Russland ikke utgjør en direkte militær trussel mot Norge, virker slike maktdemonstrasjoner ulogiske og skadelige. sa ambassadens talsmann Timur Chekanov.

Arbeiderpartiets statsminister Jonas Gahr Store venter «reaksjoner» av Kreml, men forsøkte å bagatellisere omfanget av operasjonen. «Vi fortsetter den linjen som er etablert i flere år med å fremme øvelser med våre allierte i norske farvann,» indisk.

mange kilder til konflikt

Ok, men det hadde gått sekstifem år siden et amerikansk hangarskip hadde nærmet seg landets kyster. Oslo og dets allierte har grunn til å ønske å styrke sitt forsvar. Siden krigen i Ukraina og embargoen mot russiske hydrokarboner har Norge blitt den viktigste alternative gasskilden for Europa.

Russland og Norge deler også en 196 km nordlig grense. Til slutt tar Moskva tilbake Svalbard-øygruppen i Polhavet: et norsk territorium, selvstyrt og demilitarisert siden en traktat fra 1920, men hvor russerne fortsatt bor og bryter kull.

«Vår nøytralitet er over»: store manøvrer i Sverige før de ble med i NATO

Det er nettopp i denne retningenUSS Gerald Ford. Hangarskipet vil la pinsen passere før det gjenopptar reisen for å delta i Arctic Challenge Exercise, luftmanøvrer som vil samle 150 fly fra 14 vestlige land -inkludert Frankrike – frem til 9. juni.

De økende spenningene handler ikke bare om luften. I en fersk NBC News-rapport bemerket kontreadmiral Rune Andersen, sjef for Royal Norwegian Navy, at russiske ubåter «Operere mer uforutsigbart» og? «noen av manøvrene hans virker mer aggressive».

Hendelser i de baltiske himmelen

I tillegg til denne bekymringen er flåten av atomdrevne isbrytere lansert i november 2022 av Vladimir Putin med det eksplisitte målet om å dominere denne ettertraktede regionen. Det russiske selskapet Atomflot som administrerer denne flåten ble sanksjonert av EU 25. februar 2023, som en del av det tiende settet med restriktive tiltak.

Operasjon Arctic Challenge-øvelsen vil foregå fra flybaser i Sverige, Norge og Finland. Tre land som har trent sammen siden 2008, og som er bekymret for russiske provokasjoner til sjøs.

I forrige uke, i Østersjøen, involverte en hendelse et russisk jagerfly og to franske og tyske militærfly som opererte under NATO. Og tirsdag 23. mai hevdet Moskva å ha tatt av et av sine jagerfly for å møte to US Air Force B-1B strategiske bombefly som nærmet seg grensen uten å nå den.

Smak av den kalde krigen

Finland ble offisielt NATOs 31. medlemsland i april i fjor, i motsetning til Sverige, som fortsatt er blokkert av Tyrkia og Ungarn, og hvis forhold til Russland blir stadig mer anstrengt. Torsdag 25. mai kunngjorde russisk diplomati nedleggelsen av det svenske generalkonsulatet i St. Petersburg og det russiske generalkonsulatet i Gøteborg, Sverige, med virkning fra 1. september, som svar på «konfrontasjonspolitikk» regissert av Stockholm.

I slutten av april kunngjorde Sverige at de utviser fem russiske diplomater for «inkompatible aktiviteter» med sin diplomatiske status. I mellomtiden intensiverer Moskva manøvrene rundt Kolahalvøya, nær de tre skandinaviske landene. Der den mektigste av flåtene deres er basert.

You may also like